Keskustelut Metsänhoito Rauduksen kasvatus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 174)
  • Rauduksen kasvatus

    Metsälehdessä oli taannoin juttu koivunkasvatuksesta joka minulta meni vähän ohi. Muistaakseni joku oli tutkinut koivun päätehakkuita ja tutkijan mielestä 50v koivikon päätehakkuussa tukki% jää 50, joka oli hänen mukansa liian vähän. Pitäisi kasvattaa pitenpään. Miten te olette kasvatelleet, minkä ikäisenä harvennukset ja avohakkuu. Paljon puuta ja tukki%

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Rauduksen kasvatuksesta omat kokemukseni ovat juuri kyseisen artikkelin mukaiset. Harvennukset usein alle 20 v ja 30 v taasen puolet pois. Keväällä hakkuutin 45 v sitten istutetun koivikkokuvion alle 50% jäi tukit. Syitä oli koivujenlaatu( monihaaraisuutta) ja latvaläpimittavaatimus oli 20 cm. Enkö osaa kasvattaa hirvien avustamassa, kun en Anttonin lukemineen yllä, vaikka lehtomaisilla alueilla olen kasvattanut. Myös edellä mainitsemani  koivikko oli peltoon edellinen omistaja 1975 istutttanut.Uskoni koivuun koetuksella, siksi kuusta istuttelen pääsääntöisesti.

    Visakallo Visakallo

    Kasvatusajan jatkaminen koivulla ei ole kovin hyvä ratkaisu. Voi käydä niin, että lisämoteista saatu hyöty sulaa lisääntyvään tyvi- ja oksalahoon. Suurentunut latvaläpimittavaatimus on pienentänyt tukkiprosenttia rajusti. Ensiharvennus on tehtävä 15-20 vuoden iässä, ja seuraavat harvennukset 10 vuoden välein periaatteella aina puolet pois. Nykymenetelmillä koivun päätehakkuu on jo 40 vuotiaana.

    Gla Gla

    Raudus tuntuu olevan tarkka maaperän laadun suhteen. Savimaalla herkästi kasvu jää heikoksi, kun taas vähän ilmavampi maaperä on hyvä. Kuusi puolestaan tekee huimia vuosikasvuja siellä, missä koivu kituuttaa.

    jees h-valta

    Mitä olen Kymenlaakson moreenimailla katsellut jopa hies kasvaa kuin ”hullu” aivan komeisiin tukkimittoihin. Eli aivan selvää tuo Glan ilmavuusvaatimus kyllä. Kyllähän siellä kuusikin kasvaa mutta ei niin selkeästi rajummin kuin koivu satakuntaan verrokkina. Mutta joku seikka kuitenkin kiinnitti huomiota näiden epätyytyväisten kirjoituksista. Ja se on se Kulmunin mainitsema elitismi eli vain rahasumman suuruus säväyttää. Ei siinä kasvatusiät eikä sellaiset tekijät kuin epäsopivassa maaperässä kasvatus ole kuin saman ongelman kärjistämistä. Eli kun se tukkiprosentti jää huonoksi. Kun siitä tulee suokuokalla tilille kertarykäisyllä rahaa. Olisko ennemmin kannattanut sitten jättää ne peltoheitot joutavaa kasomaan, sitä tarinat ei kerro. Ja miksi annoimme sitten aikanaan koivun latvaläpimitan nousta, eihän siitä ketään älähtänyt. kun taas kuusella ja männyllä meteli on ollut aivan hirveä näilläkin keskusteluilla. Että edelleen, meihin juurrutettu koivuviha pysyy niin kauan voimissaan kun yksikin kuusennäre saadaan keinoja kaihtamatta jotenkuten kasvuun. lannoitesäkkejä ja raunduppia lisää vaan!

    Visakallo Visakallo

    Älähän nyt Jesse turhaan kimmastu! Ei ole kysymys koivuvihasta. Puuntuotanto ei vain ole uskonasia. Siinä ratkaisee vain ja ainostaan puun kysyntä ja puusta maksettava raha. Täällä palstalla on meitä, jotka ovat koivikoita enemmänkin kasvattaneet ja valitettavasti joutuneet edellä mainitut karut tosiasiat kokemaan.

    jees h-valta

    Jos Visa olet sitä nelikymppispäätehakkuuta käyttänyt niin oletko laskenut nk. pitkän aikavälin eroja esim. kuusen ja koivun välisellä rahan saannolla. Onko se tukkiprossan pudotus pitkässä juoksussa kuuseen verrokkina kuitenkaan niin olennainen tekijä kun lasketaan joku tietty aikajana metsän kasvatusta. Vaikka esim. 80 vuotta. Kasvun ero kuitenkin on koivun puolella. Toki kuuskkoa manipuloimalla kuten lannoituksella saadaan rajuakin kasvua mutta, muutta… Ainakin oletan Koskitukin maksavankin koivutukistakin jotain, en tosin voi kokemuksesta sanoa.

    metsänkasvattaja

    reheville  peltomaille istutetut  koivut  kasvavat  kyllä nopeasti  mutta  laatu  on  usein  huono  vaneriksi   ehkä  käy  mutta    laatutyvejä  tuskin  saa  tosi  lyhyt  aika  tuo  50 vuotta  ja   ehkä  pätee   joihinkin   reheville   maille  istutettuihin  jotka  on  pakko  hakata  kun   puiden  viat vaan  pahenee  iän myöten mutta   jos   meinaa  laatupuuta  kasvattaa   oikeassa  kasvualustassa  niin  pitää  10-30  vuotta  laittaa  lisää   sitten  on  kunnon puita

    Visakallo Visakallo

    Jesselle vastaan, että miksi otit nyt tuon 80 vuotta käyttöön? Silloin kun ollaan samantasoisissa olosuhteissa maapohjan ja hoidon suhteen, koivun kiertoaika on 40 vuotta ja kuusen 60 vuotta. Vain männyn kiertoaika on 70-80 vuotta.

    jees h-valta

    Ajattelin lähinnä että vertailuaika korreloisi myös ihmisen ikää paremmin. Joten vastausta kehiin vaan.

    Jätkä

    Jalostettu Raudus kasvaa hyvällä pohjalla aivan hurjaa vauhtia. Ja koivu on siitä veikeä puu, että mitä paremmin se kasvaa, sitä parempaa laatua siitä kehittyy.

    Jos pituuskasvu on keskim. metrin luokkaa / v – ja paksuuskasvu vaatimattomasti ilmaistuna yli 1 cm / v, ollaan jo kaksikymppisessä koivikossa D 1,3 metrissä yli 20 senttisissä rungoissa.

    Visakallo totesi, että hoitotarve on suurempi kuin kuusikossa, mutta esim Enska tulee kaikilla kotimaisilla puulajeilla jossain vaiheessa ja koivun kasvatus nuorena hyvälaatuiseksi edellyttää, että tiheys on riittävä tyviosan karsiutumisen takia.

    Jos tavoitteena on laatutyvien hyvä määrä ja -hinta, edellyttää se huippukoivikossa tyviosan pystykarsintaa laatutyvien osalta.

    Kolmikymppisenä koivut ovatkin jo 30 – 40 senttisiä, jolloin Koskitukkikin jo kernaasti ostaa tukkileimikon avohakkuun hinnalla.

    Koivun kasvatus on käytännössä taitolaji, eikä kasvattaja saa myöhästyä harvennustensa kanssa, mieluummin hieman etuajassa, kuin vuoden myöhässä.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 174)