Keskustelut Metsänomistus Seitsemän päivää erämaata – stressin hallinta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Seitsemän päivää erämaata – stressin hallinta

    Aikoinaan kun tuli työkseen väännettyä koodia, olivat metsätyöt ja retkeily välttämättömätön vastapaino pikkuhiljaa hajoavan pään kasassa pitämiseksi. Metsätyöt kotikonnuilla viikonlopputöinä olivat mielekkäitä ja niissä oli luonnossa oleminen ykkösasia. Mutta parhaita reissuja olivat touko – kesäkuussa tai elokuun lopussa pidetyt lomaviikot osin laavussa Kemijoki varren tammukkapurolla ja taimikonhoidolla, silloin rentoutui täysin. Lapin vaelluksiakin tuli kokeiltua hyvällä menestyksellä. Jossain vaiheessa tajusin, että seitsemän päivää erämaassa olisi taas tarpeen ja sitten sitä jo suunniteltiin lomaa.

    Tiedän kyllä että ”Seitsemän päivää erämaata” on eräkirja tai novelli, en saa enää päähäni, kuka sen on kirjoittanut.

  • harrastelija harrastelija

    Tammukan narraaminen on aika sykähdyttävää puuhaa.
    Arkana kalana pienen joen/puron rantaan on mentävä ryömien. Yksikin tömähdys saappaalla saa tammukan syöksymään ja siitä paikasta on turha tarjota syöttiä!

    Joen nimellä olevia puroja tuli nuorempana hiivittyä. Yleensä näiden pienten jokien rannat on pöheikköisiä. Taktiikkana oli laskea virvelillä kohon varassa syötti varovasti virtaan
    Ahvenen tai sären ottaminen oli arkista, mutta kun tammukka tempasi, niin kyllä syöttiä vietiin!

    Tammukka on kauneimpia kaloja joita olen saanut.

    Päijänteen tyttö

    Tiedän Valter Keltikankaan kirjan ”Seitsemän tuntia erämaata”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Keltikankaan kirjasta enemmän tässä:

    http://www.varrio.blogspot.fi

    Wednesday, September 16, 2015
    Seitsemän yötä erämaassa / Seven nights in Russian wilderness

    pihkatappi pihkatappi

    Onpas Värriössä elämää, reilut 20 metsoa kun näkee päivässä, voi sanoa olevansa erämaassa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Kun ottaa huomioon värriön päivän lyhyyden, niin 17.01.2016 aseman hoitajan näkemät 44 metsoa on kyllä aika iso määrä. Asian tekee vielä ihmeellisemmäksi se, että siellä ei ole metsästetty mitään vuoden 1994 jälkeen. Kettuja pyörii tutkimusaseman pihassakin. Ja pienriista voi paksusti.

    Timppa

    Vanhoissa metsästyskirjoissa kerrotaan suurista metsoparvista, jotka tulevat jostakin ja menevät taas ties mihin. Kai niitä sitten on joskus Värriössäkin. Tietysti asialla ei ole mitään tekemistä esimerkiksi ketunmetsästyksen kanssa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Värriössä on ollut isoja metsoparvia siitä lähtien, kun metsästys lopetettiin. Metsoja on paljon enemmän kuin 1960-luvulla, jolloin siellä aloitettiin kanalintuaikasarjat. Kettukanta on myös moninkertaistunut.
    Tiedot sekä kanalintu- että kettuaikasarjoihin kerätään viikoittain talvisin. Ei siis mikään kerran vuodessa suoritettava riistakolmiolaskenta.

    Pienpetojentappoalueilla metsokanta on kahdeskymmenesosa 1960-luvun tasosta. Kanalintukannan menestyminen ja nousu on täysin riippuvainen siitä, että myyränsyöjät (kettu, näätä, minkki, supikoira…) jätetään rauhaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kun tutustuu Värriön luontopäiväkirjaan pidemmältä ajalta, niin havaitsee, että metsäkanalintukanta puiston alueella poikkeaa merkitsevästi ympäröivästä talousmetsäalueesta. Toisin sanoen, metsokanta on selkeästi muualla romahtanut ja Värriöllä lievästi noussut.

