Keskustelut Metsänomistus Salpietaria vai ureaa kannon lahotukseen?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)
  • Salpietaria vai ureaa kannon lahotukseen?

    Mökillä on pari kantoa jotka vois hävityttää. Lueskelin että muutama reikä kantoon ja jompaa kumpaa reikiin niin lahoaa nopeasti.

    Kumpi parempi vai molempi hyvempi?

  • Pähkäilijä

    Millään isommalla koneella ei tuohon pääse kunnolla kun kannot on mökin ja järven välissä. Lämmin ja kostea tuossa tietysti paras ois, eli jonkinnäköinen lämpökompostori kannon päälle keväällä taitas olla nopein vaihtoehto, tarttee delekoida 😉

    Nimetön

    Konstit on monet… 20t kaivinkonetta oon kans käyttänyt hyvällä menestyksellä. Dynamiittiäki vielä ois mutta sitä ei kannata kannon pehmitykseen käyttä ja varsinkaan likellä ikkunoita. Dynämiitin ostolupa nykyään niin lujase jotta kannattaa senki vuoksi harkita mihin sitä käyttää. Tuskin kantopommeja nykyään saatavilla?

    Polle-Olle

    Kysymyksesi oli hyvin yksinkertainen. Siis kahdesta valiten – minä laittaisin ureaa. Ja multaa päälle, poissa silmistä, poissa mielessä. Reijitys on hyvä idea, täytyykin kokeilla.

    hannne

    6tukki: niin ne ajat vain muuttuvat. Itse miettisin ehkä myös koneen vuokraamista tai paikallisen kantojyrsijän apua. Varmaan tänäpäivänä saisi noin 1,00 € – 1,50 € senttimetrihintaan jyrsittyä kannon. Tietenkään tämä ei onnistu, mikäli sijainti on liian kaukana. Kemikaaleista käyttäisin ainoastaan jotain, mikä hajoaa varmasti maaperään ettei sitten tule myöhemmin kallista laskua maaperän puhdistamisesta.

    Jätkä

    Se vanha Amerikan uudisraivaajien konsti oli, että tosi-isoon kantoon porataan reikä keskelle , noin maanpinnan tasolle. Vaakasuoraan porataan reikä, joka kohtaa pystyreiän. Alimmainen reikä tulpataan. Reikä täytetään petroolilla ja korkki päälle. Silloin tällöin lisätään petroolia.

    Lopuksi  – kun petrooli on imeytynyt kantoon, avataan myös ala-reikä ja sytytetään siitä valkea. Se voisi pimeänä syysiltana antaa tunnelmaa malliin jätkänkynttilä.

    Kanto lähtee – vain alkuaineet jää!

    Tolopainen

    Helpointa on sahata kanto pois maanpinnan tasolta ja laittaa maata päälle, ei siihen senkummempia operaatioita. Moottorisahalla ison kannon voi sahata koveraksi ja tehdä vielä muutaman pistosahauksen kannon keskelle.

    Metsänmies

    Tuo jätkän konsti on hyvä. Itsekin olen sentyyppistä kokeillut, ihan vaan huvikseni. Tosin kuivaan kantoon.  Kaadettiin kuiva mänty reilun puolen metrin korkeudelta. Keskelle poralla reilu reikä. Noita alhaalla olevia ”vetoreikiä ” kannattaa tehdä useampi, tehtiinköhän 3-4. Sitten tulpat alareikiin ja tervaa (ei haise ) keskireikään. Muutama päivä imeytymistä. Tulpat pois ja tuleen. On sellainen jätkänkynttilä, että ei kaadu. Eikä kannosta paljon jäänyt jäljelle.

    Tolopainen

    Jos haluaa täystuhon kannolle sekoitetaan polttoöljyä ja salpietaria ja annetaan imeytyä kantoon. Salpietarissa oleva happi vielä tehostaa palamista juuristossa. Aine on aika lähellä kloraattia, mutta ei räjähdä.

    Jätkä

    Pitäisi olla kunnon poranterä, niitä ei kaikilla ole käytettäväksi. Minulla on oma 1,5 tuuman kaira, mutta sillä pitää vääntää käsin. Entisellä työnantajalla hankittiin 48 milliset porat – kaksi kappaletta ja Makitan ”Norsupyssyt”, eli hirsiporakoneet. 80 senttiset porat, niillä tekisi hienot ”Jätkänkynttilät” ( palaa muuten ihan kuin oikea kynttilä – ja kauan).

    Alareiän voi hurauttaa läpi, jolloin tulee vetoa varten kaksi reikää. Polttoöljyäkin on kokeiltu, hiukan bensaa sytytykseen, niin hienosti palaa.

    Metsänmies

    Kannatta tehdä noita vetoreikiä alas riittävästi. Palaa todellakin hyvin, kun veto on kohdillaan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 42)