Keskustelut Puukauppa Sahapuun laatuvaatimukset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 33)
  • Sahapuun laatuvaatimukset

    Tukkien yleiset laatuvaatimukset ei ole muuttuneet kovinkaan paljoa aikoihin, oksat, lenkous, mutkat, korot, sydänhalkeamat, tyvilaajentuma ja laho. Näillä tukkien ns. yleisillä laatuvaatimuksilla on jo pitkät perinteet.

    Lyhvet tukki pituudet eliminoi mutkia ja lenkoutta tukinjaon tyteydessä.Tästä valikosta motomies joutuu sitten ammattitaitoonsa nojaten tekemään päätöksen, oliko siinä joku maksimivian ylittävä tekijä.

    Tukkikertymään nykyisin vaikuttaa enemmän katkontamahdollisuudet ja tukin maksimi paksuudet. Sahuritkin on ylitarjonta tilanteessa siirtyneet pitkiin mittoihin, minimi paksuuden noustessa,

    Väli-Suomessakin löytyy kuusileimikoita joita ei kelpuuteta uusittuihin nopeisiin sahalinjoihin, jäseyden puolesta. Valitettavan usein näkee tehtävän lahokuusi pölkky pienen lahon ja yli paksuuden perusteella.

  • harrastelija harrastelija

    Pari vuosikymmentä sitten tein tukkiakin vielä hankintana. Oli pieniä kuviopita ja siemenpuita.
    Yhtiön silloinen ostomies antoi nyrkkisäännön:
    – kuitupuussa sai olla mustaa kaljapullon pohjan verran
    – tukissa sai olla mustaa kaljapullon suun verran
    – lenkoutta sai olla sentti / metri
    Muutoin mitat oli tavanomaiset 30 cm:n jaolla.

    Tein mielestäni ohjeen mukaan ja raakeiksi = kuitupinoon meni n. 5 % tukeista!
    Sen jälkeen mitä tuulenkaatoja ja siemenpuita olen tehnyt sahapuuksi, niin kasaan tukin rantteelle ja kutsun kenttäsirkkelin paikalle.

    Sirkkelimies on luvannut tulla paikalle sahaamaan, jos pölkkyjä on vähintään 100 kpl.

    Jätkä

    Havutukissa ei saa olla lahoa yhtään.Vanerikoivussa kovaa lahoa 7,5 senttiä keskellä.
    Lenkoutta sentti /metri. Mutkaa ei sallita.
    Oksat ovat tärkeitä laadun määrittelyssä.
    Värivikaa, toukanreikiä tai sahaustulokseen vaikuttavia vikoja ei sallita.
    Metsänvartijan vannesahoja on harvassa. Läpisahattua ylkeensä saa noin 80 senttisiä esim Wood mizerillä ja se voi olla helposti siirrettävä malli.
    On toki sellaisia, joilla saa 120 senttisiäkin sahattua, mutta sellaiset ovat aika usein kiinteitä laitteita.

    Burl

    Tukin mitta- ja laatuvaatimukset vaihtelee mm. ostajittain ja kysyntätilanteen mukaan, mistä olen kirjoittanut mm. runkohinnoittelua käsittelevässä viestiketjussa.

    Ilmeisesti vientiin menevillä sähköpylväillä todellakin on tuo kartiokkuusvaatimus, eli noin 10 mm kapenemaa / juoksumetri. Kuulin kerran yhdeltä pylvästukkurilta sellaisen tarinan tähän liittyen, että aikoinaan, kun pylvään kansainvälisiä standardeja oli neuvoteltu, etevät suomalaislobbarit olivat onnistuneet erinomaisesti: pylvään muoto vastasi tuolloin tyypillistä suomalaista mäntyrunkoa. Nykyään ”täystiheissä” metsissä kasvaneiden puiden runkomuoto on lieriömäisempi ja latvaa olisi sorvattava ankarasti kapeammaksi, jotta pylväästä tulee oikean muotoinen. Tämä syö katteen. Toki pylväitä menee muihinkin tarkoituksiin, kuten tukimuurien tekoon ym, jolloin lieriömäisyys lienee toivottavaa.

