Keskustelut Metsänhoito Rauduskoivulle uudistaminen?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
 • Rauduskoivulle uudistaminen?

  Millainen on sopiva pohja rauduksen uudistamiselle istuttaen?
  Käykö sellainen paremman puoleinen tuorekangas, osittain jopa lehtomaista. Eli siis hienojakoinen hiukan kosteahko pohja. Tarkoituksena ojitusmätästää ja istuttaa. Alueella on tällä hetkellä täydellinen sekametsä eli isoa mäntyä suht harvassa, mutta pääosin kuusta ja koivua, isoa ja pientä.
  Mitä muuta pitää huomioida? Alue ei ole kovin pahasti hirvettyvä, ja on lähellä maantietä.
  Kiinnostaisi lähinnä koska alue todennäköisesti on hyvinkin runsaasti heinittyvä ja joka vuosinen heiniminen on hankalaa järjestää seuraavat 3-4 vuotta.

 • Pete

  Jeesmies, niinhän minä tuossa juuri yritin selventää, että kuvion kokonaisuus täytyy huomioida kun puulajivalintaa tehdään. Ei siis joka mätästä erikseen miettien. Miten sinä tämänkin nyt väärin ymmärsit, selvän asian?

  Ei se ojitusmätästys tee autuaaksi koivun kasvattajaa saati rauduskoivua jos maalajina on turve, hieno hiesu tai savi.

  Itäsuomen Antti

  Riippuu siitä mitä haluat kasvattaa. Jos on tavoitteena pelkkä energia metsikkö niin ei siinä toinna hirveesti miettiä. Toisessa ääripäässä on sitten se huonekalukoivun kasvatus. Siinä kannattaa miettiä tarkkaan miten ja mitä istuttaa.

  Itse tekisin niin että uudistasin metsikön puhtaalla kuusella ja sitten raivatessa jättäsin vähän rinteen yläpuolelle koivuvaltaisen metsikön ja supat sekä mahdolliset varjopaikat raivaisin kuusvoittoseks. Jos on paljon raudusta siellä ennestään niin se raudus kyllä iskeytyy siihen aivan istuttamatta

  jees h-valta

  Petelle vielä että olen kyllä turvepohjalla saanut rauduksen hyvään kasvuun mutta johtuisiko sitten omantakeisesta tuhkalannoitustavastani. Lataan sitä omakotitalon keskuslämmityksen joka vuotisen tuhkan aina näihin suosarkojen päätyihin. Niissä se alkaa olla jo kasvuunkin vaikuttava määrä.
  Naveromätästys ja ojitus kunnossa.

  tuhkamo

  Vielä lisätietoa paikasta, eli alue on liki tasainen, ei siis mikään rinne paikka. Toki pienehköjä monttuja ja kumpareita on jokunen. Mutta vanhat harvat ”ojat” on olemassa, varsinkin reunoissa vielä jotenkin toimivat. Ja ojissa oleva maa on ilmeisesti sellaista rusehtavaa hietaa, joka jonkin verran näkyy ”liikkuvan” veden mukana, eli siis vesi uurtaa siihen reittejään ja ojat ovat ”sortuneet” hiukan reunoiltaan humuksen alta ja vedet kuljettavat tätä maa-ainesta mukanaan.

  paskolammi

  Tuhkamo, mitäs kuuluu tälle raudusprojektille. Aion itse istuttaa pienen kuvion raudukselle. Turvemaa. Rinteen ala-osaa.

  Kaataja

  Pari kiperää kysymystä täältäkin suunnasta:

  – Pystyykö koivua istuttamaan putkella, vai pitääkö kuokkia?
  – Ajattelin istuttaa koivuja peltojen välissä olevaan metsäsaarekkeeseen, jossa on aika kosteaa paikkaa. Tällä hetkellä siellä kasvaa hieskoivua. Saarekkeen keskellä on pieni ala kuivempaa kohtaa, joka on ehkän metrin ylempänä ja siellä on jokunen kivi. Jos istuttaisin tuohon ”töppäreelle” mäntyä, jääköhän ne jokusen vuoden jälkeen koivujen varjoon, jonka seurauksena kasvu pysähtyy?

  reservuaari-indeksi

  En osaa tuosta kasvupaikasta sanoa, mutta tuo putkella koivun istuttaminen taitaa olla mahdotonta. En tosin ikinä ole kokeillut.

  Ainakin ennen neuvottiin että koivun juuret olisi hyvä saada vähän leviteltyä eli käsityöksi (kuokka) se menee vaikka saisit sen taimen putken läpi putoamaankin. Joskus tehtiin kuokalla oikein kaksiosainen monttu, että saatiin juuret jakautumaan leveemmälle -tiedä sitten onko tarpeen ihan noinkaan…

  Korpituvan Taneli

  Suden Jälki:
  ”Raudus vaatii kumpareen ja hikevän maan. Raudus ei menesty vedenvaimaamassa maassa. Siinä ei auta auraukset eikä muutkaan.
  Sitä puuta siihen maahan ja toista puuta siihen maahan.
  Jos ei tätä yksinkertaista asiaa ymmärrä, nin ei sitten ymmärrä.”

  Mies tietää mistä puhuu.

  Olen kertaalleen istuttanut raudusta peltomaahan ja pettynyt. Sain siitä sen opin että raudusta ei pidä istuttaa alueelle jos sitä ei siellä luonnostaa ollenkaan kasva. Raudus ymmärtää itse valita kasvualueensa, eikä sitä aluetta pidä yrittää keinotekoisesti laajentaa.
  Karullakin paikalla raudus saattaa kasvaa omaehtoisesti, mutta karttaa visusti sellaiset maat joissa vesi saattaa viihtyä. Eikä sitä juuri ojituksilla maaniteltua saa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Kaataja

  Kiitos opastuksesta!

  Pinta-ala on kuitenkin pieni, joten tehdään varsinainen sekametsä, laitetaan kaikkia puulajeja, hybridihaavasta lähtien. Katsotaan sitte kymmenen vuoden päästä mitä ois kannattanu istuttaa.

  jees h-valta

  Se on kyllä aika erikoista tuo rauduskoivun vedenkäsittely. Ei siedä seisovaa vettä mutta menestyy silti erittäin märässäkin maassa. Minulla on suosarkojen päähän tullut raudusta luontaisesti ja kasvaa erittäin hyvin (ainakin niin kauan kun hirvet ne löytävät). Ja kyllä siellä kumisaappaat tarvitaan kesälläkin. Vesi lähellä mutta ojat kuitenkin ympärillä hyvät.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)