Keskustelut Metsänomistus Salpietaria vai ureaa kannon lahotukseen?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)
  • Salpietaria vai ureaa kannon lahotukseen?

    Mökillä on pari kantoa jotka vois hävityttää. Lueskelin että muutama reikä kantoon ja jompaa kumpaa reikiin niin lahoaa nopeasti.

    Kumpi parempi vai molempi hyvempi?

  • Jätkä

    Opetuslapset tekivät joka kevättalvi telkänpönttöjä kuusipölleistä  ( n 50 senttiä pitkistä)  ja 30 -40 senttiä paksuista .

    Ensin porattiin reikä keskelle sitten pöllit pantiin pötkönä pystyyn. Pikku-nuotio alle ja hetken kuluttua alkoi hormi toimia. Pöntöt paloivat tuntikausia, ja oikeaan aikaan pois otettuna, niistä tuli aihioita, jotka olivat täydellisiä.

    Jos ihmettelette, miksi Telkät ovat mustia, niin se johtuu hiilestä, joka vuoraa niiden pöntöt.

    wanhajätkä

    On teillä murheet. Pari kantoa ja iso ongelma! Kanki,lapio ja kuokka. Vanha kalsu ja eukko vaikka puukangen kans kaveriksi ja laittaan vaikka rotia kangelle. Molemmat nöyrtyy alta tunnin. Juuret vaan paljaaksi laajalta ja pikkujuuret kuokalla silipuksi. Paksummat kalsulla. Jäljelle jää vaan murikka joka kyllä irtoaa. Juurista se on alettava pehementään kantoa ja akkaa ja porata keskelle vasta saunan jälkeen. Viinikin käy pehemittäjäksi.

    Metsänmies

    wanhajätkä  puhuu varmaan kokemuksen rintaäänellä, ainakin kommentin loppuosan. Mutta eikö olisi varmempaa suorittaa tuo loppuporaus vähintään kahteen kertaan.

    Jätkä

    Naapurin ukko oli temistellyt  wanhajätkän kaavan mukaa männynkannon kanssa. Oli kuokittu ja kaivettu, juuret oli hakattu kirveskalsolla poikki, ei hievahtanutkaan Kanto halkaisijaltaan reilut 50 senttiä – Muheva paikka.

    Pyysi ituniskaa traktorin ja metsäkuormaimen kanssa apuun – ei irronnut kanto. Minulla on isohko traktori ja siinä voimakas trukkinostin takana. Työnsin piikit kannon alle ja eikun nostamaan.  Kyllähän se nousi, mutta oli mahtava paalujuuri ja olihan siellä juuria vielä vaikka kuinka ja paljon. Kyllä sen Trukkinosturin teho käytetyillä paineilla on kuitenkin lähemmäs 20 tonnia.

    On olemassa kantoja ja ”Kantoja”.

    Evolla teimme talvitietä ja poistimme kantoja räjäyttämällä: Poralla reikä hieman maanpinnan tasoa alemmaksi. reikään pikkupanos ja kakku kannon päähän. Kyllä lähti siististi.  Kokeilimme myös Aniitilla jokaisen juuren niskan alle pussi ja räjähtävällä tulilangalla kaikki yhtä aikaa – Siistiä.

    Sitkeät männykannot otettiin myös koneella, eli rautakangella reikä lähes kannon paalujuuren vierestä. Juontokoneen vaijerisysteemi läpi – Linkkutraktori päälle ja vinssilla niin kireälle kuin saa. Silloin takarenkaat olivat lähes lutussa, sitten kaasu pohjaan ja eteenpäin. Usein etupyörät nousi metrin verran ilmaan, mutta kaikki kannot me revittiin irti – isoimmissa tarvitsi nykäistä pari kertaa.

     

    Visakallo Visakallo

    Ei tarvitse porakoneita eikä -teriä. Moottorisahalla ensin keskelle ristikkäiset pistosahaukset ja muutama vetoaukko sivuista alas. Hyvin palaa!

    Jätkä

    Tuore koivunkanto?

    Visakallo Visakallo

    Tietysti pitää käyttää niitä lisukkeita mitä tuolla edellä lueteltiin.

    Joskus on myös laitettu pyöreä peltireunus kannon ympärille ja pidetty kannon päällä muutamat nuotiotulet. Siinäkin toki auttaa pistosahaukset.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itse hävitin mökkitontilta suuren männynkannon sahaamalla.Ensin kaivoin pistolapiolla reunusta hiukan auki,sitten vanhalla kirveellä sahakohdan kohdalta enimmät kaarnat poistin.Hyllyssä otin käytetyn teräketjun,viilasin väliin ja parilla tankillisella oli kanto palasteltu.Päälle toin kottikärrisen multaa ja ruohonleikkurillakin pääsee yli.Tunnin homma oli osapuilleen ja ei ollut ensikerta kun olen vastaavaa tehnyt.

    Jätkä

    Itse asiassa kannosta noin 70 % jäi paikoilleen, eikä hävinnyt mihinkään.

    Visakallo Visakallo

    Sitten vain uudet tulet.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)