Keskustelut Metsänhoito Riista-aita

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 83)
 • Riista-aita

  Merkitty: 

  Etsin tietoja riista-aitojen kustannuksista. Rautakaupassa riista-aita maksaa noin 100 euroa/50 m ja tolpat alkaen 5 euroa kappale. Näillä kahden hehtaarin taimikon aitaaminen maksaisi noin 2000 euroa eli 1000 euroa per ha. Aitaa voi siirtää ja se lienee melko huoltovapaa, joten kustannus ei ole ihan mahdoton, varsinkin jos saisi metsästäjät pystytystalkoisiin.

  Valtion talousarvioesityksestä ei ilmene, miltä momentilta tienvarsien riista-aidat kustannetaan, mutta veikkaan että ne sisältyvät momenttiin ”liikenneverkko” eli liikenneväylien rakentamiseen ja kunnossapitoon. Aidan hinta on pystytettynä 10000-20000 euroa kilometriltä.

  Valtion budjettiesityksessä riistanhoitomaksuilla kustannetaan Suomen Riistakeskuksen toiminta ja hirvieläinten kaatoluvista kertyväksi arvioitu raha on 3,4 miljoonaa tälle vuodelle (taulukko). Olisi mielenkiintoista tietää mitä ’hirvieläinkantojen hoito’ sisältää. Tuolla summalla saisi riista-aidat muutamalle kymmenelle kilometrille valtatietä tai 1 prosentille vuotuisista uudistusaloista, eli pieniksi jäisivät saavutukset, niin että ehkä ne käytetään jotenkin järkevämmin?

  Määrärahan arvioitu käyttö (milj. euroa):

  Vahinkojen korvaukset 1,2; Vahinkojen estämistoimenpiteet 0,3; Hirvieläinkantojen seuranta ja tutkimus 0,85; Riistavahinkorekisteri 0,15; Hirvieläinkantojen hoito 0,9; Yhteensä 3,4.

   

 • Planter Planter

  Tein mökkitontin ympärille 2m korkean riista-aidan, hirvet eivät sen jälkeen tulleet syömään omenapuita. Peuroja se ei pidättele.

  Jos miljoona hehtaaria suojataan 2 ha kuvioina, tulee niitä 500 000 kpl.

  2000 € x 500 000 =  1 miljardi €

  Sen jälkeen hirvet kaluavat nuoret metsät?

  Puuki

  Onhan niitä halvempiakin riista-aitoja olemassa. Ei nauhoitukset ja siihen yhdistetyt muut karkoitustoimet maksa  1000 € /ha. Tolpatkin voisi talkoilla puusta.    Hirviä voi ohjata ruokailemaan muualle arvokkaimmista kohteista monellakin eri tavalla.

  Jos vertaa kuluja arvokkaan taimikon menetyksen hintaan, niin paljon halvemmalla pääsee.

  Planter Planter

  Teoreettinen pohdiskelu: Jos kaikki taimikot suojattaisiin, mitä ja missä hirvet syövät talvella?

  Puuki

  Naapurin metsässä, toivon mukaan 🙂

  Jos kaikki taimikot suojattaisiin, niin hirville pitäisi olla vararavintona muuta. Harvennusmänniköiden latvuksia, riistapeltojen antimia, nuolukiviä ym. rhy:n järjestämää talviruokintaa lisäksi, jos kerran aiotaan säilyttää hirvikanta nykyisellä tasollaan.

  helge6

  Puuki on hyvinkin asialinjalla. Kyllä näiden hoidettujen ja suojattujen taimikoiden lisäksi edelleen jää runsaasti hoitamattomia uudistusaloja, pellonreunapuskia, metsäautoteiden reunapuskia, puskittuneita peltoheittoja, ym. Nämä kelpaavat vallan hyvin kyllä muutenkin.

  Älä planter ole huolissasi, ei hirvet muutaman suojatun taimikon jälkeen ala nälkään kuolla.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jotenkin tulee mieleen, että riistakonsernin etu ei ole hirvieläinten väheneminen, kun noin hyvän rahoituksen saavat valtion budjetissa lupamaksuvaroista.

  Planter Planter

  Puuki ja Helge löysivät yhteisen linjan. Riistanhoitoyhdistykset suojaavat taimikot ja hoitavat hirvien talviruokinnan latvuksilla, riistapelloilla ja vastaavilla. Sopii minullekin.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Kyllä tuo aitaus saa jäädä Jeessin hommiksi. Jos tosiaankin aidataan niin paljon taimikkoja, että se parantaa oikein tilastollisesti puun laatua, niin sitten aiheutetaan lopuille taimikoille täydellinen tuho. Se ei ole ratkaisu mihinkään että siirretään aidoilla tuhoa paikasta toiseen. Tuhon aiheuttajia pitää vähentää.

  Ajatelkaapa noita A.Jalkasen laskeskelemia rahamääriä. Mitkä määrät niillä saisi hirvikiväärin patruunoita. Niitähän tarvitaan yleensä vain kaksi per hirvi.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Onhan Riistakeskuksella ollut hyvin varaa minullekkin kustantaa aitoja jo useita eriä. Lisätään sinne vaan painetta ja silloin saattaa joskus tulla raja vastaan jossa heidän on pakko alkaa vähentää ”karjaa” koska loppuu rahat suojata taimikoita. Lehtipuulle sitä tosin vain tähän mennessä on saanut mutta painetta lisää vaan niin niiden on pakko laajentaa myös mäntytaimikoiden suojaukseen. Mikään työläs se ei missään nimessä ole, siitä olen jo aivan riittävän varma.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Etämetsänomistajille ei sovi huoltoa vaativa sähköaita eikä muovinauha. Tarvitaan järeää kalustoa jonka voi jättää sikseen talveksi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 83)