Keskustelut Tekniikka Saha mökille, HVA 543XP, 550XP, Stihl 251, 271…?

 • Tämä aihe sisältää 94 vastausta, 23 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten AvatarJätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 93)
 • Saha mökille, HVA 543XP, 550XP, Stihl 251, 271…?

  Hei,

  Tarkoitus olisi ostaa uusi moottorisaha mökille, tontti alle 1ha. Muutamia 60-80cm halkaisijan puita olisi kyettävä saamaan polttopuiksi, minkä lisäksi sitten perusharvennusta jonkin verran. Pitkäikäisyyttä toivotaan.

  Youtubesta katsottu videoita, foorumeja ja hinta-/käyttövertailuja luettua; vaihtoehdot tällä hetkellä:

  HVA 445, 450, 543XP, 545, 550XP

  Stihl 241 C-M, 251, 261 c-m, 271

   

  Onko tarvetta 550XP:n tasoiselle ammattisahalle, kun tonttikin varsin pieni?

  Riittääkö alle 50cc ja alle 2,5kW?

  Pidemmän laipan varmaan joutuu hommaamaan, niin riittääkö esim. HVA 445:n teho isompiin puihin?

   

  545 olisi ihan tehokas, mutta foorumeita luettuani ilmeisesti jonkun verran ongelmia vs. esim 543XP, mutta riittääkö 543XP teho?

  Stihl 251 ei löydy paljon käyttökokemuksia, 271 vähän turhan painava muovirungolla.

  HVA 550XP ja Stihl 261 C-M erinomaisia sahoja, mutta ovatko turhan hyviä käyttötarkoitukseeni?

   

  Löydettyjä hintoja varteenotettavimmille vaihtoehdoille:

  HVA 445 385€

  HVA 543XP 519€

  HVA 550XP Ruotsista 650-700€, Suomesta 709€

  Stihl 261C-M 679€

   

  Kiitos kaikille vastaajille!

 • Jätkä

  Noita on tehty ja joskus tuntuu uskomattomalta, kuinka turvemaalla kaivettujen ojien turve muodostaa todella hyvän rungon, kun sillä on perusmaan päällä matto ja sitten vähintään puoli metriä paksu kerros tiivistettyä turvetta. Kun se kesän siinä kuivuu, samoin kun syvien ojien välissä oleva pohja, kantaa se tukkiautoa sellaisenaankin, mutta kolmenkymmenen sentin sepeli kerros kruunaa koko homman. Kuuden metrin suodatinkangas ja se kokonaan peittoon, niin hyvä tulee.

  Tehtiin juuri viime syksynä peruskunnostusta noin kolmesataa metriä, ei suolle, vaan ketunkuraa olevalle ns. kivennäismaalle. saas nähdä, miltä se näyttää, kun lumet ja ketunkurat sulaa. Kyllä siitä on rekka-autot ajelleet tänä talvena helposti. Vielä pitäisi ajaa, ennenkuin tiekunta pistää painorajoituksen tiellensä, on ajettu aika paljon puuta viljelyskäytössä olevalle pellolle.

  Tolopainen

  Niin on se kummallista kun ms261 on vajaa 10% tehokkaampi kuin 550xp. Että se ei muka näkyisi ammattimiehen tiilipussissa, paljonko päivässä ehtii sahata. Jos tekisin metsätöitä ammatikseni, tietenkin ostaisin parhaan kaluston jota on myynnissä.

  jees h-valta

  Jätkällä sentään jotain käsitystä turvemaan tien teosta. Tolopan olikin pareen vaihtaa aihetta. Tuo ”ketunkuraa” olikin aivan uusi termi maaperästä joka olisi mukava saada selkokielelle mitä se oikeesti tarkoittaa. Ilmeisesti joku paikallinen, olisko kasvillisuudesta juonnettu nimike? Talvi tuollekkin tielle tosiaan tullaan tukkirekan suhteen käyttöajaksi laittamaan mutta kevyen liikennöinnin kestää kesälläkin.

  Tolopainen

  En ole toistaiseksi tehnyt metriäkään kesätietä kuorma-autokuljetuksiin, eikä ole agendalla, joka palstalle on tie. Myöskään murskeita en metsään ajata. Mitä olen seurannut Metsähallituksen nopeaa tientekoa turvemaalle, jäi puut kuitenkin kesäksi metsään. Aina ei voi onnistua.

  Jätkä

  ”Ketunkura” sijoittuu maa-aineissa karekeuslajeissa Hiekan ja saven väliin.

