Keskustelut Tekniikka Sahassa käytettävä teräketjuöljy

  • Tämä aihe sisältää 152 vastausta, 40 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Avatarjyrkisivonen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 152)
  • Sahassa käytettävä teräketjuöljy

    Merkitty: 

    Olen käyttänyt Tapio-teräketjuöljyä ja öljy on omasta mielestä ihan ok. Tulee talvella astiasta ulos eli voi käyttää kelillä kuin kelillä . Olen käyttänyt öljyä kahdessa eri sahassa ja ja ”ominaisuutena” on joskus että öljyä ei tule  ketjulle tasaista määrää. Kesällä jos sahaa niin näyttää olevan aika juoksevaa mallia.

    Nyt on astia lopussa ja kyselisin että mitä oljyä ”ammattimiehet” käyttää ja ne jotka vastaa että ihan sama mitä sinne laittaa niin ei kannata vaivautua.

  • Pavekka

    Kyllä nyt taas on uhoa. Vielä hiukan kun tulee kiihtyvyyttä lisää niin rollaattori lähtee käsistä ja tekohampaat kolahtaa soppakulhoon. En ole tuohon kärkipyörän takaiseen kulumiseen kuullut toimintakuvausta Aihe on joskus kiinnostanut. Keskipakovoiman ja kierteen syntymisen mekanismia en oikein tajunnut. Olen ollut käsityksessä että syy on joku resonanssi juttu kun löysä ketju hakkaa kääntökohdan jälkeen laippaa vasten. Mikään ongelma tuo ei koskaan ole ollut kun pitää ketjun kireällä.

    Jätkä

    Ota tekarit pois ja pari rauhoittavaa, niin ei tule vahinkoja niin herkästi. Kireällä ei ketjua kannattaisi pitää, mutta jos nauttii siitä luulosta, että sopiva ei ole riittävä, niin ihan vapaasti vaan. Käytännössä ketjulle paras kireys on, kun laipan kärjestä ssa kuhotettaessa säädetään nkireys niin, että ketju on kiinni laipan alapuolen kiskoissaja samassa asennossa kiristetään laipanmutterit.

    Miksi muuten vetorattaan jälkeen ketju ei hakkaa laippaa kuopalla, vaikka olisi kuinka löysällä?

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Nostokoukku

    Onko jätkä huomannut, että laippa on hieman erimuotoinen vetorattaan päästä kuin kärjestä. Eikös se roikkuva ketju ollut hetki sitten paras. Nyt se täytyy olla kuitenkin laipassa kiinni.

    Jätkä

    SINÄ et ole huomannut, etä se ketju alkaa roikkua heti, kun se on lämmennyt vähänkin. Kehoittaisin perehtymään asiaan heti kun tapaat jonkun, joka saa moottorisahan käyntiin.

    Nostokoukku

    Aikoinaan metsurikurssilla moottorisahojen maahantuojien kurssittamat työopettajat neuvoivat oikean ketjun kireyden. Olen sitä testannut oman urani aikana, Luulempa että hieman useammalla ketjulla kuin jätkä. Roikkuva ketju ei ole oikea kireys. Mutta sahatkoon jokainen miten tahtoo, omat ovat vehkeet pelattavana. Älä jätkä nyt kiristä omaa ”ketjuasi” liikaa pikkuasian takia.

    jyrkisivonen

    Tervehdys uudelta kommentoijalta. Lueskelin tänään suurella mielenkiinnolla tämän jonkin verran polveilevan aiheen lävitse. Työskentelen voiteluaineiden maahantuontia ja jakelua harjoittavassa yrityksessä ja meille on tulossa uudentyyppinen ketjuvoiteluaine myyntiin. Otin koppia tuotteesta, koska itselläni on jonkin verran tullut sahat tutuksi polttopuun teossa ja hirsirakentamisessa (molemmat pienimuotoista omaan tarpeeseen tekemistä, bensaa palaa keskimäärin 20-40 litraa vuodessa) ja tämä uutuustuote herätteli ainakin minussa kovastikin kiinnostusta. Netistä lähdin sitten tutkimaan mitä tuotteita nykyisin on kaupan ja aika lailla tarjonta tuntuu jakautuvan tälläkin foorumilla käsiteltyihin kasviöljypohjaisiin biohajoaviin, uusioöljyistä tehtyihin ja neitseellisistä mineraali- tai osasynteettisistä öljyistä tehtyihin (plus ne hurjat jotka käyttävät jäteöljyä). Vähän kaikkien niiden kanssa tuntuu olevan jonkinlaista mutinaa.

    No nyt sitten itse uutuuteen: tämä uusi öljy on valmistettu vedestä, eli siinä ei ole ollenkaan öljyä. Vesi on vain saennettu paksummaksi ja siihen on lisätty lisäaineet suojaamaan kulumiselta ja korroosiolta. Raaka-aineella päästäänkin heti parista ongelmasta eroon: vesi on käytännössä loputon raaka-aine ja se on myrkytön (juu, ei tämäkään lisäaineistuksen jälkeen täysin myrkytön ole). Lisäksi tuote haihtuu jäämiä jättämättä, jolloin sahaan ei kerry öljyä ja sotkua ja esim. ilmanotto pysyy puhtaana. Puhumattakaan vaatteista ja hanskoista jotka pysyvät puhtaina. Lisäksi tuote on melkein hajuton. Saha siis pysyy kuivana ja puhtaana.

    Valmistajan suorituskykytestien perusteella tämä ketjuneste ylittää perinteiset ketjuöljyt suojaavuudessa ja koska he valmistajat esim. Stihlin ja Huskun merkkiöljyjä sen puolen pitäisi olla kunnossa.

    Ainoa asia joka itsellä mietityttää on käyttölämpötilan raja: -20C. Mitä mieltä raati on? Varmaan takapihalla klapeja tekevälle tuo riittää, mutta tuleeko vähänkään ammattimaisemmalle käyttäjälle raja vastaan liian aikaisin? Ja jos tuo ei riitä, niin paljonko sen pitäisi olla?

    Laittakaapa kommentteja ja ajatuksia tulemaan. Motoissa on siirrytty rasvaan, olisko nyt paikka siirtyä sahoissa vesivoiteluun?

    metsänkasvattaja

    hyvä  olisi  jos olisi keksitty  vaihtoehto  teräketjuöljylle,mutta  usein  käy niin ,että hinta  on liian kova  jotta  aineen käyttö  yleistyisi saa  nähdä…

    Jätkä

    Nostokoukku:”Eikös se roikkuva ketju ollut hetki sitten paras. Nyt se täytyy olla kuitenkin laipassa kiinni.”

    Jos et osaa edes ketjun kireyttä säätää, niin mitä teet täällä?

    Nostokoukku

    Niinkuin aikaisemmin mainitsin, saattaa olla, että olen hieman useamman  ketjun sahannut, kiristänyt ja viilannut kuin Jätkä. Miksi Jätkällä on oma ”ketju” niin, tiukalla, että keskittyy vain mollaamaan ärhäkästi toisia. Löysää hyvä mies vähän ettei katkea.

    jyrkisivonen

    hyvä  olisi  jos olisi keksitty  vaihtoehto  teräketjuöljylle,mutta  usein  käy niin ,että hinta  on liian kova  jotta  aineen käyttö  yleistyisi saa  nähdä…

    Tavoite olisi että tästä tulee suurinpiirtein keskihintainen tuote.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 152)