Keskustelut Harrastukset Sidosryhmäyhteistyön kehittäminen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Sidosryhmäyhteistyön kehittäminen

    Riistaneuvostojen tarkoitus on lisätä avointa ja vuorovaikutteista sidosryhmäyhteistyötä ja erilaisten intressien yhteensovittamista. Sidosryhmäyhteistyössä on kuitenkin eräillä hirvitalousalueilla ollut ongelmia, koska on käytetty sanelupolitiikkaa.

    Käynnissä on ollut hanke hirvitalousalueiden toiminnan kehittäminen 2019 – 2021. Kyseessä on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama kehittämishanke, joka päättyy vuoden 2021 lopussa.

    Hankkeen eräänä tavoitteena on muiden muassa ollut metsänomistajia kiinnostava ”Paikallistason sidosryhmäyhteistyön kehittäminen.”

    Toiminnan kehittäminen sidosryhmäyhteistyön osalta näyttäisi annetun Riistakeskuksen tehtäväksi. Riistakeskus on ”ottanut härkää sarvista” lähestymällä yhteistyön kipukohtia kyselytutkimuksella.

    ”Toteutettu kysely on osa Suomen riistakeskuksen Hirvitalousaluetoiminnan kehittäminen -hanketta ja tukee maanomistajien parempaa huomioimista hirvieläinkantojen säätelyn ja sidosryhmäyhteistyön kehittämisessä.”

    Kyselyllä ei kuitenkaan lähestytty riistaneuvoston jäseniä tai neuvoston sidosryhmiä, vaan koko maanomistajakenttää. Ehkä olisi voinnut olla jokin ”neutraalimpikin” yhteistyön kehittäjä, kuin yksi osapuolista yksinään? Kyselytutkimuksen kysymysten asettelullakin on usein merkittävää vaikutusta lopputulokseen.

    linkki https://metsastajalehti.fi/metsastys/maanomistajien-kokemukset-suurennuslasin-alla/

    Huomioita kyselytutkimuksesta:

    ”Kysely lähetettiin satunnaisotannalla noin 53 000 maanomistajalle. Vastaajia kertyi yhteensä vajaat 7 500.”

    Vastusprosentti oli siis noin 14%.
    Ketkä vastaavat kyselyyn? Ne joille asia on ”yks hailei” jättävät vastaamatta. Innokkaat hirvenmetsästäjät ja pahoja hirvituhoja kokeneet metsänomistajat varmasti vastaavat. Vastaajajoukko siis pienenee ja ”polarisoituu”. Kuten uutisestakin selviää: ”Kysymys hirvikannan nykyisestä koosta jakoi vahvasti vastaajien mielipiteet.”

    Mitä kysyttiin?
    Ainakin sitä harrastaako tai onko aikaisemmin harrastanut metsästystä. En ole kyselyä saanut, mutta jos olisin saanut, olisin kyselyssä luokiteltu metsästäjiin, koska olen harrastanut linnustusta, jonka lopetin koska lintukannat heikkenivät, eivätkä kestäneet metsästystä. Itse kuitenkin luokittelen itseni hirvieläimiä metsästämättömiin vahingonkärsijöihin, eli menisin vastaajissa tavallaan väärään kategoriaan.

    Mitä muuta kysyttiin?

    Se ei uutisesta selviä, mutta yksityskohtaisempia kysymyksiä on ollut, koska todetaan ”Suhtautuminen riistataloudellisiin keinoihin hyötyä hirvieläimistä oli vaihtelevaa.”

    Tuloksista:

    Mielenkiintoista on, että lounaisen rannikon hirvitalousalueella, jossa hirvitiheys on Luken mukaan 6,1 / 1000ha yli 50% metsästämättömistä on sitä mieltä, että hirviä on liian vähän. Metsästäjistä yli 60% on sitä mieltä, että hirviä on liian vähän.
    Sama tulos länsi-Uudenmaan rannikon hirvitalousalueella, jossa hirvitiheys on 4,9 /1000ha. Muilla lounaisen rannikon hirvitalousalueilla suhtautuminen oli keskimäärin neutraalimpaa eli puolen vastaajista mielestä liikaa, toisen puolen liian vähän. Niissäkin hirviä on koko maan keskiarvoa enemmän.

    Keskimääräinen hirvieläintiheys (hirvi+vhp+metsäkauris) Varsinais-Suomessa lienee yli 50 /1000ha. Siitä huolimatta kyselytutkimuksen mukaan maanomistajat, metsästämättömätkin, haluavat lisää hirviä…vaikka olisi jo 6,1 / 1000ha ja koko alueella pieniä hirvieläimiä keskimääräistä enemmän.

    Tulos tuntuu hämmentävältä. Jos otetaan vertailukohdaksi vaikka netissä julkaistu Varsinais-Suomen alueellisen riistaneuvoston sidosryhmäkokouksen pöytäkirja, josta ilmenee sidosryhmien silloinen mielipide. Se on ollut yksimielisesti tavoitteen 2,5 / 1000ha kannalla.

