Keskustelut Harrastukset Räjähtävää ideointia.

Tämä aihe sisältää 4 vastausta, 4 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Korpituvan Taneli 1 vuosi, 5 kuukautta sitten.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Jätkä

  Me pidettiin aikoinaan muutama, ehkä kuusi koulutustilaisuutta lähitienoon sähköasentajille. Kauimpana oli n 170 kilometrin säteeltä jakeluyhtiö, muut lähempänä.

  Meillä oli käytössä metsään asemnnettu ”sähkölinja” jolle paraimmillaan kiskottiin vinssillä oikeita puita. niitä sitten pudoteltiin alas, eikä silloin huomattu, että oksasaha olisi läheskään aina tarpeen.

  Ehkä paras tapa rungon poistamiseksi oli tyvipään keventäminen niin paljon, että se on lähes ilmassa ja siitä työnnetään / vedetään vaikka köydellä tyvipää lankojen alle – puu putoaa alas.

  Tuollainen räjäyttäminen voi jättää esim. kuusen latvuksen lankoihin kiinni ja kun se on kahdeksan metrin korkeudella, niin otappa se sieltä pois.

  arto

  talvella meillä muutaman 10km matkalla oli lumituhoja jatkuvasti. Saivat sähköt katkesivat saman tien. Pari päivää leikki sähkömiehet sitten tuli ponsse  tekivät koneella linjametsät ongelmat hävisi puut vieläkin siellä. Taitavat jäädäkin sinne. Turha leikkiä pikkukoneilla ja sahoilla. tulee sähköyhtiölle kalliiksi.

  Jätkä

  Ei ole pitkää aikaa, kun kävin erään sahurin kotona. Emäntä marisi, että sähköt on olleet poikki jo hieman pitempään. Kun lähdin sieltä niin tie vieressä olevassa hakkuuaukossa oleva jättöpuu – n. kolmen tukin sorea kuusi, makasi lakojen päällä.

  Toppasin katsomaan ja meinasin soittaa sähköyhtiöö, kun sähkösetä ajeli paikalle. Kertoi linjan olevan sähkötön ja konkelon sai purkaa.

  Siinä, kun sen pudotin alas, meni korkeintaan viisi minuuttia ja homma oli hoidettu. Ei yksittäisen rungon poistaminen langoilta ole temppu eikä mikään – Kun sen osaa.

  Sähkösetä soitti firmaan ja kytkivät virrat päälle. Pysyivät, eli oli ainoa tuulikaato sillä linjalla.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Palstan metsuri Eero-Heikki on ollut Kuopion pelastusopistolla Palomiehille sahan käyttöä opettamassa, taitaapa opettaa vieläkin.

  Tuntuu hiukan turhalta paukuttelulta. Jos puhutaan 25 cm halkaisijaltaan olevasta rungosta, niinkuin tuossa tekstissä, niin saa olla jo melkoinen jyty että katkee. Räjähteiden käytössä on aina riskinsä. Sitten on vielä Jätkän mainitsema ongelma tarvitaa kuitenkin sitte moto, nostamaan latvan pois langoilta.

  Tapani myrskyn aikana seurasin paikallisen työnjohtajan ideoimaa motoselvittelyä. Oli motoisäntä lavettiauton kanssa ja moto kuljettajineen. Jossain olivat sähkömiehet jalkapelissä etsimässä paikkoja. Lavetti vei moton niin lähelle kun pääsi ja moto kävi nostemassa puut pois, muutama tietysti katkaistiinkin. Moto ajoi tarvittaessa linjaa pitkin peraten useammankin paikan. Sitten taas katsottiin kartoista mistä olis lyhin lavetille. Homma pelasi hienosti yhteydet kännyillä ja linjat aukeni. Sitten oli muutaman kilometrin linja, joku paikallinen asukas oli kävellyt linjan läpi ja tiesi että on vain yksi paikka, jossa sitten oli kolme puuta linjan päällä. Isäntä omasti moton oikeaan paikkaan ja neuvoi polun. Moto oli vajaan puolituntia pois lavetilta ja sähköt sai kytkeä.

  En tiedä miten muualla on motosta kokemusta, mutta tuo pelasi todella hienosti. Tietysti oli sellaiset miehet asialla, jotka tunsivat alueen metsät  ja paikalliset isännätkin olivat vielä asialla tiedustelupartioina.

  On tietysti positiivista että kokeillaan uusiakin ideoita, mutta tuossa linkitetyssä jutussa oli kyllä vähän sellaista uutuuteen hurahtamisen makua, pitäisi olla hiukan enemmän kokeilua ja asian analysointia.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)