Keskustelut Metsänhoito Savimaalla lampi ja metsä märkää, mitä voi tehdä ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
 • Savimaalla lampi ja metsä märkää, mitä voi tehdä ?

  Mietin tässä yhtä pulmaa. Kyse on tuosta pitkään harventamata olleesta palstasta. Se on siis vahvasti savipohjainen maa ja vedenpidätyskyky on hyvä.

  Tuonne on aikanaan kaivettu ojat ja niissä vesi pysyy. Lisäksi yhdessä kohtaa on ehkä puolen aarin lammikko, syvyyttä ehkä metri. Siitä ei ole laskuojaa mihinkään. Vesi ei häviä itsekseen mihinkään ja kuuset ja muut lilluu lumpeen lailla kosteassa maassa. Lampi on arviolta 5 metriä lähellä virtaavan joenpinnan yläpuolella.

  Saako tuon veden pumpata pois ? Saako tuosta lammesta johtaa ojan kuivempaan paikkaan ? Lumpeita en haluaisi alkaa kasvattamaan…

 • 6 m3 6 m3

  Tee oma vesilintu kosteikko. 🙂

  Vakavasti ottaen jos kuivattamista suunnittelet, marssi paikalliseen Metsänhoito yhdistykseen tai Metsäkeskukseen ja kysy onko alueelle suunnitteilla ojitustöitä.
  Ja ympäröiviin maanomistajiin kannattaa myös olla yhteydessä.

  Kunnostusojitukset ja niihin liittyvät työt ovat vähennyskelpoisia.
  Ominpäin ei kannata lähteä ojia availemaan, voi tulla sanomista.

  Itäsuomen Antti

  EIkös se ely-keskuskin vaadi noista ojituksista tai lamminkuivatuksista jotain ilmoitusta?

  Itse jos oisin tuollaisessa tilanteessa niin olis kaksi vaihtoehtoa. Jos se olis helposti mahdollista niin kaivaisin ojat kahta syvemmäksi ja lasku ojat valuma-altaaseen joen kupeelle

  Tai sitten tekisin siihen sen kosteikon ja mukavan sorsastuspaikan istuimineen ja katoksineen valmiiks. Usein noissa aiemmin kuivattuihin paikkoihin ilmestyneissä lammissa on jokin lähde tms. paikka, eikä niitä tahdo saada millään ilveellä kuivaksi ja jos märkä kesä vielä kiusaa, niin saat olla yhtenään pumppaamassa sitä vettä pois.

  Pähkäilijä

  Jos tuo lampi on 5 metriä ylempänä kun viereinen oja niin ota sopivan mittainen letku mukaan ja pistä toinen pää lampeen ja imase toisesta päästä. Tässä suhteessa läpinäkyvä letku on parempi ettei kaikki nuijapäät tule suuhun 🙂

  Kun sen kerran nyt kuivatat on sen jälkeen paljon helpompi suunnitella mitä sille tekisi.

  Hiluxmetsuri

  No, ehkä mä otan kuvat tosta ja soittelen metsäkeskukseen. Olisiko tuo lappojuttu laillinen, saisiko sen tehdä, jos sen johtaisi jonnekin pellolle eikä suoraan jokeen?

  6 m3 6 m3

  Eipa taida olla luvallista. Vesien johtaminen hallitsemattomasti toisen alueelle tai vesistoon. Pyyda ojitus suunnitelmaa. Kemera kelpoinen hanke jos muitakin lahtee mukaan. Kartalla parjaat, katselet korkeuskayrat.

  Pähkäilijä

  Voihan tuo olla lähdekin?

  6 m3 6 m3

  Voi olla myos ns. lakikohde. Kannattaa ottaa selvaa ennenkuin kuivattaa. Pahkailijan aatos saattaa pitaa paikkansa. Jos on ollut pitkaan hoitamatta niin metsasuunnitelmakin on varmaan vanhentunut? Jos noin on niin kannattaa uusia, pakollistahan se ei taida olla mutta hyodyllista.

  Hiluxmetsuri

  Gunnarilla hyvä pointti. Tuo lätäkkö tai mikä se sitten lieneekään pitää veden tehokkaasti paikallaan. Ei toimi ojituksen päätesaostusaltaanakaan kun ei vedenpinta vaju, vesi senkun olla möllöttää. Kuivemmilla paikoilla on jotain metsän näköistä. Onhan tuo tuossa jo sen yli 20 vuotta juronut, joten ainakin sen vaikutus on tullut selväksi: ei juurru puut, ei kasva oikein mikään, lilluu juuret kylvyssä koko ajan.

  Metsänkasvun estävä toimimaton vesiensuojelukummajainen

  Mutta otetaan yhteyttä asiantuntijaan ja kysytään.

  Kiitoksia kommentoineille.

  6 m3 6 m3

  Tihkupinta-alue. Vaikkuttaisi silta tuo rooppisi. Muistui mieleen omasta suunnitelmasta. Notkopaikka kallion ja pinen harjanteen valissa, notkosta aikoinaan nostettu muraa ja mutaa pelloille. Olin tikahtua tihkuun kun kerroin notkon historian suunnitelman tekijalle. Oli laittanut suunnitelmassa sen lakikohteeksi, erityiseksi luontoarvoksi. Silleen jai, ei siina koskaan juuri puuta kasvanut, jonkin verran leppaa

  Aukusti

  Näkemättä paikkaa, niin kuitenkin arvelisin sen olevan ns. ”lakikohde”.

  Ja ellei ole niin tekisin siitä kosteikon, jopa laajentamalla sitä.
  Siitä tulisi luonnon monimuotoisuuden kannalta erinomainen kohde. Nykyiselläänkin se on monille hyönteisille turvapaikka ja ainakin sammakoille hyvä kutupaikka.

  Istuta siihen ruutanoita, ihaile lumpeen kukkia ja ripusta rantapuuhun telkälle pönttö.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)