    Tuntuisi erikoiselta jos maanomistajia ja metsästäjiäkin (rhyt) kattavasti edustava joukko olisi nyt sitä mieltä, että hirvitiheys 6,1 / 1000ha on liian vähän. Lisäksi herää kysymys, kehittääkö tämä tutkimus sidosryhmäyhteistyötä, joka on hankkeen tarkoistus? Toivotaan kuitenkin niin.

    Linkki kokouspöytäkirjaan ensimmäisessä kommenttikentässä.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisiko iso koira lammaslauman vahdiksi pöllö idea? Esimerkiksi irlanninsusikoira.

    suorittava porras suorittava porras

    On. Katumaasturin hinnan saa pistää elukan elättämiseen sen elinajan kuluessa. Ruoka ,vakuutukset ja muu ylläpito. Riski ,että koira ei toimikkaan halutulla tavalla on olemassa. Seurauksena seurakoira tai eläimen lopettaminen.

     

    Planter Planter

    Siiretty suurpetoketjuun.

    Scientist Scientist

    Ei auta susiaita välttämättä, sukulaismieskin joutuu ottamaan lampaat yöksi sisälle teräsaidan taakse.

    arto arto

    Kustannus kysymys. Oliko vajaa 10€ kun nyyt lampaan teuraaksi. Ei niillä rahoilla aitoja rakennella ne 🍏 puut Harraste. Toiselle lammas elanto

    Kalle Kehveli

    Lampurin leipä on todella kapea. Ei niillä tuloilla aitoja rakennella tai isoja koiria ruokita. Valtion tulisi rakentaa nämä aidat, teräspaaluja 6 metriä syvään maahan.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Kun holtiton sorkkaeläinlaidunnus pannaan aisoihin (tarkoittaa kaikki sorkkaeläimet tapetaan sukupuuttoon rovaniemen eteläpuolelta), niin avautuu mahdollisuus tuottaa helposti laadukasta puuta 200 miljoonaa kiintokuutiometriä vuodessa. Lisääntyneen tuoton koron korolla jokainen lampuri pystytään yhteiskunnan toimesta elättämään uuninpankolle ja lisäksi antamaan 5000 €uroa taskurahaa kuukaudessa. Loppuu ruikutus. Samoilla koron koroilla rovaniemen pohjoispuolen poronpurijat pystytään kustantamaan kylmästä bahamasaarille yhtä hyvillä ehdoilla. Samalla hoituu sudettomuuden aiheuttama lapin ekokatastrofi.

    Suomi muuttuu lainanottajasta lainanantajaksi. Joutuu miettimään, että mihinkähän nuokin miljardit sijoittaisi.

    Kalle Kehveli

    Tottahan Anton puhuu, poronpurijat yms. on yhteiskunnan paljon halvempi elättää vaikka lämpimissä maissa. Sorkkaeläimet tekevät miljardien vahingot suomessa.

    Planter Planter

    Susi-, koira- ja lammaskommentit edellä voisi siirtää suurpetoketjuun.

    Tässä oli tarkoitus etsiä vastausta miksi sidosryhmien mielipidettä ei oteta paikoin lainkaan huomioon hirvieläintavoitteista päätettäessä. Aika tärkeä asia!

    Kun kuulin miten sidosryhmäkokouksessa meni, ensimmäinen ajatus oli, että nyt on puheenjohtajalla eturauhasen liikakasvu kiihtynyt sellaisiin mittoihin, ettei alaspäin tule mitään ja kaikki nousee niin ylös kuin pääsee. Hänen oma reviirinsä sijaitsee aika keskellä suurten hirvitiheyksin aluetta. Ajattelin, että varmistaa itselleen runsaasti saalista. Ei se kuitenkaan niin ollut.

    Sellaistakin ajatusta on ollut joillain, että ns rivimetsästäjät olisivat syypäitä, kun valitsevat keskuudestaan tällaiset edustajat ylempiin portaisiin.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4tk%C3%B6-syyllisi%C3%A4-kaikkeen-1.187572

    En tiedä minkälainen on valintaprosessi, mutta ainakin maa-ja metsätalousministeriö nimittää alueelliset riistaneuvostot. Ministeriö on ollut tietoinen ongelmista ja siitä huolimatta nimittänyt uudelleen uudelle kaudelle ja nimittänyt vieläpä valtakunnallisen riistaneuvoston varapuheenjohtajaksi.

    Ministeriö selvästi antaa tukensa sille, että sidosryhmiä käytetään kynnysmattona, jonka yli kävellään ja johon jalat pyyhitään. Selvään kysymykseen, miksi ongelmiin ei puututa tulee tällainen vastaus:

    Planter Planter

    Kysymys:

    MM1

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)