Keskustelut Luonto Siperia

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
 • Siperia

  Merkitty: 

  A.Jalkanen kirjoitti: ”Siperiassa ei ole sopivaa metsää tikalle tai muille lehtimetsälajeille. Jos ilmaston muutos hyödyttää niitä, nähdään yleistymistä pohjoisen suunnassa kuten meillä käpytikalla. Ehkä siemensadot paranevat tai jotain.”

  Tätä minä epäilen kirjoitusvirheeksi tai ajatuskatkokseksi tai joksikin muuksi jota en ymmärrä.

  Tuntuu todella ihmeelliseltä ettäSiperiassa ei olisi tikkoja, onhan se maailman suurin vanhan metsän alue (luulen) boreaalisella havumetsävyöhykkeellä.

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Toisaalla puhuttiin siis valkoselkätikasta joka on lauhkeiden lehtimetsien laji. Onhan Siperiassakin varmasti lehtipuita, mutta siellä kasvillisuusvyöhykkeet sijaitsevat etelämpänä kuin meillä, koska ilmasto on mantereisempi ja puuton tundra ulottuu eteläisemmille leveysasteille. Ilmastonmuutos mahdollistaa nyt puuston leviämisen pohjoisen suuntaan, jolloin linnuille tulee lisää elinaluetta.

  Siperia on laaja enkä osaa nyt sanoa mitä sen eteläosissa on: lehtimetsää vai aroa, mutta valkoselkätikan esiintymisalue ainakin ulottuu Aasiaan saakka pitkin lehtipuuvyöhykettä.

  Mutta olet kyllä Tomperi erittäin oikeassa: Siperiassa on paljon lahopuuta tikoille!

  KeMeRat

  Älähän ny. Täällä on laaja kattaus asiantuntijoita. Joskus lauseeseen kuuluu mukaan täytesanoja, kuten ”luulisin”, ”epäilen” ja ”kävin paikkakunnalla eikä siellä suota näkynyt”. Varmasti on niin, ettei muutaman aikavyöhykkeen ja leveyspiirin kokoisella alueella ole tikkametsiä yhtään jos näin sanotaan. Lähteenä voivat olla esimerkiksi venäläiset elokuvat, joissa Siperiassa tulee lunta vaakatasossa eikä puita näy missään.

  Tolopainen

  Joskus mennyt junalla Helsingistä Moskovaan ja aina kun jaksoi vilkaista junan ikkunasta ulos näkyi koivumetsää. Venäjällä taitaa metsien hoito ja hakkuut olla vielä lapsenkengissä. Kyllä siellä on alueista suurin osa asumattomia ja luonnontilassa, jos se suomalaisia cityvihreitä yhtään lohduttaa.

  Jos Putlerilla olisi halua toimia venäläisten hyväksi, siellä voisi kansa elää aika mukavasti, kaikkia luonnonvaroja on runsaasti ja tilaa.

  Tomperi

  wikipedia valkoselkätikka levinneisyys

  kokeilkaapa tuolla hakusanalla, mie sain valkoselkätikan levinneisyys kartan aikaiseksi, tulla tupsahti suoraan näytölle

   

   

   

  Tolopainen

  Valkoselkätikka on Päijät Hämeen kansallislintu. Näyttää että esiintyy aika laajalla alueella, pieni osa esiintymisalueesta on täällä. Joten eipä ole huolta kannasta yksin Suomen cityvihreillä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Katoppa Tomperi havaintokartta (GBIF), Siperian kohdalla on esiintymistä vain kapealla kaistalla Venäjän etelärajalla.

  https://laji.fi/taxon/MX.30438/occurrence

  Tolopainen

  Kaikki on suhteellista tuo kapea nauha on lähes 1000km leveä ja on yli 8000km pitkä ja levenee Aasiassa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  😊 Aivan, Tolopainen, mutta avaruudesta katsottuna näyttää kapealta. Suomen pituuden levyinen kuitenkin, ei huono. Tikan kannalta on kuitenkin tärkeintä se mitä sen sisällä tapahtuu: käytetäänkö metsää ja mihin.

  Tomperi

  Tuntuisi luonnolliselta että suomalainen metsänhoitaja tietäisi…

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Suomalainen metsänhoitaja on viisas mutta ei sentään kaikkitietävä! Tulee mieleen se sanonta ”Siperia opettaa” ja lisäksi se laulu ”One night in Bangkok makes a hard man humble”…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)