  Hieta on, niinkuin sen kaikki tietävät – hienompaa kuin hiekka, mutta karkeampaa kuin savi. Se on usein myös liejumaista.

  Tuo jeessin mainostama risulava on sitä parempi, mitä enemmän siinä on puuta. Se saa painua turpeeseen / kuraan, siellä se säilyy kauan. Joskus ajettiin maata kymppipyörillä risulavan päälle täydellä kuormalla, se kantoi hyvin, mutta pysähtymistä se ei oikein salli, joten kippi pystyyn ja eteenpäin.

   

  Jätkä

  Jos tilipussin paksuus olisi kiinni sahan tehoista paperilla, kaikki sahaisivat yli sata kuutioislla ”monstereilla”.

  Vaan kun se ei ole siitä kiinni. Jos järki kulkisi edes kokkareissa, tajuaisi, mitä tarkoittaa, kun sanotaan: Tehoa on riittävästi!.

  Mutta kun muu ei seiso, kuin järki, niin sitä on mahdoton tajuta.

  Jos puhutaan metsureista ja moottorisahoista, niin ratkaisevan tärkeä on heillekin se, mitä päivän mittaan on tullut tienattua. Jos toisen sahan tankkausväli on niin lyhyt, että tankilla on ravattava esim kuusi kertaa tyäpäivän aikana ja toisella sahalla saa saman ajan painetua kolmella tankillisella, ero näkyy tilipussissa, jos metsässä viihdytään yhtä kauvan.

  Vain täydellinen idiootti hankkii ensiharvennusta varten yli 50 kuutioisen sahan. Koska alle 40 kuutioisella Pikku-Tilhillä pärjää määrässä ihan hyvin, mutta iltasella jaksaa vielä emäntien kanssa harjoitella konkelon laukaisua.

  Pikku-Tilhillä en tarkoita ikivanhoja 024 – 023 – 025 – 062 – riepuja, jotka eivät ole koskaan olleet aitoja metsurien sahoja.

  Kun kymmenen vuotta sitten jutteli jonkun ”Veijon Essolla” metsurintakki päällään istuvan kanssa, niin kun hän kertoi sahaavansa Tilhillä, niin voi ihan hyvin lopettaa metsäasioista puhumisen – hän ei tiennyt niistäkään mitään.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Minä tunnen tuon Ketunkura hiedan nimellä Ketunmulta, joka on yleensä ruskeaa. Esiintyy ainakin meilläpäin puron (Luoma) penkoissa, joskus muissakin harjanteissa. Nimi tulee siitä että se on oivallinen paikka ketun tehdä pesänsä. Kun se esiintyy kuivissa harjanteissa, niin se ei ole ongelma. Ongelma siitä tulee kun se joissakin paikoin on veden kanssa yhteydessä, niin silloin se on todella kuraa, johon uppoaa kaikki. Tämä on myös hyvin routisherkkää tavaraa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  eero heikki eero heikki

  Ihan hyvin soppii aloittajan aiheeseen ketunkurat,ketunleivät,risut ymm.

  Tolopainen

  Onhan se huskimiehille vaikea myöntää että heidän 550xp on markkinoiden kakkonen. Metsätyö on välineurheilua jossa tuloksesta maksetaan. Pikkutilhillä ei pärjää alkuunkaan tuloksissa edes 250:lle.

  Jätkä

  Pikku-Tilhillä sahaa hautaan kymmenen 250 – mallia. Onhan noita kaikenlaisia sahoja ja myös sahailijoita nähty. Tilhin karvalakkimallin mökkisahaa ei tee ammattivehkeeksi se, että joku Tollo on sellaisen erehtynyt ostamaan.

  Täällä palstalla on kaksi todellista Urpoa, jotka kuvittelevat, että juuri heidän hankkimansa laite, kone, tai eukko ovat maailman oarhaita. Jopa niin hyviä, että kenelläkään muulla ei ole lähellekään yhtä hyviä.

  Tapasin tuossa vanhan tuttavan, joka on tehnyt metsätöitä koko aikuisikänsä, lähinnä omissa metsissään. Tuli taas kerran puhetta, miten saha on toiminut, vastaus on: että nyt tämä nykyinen saha on pelittänyt ja on tosi hyvä. Kysyin, että onko se edelleenkin se sama Tilhi, jota viime talvena jo kehuit niin hirveästi? Hän vastasi, että eihän toki, se oli ihan paska, nyt minulla on siitä parannettu malli, joka on maailman paras.

  Vuoden päästä tämä taas toistuu, sahaa vaihdetaan, vaikka siinä on vielä alkuperäinen teräketjukin!

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 93)