Keskustelut Metsänhoito Säteilevätkö laskeumalle altistuneet puut?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Säteilevätkö laskeumalle altistuneet puut?

    Merkitty: 

    Olen hankintahakkuita tehdessäni sahannut 70 luvulla kaivetun ojan varressa kasvaneesta männystä kiekon ja tupakkatauolla katsellessani sitä havaitsin että vuoden 1986 vuosirengas poikkesi huomattavan paljon muista vuosirenkaista. Onkohan aiheesta tehty tutkimuksia?

  • Tolopainen

    Yksi näyte on liian vähän. Ei ne männyt tienneet cecium laskeumasta mitään. Oli lämmin kevät se palaneen reaktorin  lämpösäteily kyllä vaikutti laajasti. Ceciumin säteilyn puoliintumisaika on 32v, puut eivät säteilee, niin paljon, että sillä olisi merkitystä. Taustasäteily on paljon voimakkaampaa.

    Per Ä Reikäs

    Tuskin puun ostajilla niitä Geiger mittareita, kuutioista vain maksavat.

    puutuomas

    Jos puustoon sitoutuu laskeumia niin sehän tarkoittaa sitä että hakkuun jälkeen jokamies poimii aukolta taas hivenen puhtaampia puolukoita. Suojelualueilla taas samat ceessiumit säilyy pitempään esim. Inarissa jonne on kulkeutunut paljon neuvostoliiton ydinkokeista peräisin olevia laskeumia.

    Rane

    ”1986 vuosirengas poikkesi huomattavan paljon muista vuosirenkaista.”

    Miten poikkesi? -87 oli todella kylmä kesä.

    rööri roope

    Suomessa 1987 syntyneillä oli syöpäriski suuri.

    puutuomas

    Vuosirengas poikkesi muista siten että siinä oli useassa kohtaa kevät ja kesä kasvu sekaisin paiseina ympäri rengasta ja oli säteittäin sekoittunut muutaman seuraavan vuosirenkaan kanssa. Eroittui hyvin koska 70 luvulla tehdyn ojituksen jälkeen vuosikasvut oli leveitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puutuomas voisi lähettää leikon Helsingin yliopiston fysiikan laitokselle säteilymittauksiin ja toisen Luonnonvarakeskuksen puuntutkijoille.

    Planter Planter
    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo oli oikein hyvä raportti mutta siitä puuttui kaksi asiaa: poikkesiko vuoden 1986 lusto säteilyltään muista lustoista ja poikkesiko se muilta ominaisuuksiltaan muista lustoista. Hiukkasten mittaaminen on nykyään vielä pitemmälle kehittynyttä kuin raportin tekoaikaan.

    Planter Planter

    Säteilyn puoliintumisajat ovat niin pitkiä, että vuotta 1986 seuraavien vuosien lustoihinkin on kertynyt likimain yhtä suuri säteilymäärä ja edellinen vuosilusto säteilee siinä vieressä. Luulisi, että vaikutus näkyisi useammassakin lustossa.

    Linkistä: ”Tutkimuksessa havaittiin, että cesiumin kokonaismäärä puissa kasvoi tilastollisesti merkitsevästi vuodesta 1987 (kokonaismäärästä 3 % puustossa) vuoteen 2006 (15 %).”

    Itse veikkaisin talven 1987 vaikutusta. Se oli hyvin kylmä, täällä etelässäkin oli pari viikkoa yhtäjaksoisesti 30-35 asteen pakkasia ja koko talvi kylmä. Meillä kuoli luumupuut ja osa omenpuista. Pakkanenhan kuritti niitä edellisen kesän pinnassa olevia lustoja niin, että keväällä puiden nestevirtaus heikkeni.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)