Keskustelut Puukauppa Sanaton kartelli jatkuu kuitupuumarkkinoilla

  • Tämä aihe sisältää 3 vastausta, 3 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 vuotta sitten GlaGla toimesta.
Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • Sanaton kartelli jatkuu kuitupuumarkkinoilla

    Kuitupuun ostajilla on todennäköisesti yhteinen määräävä markkina-asema, toteaa oikeusnotaari Matias Pietola, 24, pro gradu -työssään.

    ”Mahdollista väärinkäyttöä pitäisi selvittää”, hän toteaa.

    Pietolan mukaan kuitupuun hintakehitys raakapuun ostokartellin ilmitulon jälkeen viittaa siihen, että niin sanottu hiljainen kolluusio eli kartelli ilman yhteistä sopimusta jatkuu.

    Se tarkoittaa tilannetta, jossa yritykset saavat vuorovaikutteisin toimenpitein aikaan markkinaympäristön, jossa ne käyttäytyvät yhdenmukaisesti.

    Opinnäytetyön päätelmien mukaan yhtiöt saavat tietoa toistensa ostomääristä ja hinnoittelusta vaihtaessaan keskenään puutavaraa.

    Metsäyhtiöillä on puunvaihtosopimuksia, joilla oikaistaan puutavaralajivalikoima vastaamaan tehtaiden tarpeita. Vaihdoissa tarpeen ylittävät määrät esimerkiksi tukki- ja kuitupuuta myydään ja puunhankinnassa uupumaan jääneet lajit ostetaan toisilta yhtiöiltä.

    Pietolan mukaan vaihtoihin olisi kuitenkin hyvä puuttua, sillä se edesauttaa markkinatiedon siirtymistä yhtiöiden välillä.

    Metsäteollisuuden kannattaa ostaa puuta tuontimarkkinoilta, vaikka se olisi kaksi kertaa kotimaista puuta kalliimpaa. Ostoja rajoittamalla kotimaisen puun hinta pysyy alhaalla.

    ”Yksittäisellä ostajalla on houkutus lisätä kotimaisen puun ostoja halvemman hinnan vuoksi. Mutta jos kaikki tekevät samoin, kysynnän kasvu nostaa kotimaisia hintoja ja yhteinen intressi halvasta raaka-aineesta menetetään”, Pietola selittää.

    Pelko puun hinnan noususta voi luoda kartellin kaltaisen markkinatilanteen.

    ”Kun tuottajat eivät saa puuta kaupaksi kuin kilpailutasoa matalammilla hinnoilla, voidaan puhua tulonsiirrosta metsäteollisuudelle”, Pietola sanoo.

    ”Myös koko kansantalous kärsii, koska puun tuonti siirtää tuloja Suomesta ulkomaille.”

    MT 28.3,lyhennelmä artikkelista

  • tamperelainen tamperelainen

    En ole oikein uskonut,että metsäteollisuuden kannattaa ostaa kaksi kertaa kalliimpaa puuta ulkomailta ja yrittää ostaa alihitaista puuta Suomesta.
    Näin se näyttää olevan.Näissä puukauppa-asioissa ei Kilpailuvirastolla ole huomautettavaa ollut viimeaikoina .Tilanne pitkälti sama kuin maidon- ja lihantuottajilla

    jees h-valta

    Itseasiassa tuossa mitään uutta ollut. Onhan tuo laajasti tiedetty että ulkoa ostetaan puuta juuri hinnan kurissa pitämisvälineenä kotimaan ostoihin. Ja saattaa olla tarpeen joskus myös puupulan aikaan muutenkin. Ja silloin väliaikoinakin on pakko pitää ostosuhteet kunnossa. Tavallaan hiukan kaupanteon perusperiaatteitakin. Vähän tyhjästä ja arvuuttelupohjalta tehty gradu. Toki nykymaailmassa nopeasti saadaan kilpailijan hinta jokatapauksessa selville. Sitähän seurataan päivittäin monen eri kanavan kautta.

    Gla Gla

    Jos gradun väite pitää paikkaansa, energiapuukauppa sekoittaa kuitupuukauppiaiden kuviot. Ostajia on mahtava määrä kuitupuuta käyttäviin verrattuna, joten hinnoittelussa toteutuu markkinatalous paremmin. Tietysti kuitupuun hinnan saavuttaminen alkaa nousua hillitä, mutta hyvä taso tuokin on.

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)