Keskustelut Metsänhoito Rästitaimikko

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 61)
  • Rästitaimikko

    Tulevaa perintöpalstaa tässä on yrittänyt raivailla jonkinlaiseen kuntoon, mutta usko alkaa loppumaan. Eli kyseessä on noin 15 vuotta sitten istutettu mäntytaimikko, joka on käytännössä jäänyt kokonaan hoitamatta. Lehtipuu-roskaa on ja paljon ja myös siemenistä kasvanutta mäntyä. Jonkun reilun hehtaarin olen tuota rytökasaa raivaillut ja männyt ovat ihmeen hyvin selvinneet, jonkun verran on ollut vääriä runkoja tai tupla latvoja tai muuta,  mutta raivurin terä on ne hoitanut. Mutta raivattu alue kyllä näyttää hyvältä. Mutta onhan se työlästä. Versonneet koivut ovat jo kunnon polttopuurangan kokoisia ja muutenkin kaikkea roskaa on. Vähän olen alkanut kyseenalaistamaan raivauksen järkevyyttä työmäärän vuoksi. Parilla tankillisella alaa ei vain synny, mutta ärräpäitä ja hikeä senkin edestä. Tähän mennessä raivattu alue luonnollisesti kannattaa pitää tästä eteenpäin kunnossa. Mutta se raivaamaton alue. Onko järkevää vain jatkaa raivaamista hammasta purren vai unohtaa alue kylmästi esim 10 vuodeksi ja sitten myydä energiapuuksi osa tai kaikki?

  • Tolopainen

    Saahan tuon nuorenmetsänhoidon tuenkin taas 10v päästä, ei sitä pienempää tukea tarvitse ottaa koskaan. Vaurastuminen alkaa vasta kun ahneus loppuu.

    Visakallo Visakallo

    Joku ei nyt oikein tuossa täsmää. Jos männyt on istutettu jo 15 vuotta sitten ja vasta nyt on saatu taimikon varhaishoitotuki! Siis missäpäin Suomea tämä metsä on?

    Puu Hastelija

    En usko, että täällä on varaa jakaa 10v kuluttua mitään rääseikkötukia.  Paljon todennäköisempää, että joudut maksamaan ilmastosakkoa, jos taimikot/nuoret metsät eivät mahdu johonkin tiheys/harvennusmalliin.

    Saminmetsä

    Visakallion kanssa samoilla linjoilla. Kemerakohteet vierailla ja muut työt osin itse. Työtarjoukset suoraan töitä tekeviltä yrityksiltä, välikäsiä (mhy tai metsäyhtiöt) ei kannata vaivata. Liika ”minä teen ite” -asenne voi kostautua.

    Tolopainen

    Aika huonosti hoidettu, jos ei kolmet Kemerat ole tilillä ennenkuin metsä on 30v nykyisen lain puitteissa.

    Puu Hastelija

    Vaurastuminen alkaa vasta kun ahneus loppuu. Vai kuinka se meni? Jotenkin kuulostaisi ahneudelta. Tulisiko sitä vaurautta sillä, että taimikot pitäisi siinä kasvukunnossa, ettei tarvitse kemeraa?

    suorittava porras suorittava porras

    Avaajan kysymykseen heitän vastaukseksi lukijan kuvissa olevan näkymän  noin kymmenen vuotta sitten energiapuuhakkuun kohteena olleesta palstasta.Vastaavia esimerkkejä on runsaasti siltä ajalta. Palstasi näyttää kutakuinkin siltä 20 vuoden kuluttua , jos nyt heität leikin kesken ja jäät odottelemaan risukon vahvistumista 10 vuotta ja energiapuuhakkuuta siinä vaiheessa. Montaa tervettä mäntyä ei tule jäämään jäljelle.

    Työn iloa ja pikää pinnaa! Raivauksella pääset parhaaseen tulokseen jatkoa ajatellen. Ehkä myös tulee kantapään kautta tietoisuus siitä , että raivausta on mukavampi tehdä ihmisenkorkuisessa risukossa verrattuna nykyiseen tilanteeseen. Täystiheä varttuva taimikko hoitaa jatkossa itse itseään(saasteeton ja luonnonmukainen vaihtoehto) ja vähentää työtaakkaa myöhemmissä  hoitotöissä. Siinä vaiheessa , kun naapurisi kiirehtii ennakkoraivaamaan ensiharvennustaan , sinä voit oman metsäsi/ensiharvennus kohdalla painella rauhassa huurteisille , kun raivaustarvetta ei onnistuneen taimikonhoidon seurauksea enää ole. Nyt työn alla olevalla työmaalla tekemistä riittää valitettavasti vielä pitkään varhaishoidon laiminlyöntien seurauksena.

    Tolopainen

    Kemera ei tietenkään edellytä, että taimikot olisivat huonossa kunnossa, niin ei ehdoissa lue.

    mulle

    Luonto kyllä on jo vuosisadat hoitanut itsensä,joten joutava oletus perintö leikki työ ole tokikaan välttämätöntä ja voithan kesän tullen aidata alueen ja hommata sinne lampaita,tai hevosia ravailemaan laiduntaan,hoitelevat pahimmat risut pois päiviltään.

    toimistorotta

    Vuohet voisi olla parempia, niille kelpaa jopa kattopelli syötäväksi.

    Kyllähän tuon kanssa mitä teet tai jätät tekemättä tänään, näkyy kyllä myöhemmin tavalla tai toisella.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 61)