Keskustelut Puukauppa Sahan rakentaminen Raumalle alkaa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 62)
 • Sahan rakentaminen Raumalle alkaa

  Merkitty: 

  Käytössä konenäkö ja tekoäly, liekö siellä enään ihmisiä töissä ollenkaan.

  Samaan aikaan toisaalla Kemin tehtaan rakentamiseksi tehdään jo esisopimuksia.

 • jees h-valta

  Pieni pelko on olemassa Merikarvian sahan suhteen mutta toivotaan että maailmalle menisi niin paljon tavaraa ettei vanhaa kapasiteettia lopetettaisi.

  Jätkä

  Niin paljon pitää sahata koko ajan, kuin vain tuntuu kannattavalta. Maailmalle mahtuu kyllä sahatavaraa, kunhan vaan sitä saadaan aikaiseksi.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Kyllä pitkässä juoksussa vanhat laitokset putoavat kyydistä, ellei niitä modernisoida aikanaan. Taitaa sahatavaran kate olla sitä luokkaa, että sahakuolemilta ei tulla välttymään. Tosiasia on, että moderni suursaha tuppaa ajanmittaan karsia pienempiä ja vanhempia sahalaitoksia. Lopputuloksena sahaus ei tule suuremmin lisääntymää.

  Aimo Jortikka

  sitä on sitten tarkoitus pyörittää 24/7 tyyliin

  ”Raumalle rakennettava uuden sukupolven saha on merkittävä kehitysloikka koko toimialalla. Uusi teknologia mahdollistaa siirtymisen työpisteiltä valvomotyöskentelyyn ja jatkuvaan käyntiin. Rauman sahan tulevassa toimintamallissa keskeistä on henkilöstön moni- ja syväosaaminen sekä käyttäjäkunnossapito”, toteaa Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen. ”Laadukkaan sahatavaran kysyntä tulee kasvamaan maailmanlaajuisesti, erityisesti vaativissa komponentti- ja puusepänteollisuudessa.”

  urbo urbo

  Jeessillä pitäisi vaan olla sitä tukkia. Ei sahalle haavanrankoja kaivata

  jees h-valta

  Mistäs urbo sinä luulet tietäväsi mitä siellä vielä kaivataan? Kun mennään ilmastossa muutama vuosi eteenpäin saattaa olla että laitoksia ajetaan hyvinkin lehtipuun jalostukseen. Kun ei havu enää menesty näillä lakeuksilla. Sitä paitsi ei haapaa kyllä ole sahureille alettu alkujaankaan kasvattaa. Luultavasti sellu on kuitenkin se kestomenestyjä ja siinä erityisesti hierresellu koska valkaisusta päästään ilman kemikaaleja.

  Tilley

  Virkamiehelle iski siis koronalomautus. Sitähän hän tosin taisi toivoakin, talouden alasajoa.

  Puuki

  ”Laadukkaan sahatavaran kysyntä tulee kasvamaan …”

  Tukkipuiden koneellistettu käsittely ja läpivalaisu auttaa erottelemaan laadut entistä paremmin.  Laadusta maksetaan maailmallakin parasta hintaa.  Toivoa sopii että ne hintaerot siirtyy myös ostopäähän oikealla tavalla jotta olisi tulevaisuudessa saatavissa sitä laatupuuta. Laatupuun kasvatus lisää kustannuksia myös metsäpäässä ja ilman lisäkorvauksia sitä laatupuun saantia ei tapahdu.

  Jätkä

  Nyrkkisääntö on vieläkin, että B-laadun sahatavaran hinta on kustannukset huomioiden +- nolla. A-laadun hinta on 110 %  ja C-laadun 90 %.

  Ihmettelenkin, miksi nyt, kun tukkia jauhetaan selluksi, sitä tehdään latvatukista, kun välitukki ja huonolaatuinen tyvitukkikin tuottavat  miinushintaista sahatavaraa.

  Siksi ostohenkilöllä pitäisi olla silmää tehdessään leimikosta arvioita ennen kauppaa. Jos edes järeät tyvitukit olisivat korkealaatuisia, voisi oikealle sahalle vietynä niistä saada huiman tuloksen. Kuivaoksaiset järeät kuuluisivat pelkkahirsiaihioiksi taikka lamellihirren tekijälle. Terveoksaiset latvatukit normaaliksi sahatavaraksi.

  Luultavasti Rauman saha pystyy samaan kuin Vilppulan sahakin, mutta vain tehokkaammin.

  Puuki

  Se menee suunnilleen niin, että jos B-luokan 25 cm latvalmp:n tukin hinta olisi 100, niin  C-luokan 16 cm lmp-luokan tukin hinta olisi n. 85 .   A-luokan 30 cm l-lpm:n tukin hinta 140 . Lopputuotteiden arvon mukaan johdetut  hintaerot olisi vielä paljon suuremmat.   A1-luokan mä-tyvitukeilla  3-4 x parempi hinta kuin C-luokan tukeilla.

  Nykyään kantohinnoissa hintaeroja ei useimmiten  ole ollenkaan.  Joillakin piensahoilla voi olla esim. 15 % hintalisä laadukkaille tyvitukeille.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 62)