    Tämä näkyy kun vertaa vaikka lintuatlaksen tietoja:

    https://rengastus.helsinki.fi/tuloksia/Talvilintulaskenta/tilasto/TETURO
    http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/laji/metso
    http://vanhawww.luomus.fi/seurannat/talvilintulaskennat/artikkelit/100lajia/kuva12.htm

    Värriön aseman tietoihin:

    http://www.helsinki.fi/metsatieteet/varrio/tutkimus/data/gamebirds/TetUroReserveData.pdf

    Kanalintukadon syitä puolestaan pohdiskellaan tässä:

    http://vanhawww.luomus.fi/seurannat/talvilintulaskennat/artikkelit/100lajia/lajit.htm#12

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässä se teksti joka ei auennut…

    Kanalinnut

    Metsäkanalinnut kuuluvat talvilintujemme perusjoukkoon. Eniten laskennoissa on tavattu teeriä ja pyitä. Talvilintulaskentojen mukaan riekon, teeren ja metson kannankehitystä luonnehtii vakaasti laskeva suuntaus (kuva 12). Pyyllä laskeva suuntaus on myös selvä, mutta jaksojen väliset vaihtelut ovat suurempia kuin muilla kanalinnuilla.

    Talvilintulaskentojen ja elokuisten poikuearviointien (Helle ym. 1997) antama kuva kanalintukantojemme kehityksestä on murheellisen samansuuntainen (vrt. myös liite 1). Elokuisissa laskennoissa metso ja teeri ovat vähentyneet 33 vuodessa keskimäärin noin 70 % ja pyy noin 60 % (Väisänen 1996b). Talvilintulaskennoissa teeri ja pyy ovat vähentyneet samoin (70 % ja 60 %) 35 vuodessa, mutta metso ja riekko ovat romahtaneet jopa 80-90 %. Tulokseen vaikuttaa metson ja riekon väheneminen etelässä. Talvilintulaskennat painottuvat voimakkaasti eteläisimpään Suomeen, missä metso- ja riekkokannat ovat todella suuresti taantuneet ja ovat jo alueellisesti uhanalaisia.

    Metson taantuman tärkeimmiksi syiksi on päätelty metsätalous – vanhojen metsien hakkuut ja metsien pirstoutuminen – ja mahdollisesti liikametsästys (Lindén & Rajala 1981, Järvinen & Väisänen 1984a). Teeren taantuman syiksi on otaksuttu koivumetsien hakkuut, mitkä ovat johtaneet talviruokailualueiden vähenemiseen, metsien pirstoutuminen ja mahdollisesti myös metsästys. Pyylle metsätaloudesta on todennäköisesti ollut sekä hyötyä että haittaa. Metsien kuusettuminen on suosinut pyytä, mutta ruokapaikkana tärkeiden lepikoiden väheneminen on ollut pyylle vahingoksi. Riekon alamäkeä on kiihdyttänyt Etelä-Suomen soiden laaja metsäojittaminen ja nähtävästi myös metsästys.

    Timppa

    Tuosta kanalintujen kannasta. Aika yksinkertainen selitys on verrata petojen ja lintukantojen määrien kehitystä. Siitä löytyy kyllä selitystä suureen osaan.

    Hassunkurinen selitys metson osalta on vanhojen metsien väheneminen. Kuten olen tainnut aiemminkin kirjoittaa, niin esim 1930-luvulla Keski-Suomen metsät olivat hyvin nuoria ja lintukannat loistavia. Nuoruudessani 1940-luvulla parhaat metsosaaliit sai miltei pihapiiristä. Metsot viihtyivät silloisilla metsälaitumilla. Viimeisen metsoni minäkin ammuin aikanaan lehmien lypsypaikan vierestä.

    Kanahaukka on eräs merkittävä osatekijä kanalintukantojen taantumiseen. Aina välillä löytyy haukan aikaansaannoksia.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)