Keskustelut Metsänomistus Sähkö loppuu Suomesta

 • Sähkö loppuu Suomesta

  Löytyykö vastuunkantajia, jos pahin toteutuu? Suomen oloissa pahin tilanne voi syntyä kovalla pakkasella kulutuksen ollessa huipussaan ja tapahtuu joku häiriö sähköverkossa. Se saattaa johtaa ketjureaktioon joka katkaisee sähköt koko valtakunnasta.

  Sähkönkulutus kohosi Suomessa viime viikon keskiviikkona kello 8 ja 9 välillä 13 200 megawattiin, kun pakkanen laski aamulla noin -15 asteeseen. Samaan aikaan Suomessa tuotettiin sähköä 10 700 megawattia, joten vajausta tehossa oli 2 500 megawattia.

  Tilanteesta selvittiin Ekoenergon mukaan vain, kun Ruotsista tuotiin sähköä 1 800 megawattia ja kaikki sähkölinjat olivat maksimiteholla. Sähkön megawattihinta tunnilta nousi 300 euroon.

  Ekoenergo arvioi hintapiikin perusteella, että Suomen koko käytettävissä oleva kapasiteetti on 10 700 megawattia. Sen lisäksi Suomessa on 600 megawattia tehoreservejä, mutta niiden käynnistäminen kestää 10-12 tuntia.

  Sähköverkkoyhtiö Fingrid on arvioinut, että sähkötehon kysynnän huippu voi nousta huippupakkasella 15 000 megawattiin. Tällöin Suomessa olisi sähkötehon vajausta 2 700 megawattia.

  Rakenteilla oleva Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikkö nostaa Suomen sähkötehoa 1 600 megawatilla. Ekoenergon mielestä Suomen pitäisi silti varautua esimerkiksi yhden ydinvoimalayksikön vikaan nopeasti käynnistettävillä voimalaitoksilla.

  – Olemme selvinneet viimeiset seitsemän vuotta hyvällä tuurilla. Kun seuraavan kolmen vuoden aikana tulee huippupakkanen ja samalla on yksittäisvika, silloin vaaditaan poliitikkojen päitä vadille, yhtiö ennustaa.
  Taloussanomat

 • Aukusti

  Ei lopu sähkö Suomesta, kunhan Kollajan ja Vuotoksen eli Kemihaaran allasalueet rakennetaan ja täyttyvät tulvavesistä, jotka nykyisin lasketaan ohi voimalaitosten mereen.

  Samalla suojellaan suurtulvien tuhot esim Rovaniemen kaupungissa. Sellainen tuhotulva on mahdollinen jos tulvahuiput osuvat yhtäaikaa Kemi- ja Ounasjokien alueilla.

  Vanhaan aikaan on ollut mm ns. ”Saulin tulva”, mistä on kirjallista tietoa ja merkintöjä maastoissa.