    Olen kyllä havainnut pylväsrungoista tyvilumppeja tehdyn mm. terävän mutkan, koron tai tyvipoimujen takia, Voi olla ostajakohtaista.

    Jätkä

    Pylväästä voi toki livauttaa tyvestä palan, jos siinä on liian suuri vika, mutta lumppipölkkyä, esim 2,7 ei ihan oikeasti saisi tehdä, koska silloin lähtisi rungon lujin osa.
    Voi olla, että pylväitä on myös sorvattu latvasta kartiokkaammiksi, nykyäänhän survilastut menisivät hyvällä hinnalla sellutehtaalle.(Kolhosta Mänttään)

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kun katsoo uusia pienempiä pylväitä, joita vielä puhelinlinjoihin vaihdetaan. Kyllä niissä on selkeästi sellaisia, joista on otettu mahdollisesti jopa lyhyt tukki ensin. Ei minkäänlaista haisuakaan tyvestä.
    Isoissa pylväissä on tyvi aina mukana joskus hiukan sievistettynä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    Itse kun olen käynyt katsomassa noita Metsähallituksen pylväsleimikoita niin niissä on yleensä pilkka, jossa lukee millainen tukki otetaan ennen pylvään tekoa. Joten kyllä Taneli on oikeassa ei ne pylväät aina ole suoraan tyvestä tehty. Riippuen siitä minkälaista pylväsaihioita halutaan.

    Jätkä

    Joo!
    Katselin pylväiden mitta- ja laatuvaatimuksia. On olemassa kolmenlaisia pylväitä: On A-laatu, jossa tyviosan pitää olla vähintään kolmen metrin matkalta A-laatua.
    On C 1 – laatu, jossa tyven pitää täyttää tukin laatuvaatimukset.
    On myös C – latva, joka on sitten ilmeisesti Tanelin tolppa-laatua.
    En ole koskaan ollut savotassa, jossa olisi edes haaveiltu latvapylväistä. Ne on varmaan puhelin – ja valaisintolppia.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Syksyllä Sonera vaihteli puhelinlinjaan sellaisia. Oli neljän sortin pylväitä. Pystyssä olevista ensin poistettavia ja jääviä. Poistettavia pylväitä sitten korvattiin. Ensinnäkin oli jostain sähkölinjasta purettuja, mutta käyttökelpoisia, vähän kookkaampia. Pantiin sellaisiin notko yms paikkoihin missä tarvittiin pidempää. Sitten oli juuri näitä olisko ollu 8 metrisiä, ”latvapylväitä”.

    Kylien välinen runkolinja peruskorjattiin kun se välittää kännymastolle yhteyksiä. Varsinaiset puhelinpiuhat on jo niiltä kyliltä poistettu.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Palatakseni pylväisiin: Taneli kysyi kapenemisesta. En ole siihen syventynyt niin paljoa, että olisi tosiaan mittaillut sitä. Kuitenkin Virroilla tein ihan ite – pylväitä, jotka oli avohakkuukuviolta valkattu ja merkattu. niissä oli  D1,3 merkitty pilkkaan ja minulla oli taulukko, josta näki mitä pituuksia sen paksuisesta voi tehdä. Toleranssi oli noin 1 – 2 metriä piolelleen, eli latvaläpimitta oli tärkeä olla lähelle optimia.

    Kapeneminen oli isoissa pylväissä  D 1,3  mitattu yli 50cm (lukema oli 50 +)  ja latva katkaistiin kahdestakymmenestä sentistä tavoitteena väh. 24 metriä. No niistä tuli 24 metrisiä niistä isoista. Kyllä pylväiden valitsijat olivat oman ammattinsa oppineet.

    akkli

    Pylväissä läpimitan mittakohta on D 1,5 m yleisesti,vuosikymmenien aikana niin mitattiin ja myös vastaanottajat mittasivat koepuunsa laanilla.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 33)