Keskustelut Puukauppa Sahapuun laatuvaatimukset

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)
  • Sahapuun laatuvaatimukset

    Tukkien yleiset laatuvaatimukset ei ole muuttuneet kovinkaan paljoa aikoihin, oksat, lenkous, mutkat, korot, sydänhalkeamat, tyvilaajentuma ja laho. Näillä tukkien ns. yleisillä laatuvaatimuksilla on jo pitkät perinteet.

    Lyhvet tukki pituudet eliminoi mutkia ja lenkoutta tukinjaon tyteydessä.Tästä valikosta motomies joutuu sitten ammattitaitoonsa nojaten tekemään päätöksen, oliko siinä joku maksimivian ylittävä tekijä.

    Tukkikertymään nykyisin vaikuttaa enemmän katkontamahdollisuudet ja tukin maksimi paksuudet. Sahuritkin on ylitarjonta tilanteessa siirtyneet pitkiin mittoihin, minimi paksuuden noustessa,

    Väli-Suomessakin löytyy kuusileimikoita joita ei kelpuuteta uusittuihin nopeisiin sahalinjoihin, jäseyden puolesta. Valitettavan usein näkee tehtävän lahokuusi pölkky pienen lahon ja yli paksuuden perusteella.

  • Jätkä

    Tuo mainitsemani D 1,3 perustui silloiseen pystymittaukseen, jossa nuo isot pylväspuut eivät tarvinneet aivan tarkkaa kuutiointia pystyyn. D 1,3 – kaulain ei riittänyt isoille puille ja ilmeisesti ylösottolistassakaan ei ollut yli 50 senttisille kolunkia. Eli pylväät valikoitiin pystymitan yhteydessä ja luokiteltiin ostajan toimesta sen jälkeen.

    Toki Tallmeterillä saisi tarkasti paksunkin puun, mutta se olisi ollut tarpeetonta. Kuusikoissa mitattiin ylisuuret Tallmetrillä, kun ne menivät silloin samalle ostajalle kaikki. Isot pylväät menivät aina suoraan pylväsfirmalle.

    Svedu Petteri

    Omakohtainen kokemus pylväistä. Yksityinen puunostaja, joka välitti eri paikkoihin. Aika noin 8 vuotta sitten. Oli järeää hitaasti kasvanutta mäntyä. Niistä otettiin tyvestä 2,7-3 m tukki, joka meni hyvällä hinnalla jollekin listansahaajalle. Sen jälkeen pylväs. Pylväs oli 12-18 m pitkä. Ei ne mitään puhelintolppia ollut. Taitaa jatkossa olla vähemmän järeän puun päähakkuita, kun aletaan hakkaamaan istutettuja ja kylvettyjä metsiä ajoissa.

    Jätkä

    Pylväs-Jobbarit veivät tolppia aika eksoottisiinkin maihin, joissa ei tolppia asennettu välttämättä kovin vaativiin paikkoihin. Tehdään vain reikä hiekkaan ja tolppa reikään, pari piuhaa paalun nokkaan ja se on siinä.

    Kun pylväs joutuu tuuliseen paikkaan ja siinä on paljon johtoja, siinä kaivataan tyven osuuta, että se kestäisi kuormituksen katkeamatta.

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)