Keskustelut Harrastukset ”sorsalammikko” metsään ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)
 • ”sorsalammikko” metsään ?

  Onko kellään kokemuksia yksittäisten 10-30m halkaisijaltaan olevien soille / metsän painanteisiin (1 ha )rakennettujen lampien toimivuudesta pidemmällä aikavälillä ?

  Tilanteeni on seuraava: Metsässäni on muutama (3) vettynyttä painannetta, osittain suota, jotka keräävät vettä ja ”vetyttävät” alueen ympäröimää metsää.
  Idean tasolla tarkoitus oli teetättää kaivurilla riittävän syvä (2-3 m ) lampi / rinkula , johon ympäristön vedet tulisivat naveroita pitkin metsän kasvua pilaamasta. Bonuksena tarjolla pieni vesilintuympärästö sinisorsille.

  HUOM! Ojien kaivu ja vesien johtaminen sitä kautta ei ole mahdollista näissä tapauksissa.

  Toimiiko ratkaisu pidemmällä (5v+ ) aikajänteellä ? täyttyykö allas esim. maa-aineksesta ?

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tulisi siis umpilampia, joista poistuisi vesi vain pohjavedeksi ja haihtumalla?
  Umpeenhan ne kasvavat mutta kyllähän niistä ainakin linnut ja esim sorsastajat tykkää.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Pähkäilijä

  Ei tuo 5 vuodessa umpeen kasva kun pelkät suo-ojatkin kestävät auki pitempään ja toisaalta kun kaivurikuski tekee kunnon penkereet sinne on joskus tulevaisuudessa helpompi ruopata paikka uudestaankin. Oletettavasti paikka ei ole kovan maan laidalla? Mutahan olisi sopivalle maaperälle hyvää parannusainettakin.

  On monta metsälampea jotka ovat umpeen kasvamassa ja suotkin ovat aikoinaan lampia olleet mutta vuosisatoja näihin tarvitaan. Tuollaseen lampeen kun laitat puol ämpärillistä pikkusia ahvenen sinttejä niin niillä riittää ötököitten toukkia syötäväksi tulevaisuudessa (muttei kerrota ELY keskukselle asiasta, uuden kalalajin laitto jonnekin tarviaa aina luvan…)

  Suden jälki

  Lupiahan tuohon ei saa suomen byrokratiasta johtuen. Muualla EU maissa se olisi jo tehty. Itse kaivaisin suodatusaltaan. Kalojahan sinne tulee vaikka mätiahvenen lokin pudottamana. Muista ettet itse istuta mitään kaloja, vaikka ruutanat kyllä kasvavat mittavaksi juuri tuollaisissa lampareissa ja niitä olisi mukava vaikka lapsenlapsen onkia kastemadolla syötitetyllä ongella ja videokuvata tulevia hetkiä varten. Kaikki metsän eläimet ovat tyytyväisiä omaan juomapaikkaa ja se loisi metsään ihan oman biokulttuurin, jossa saalistajien ja saaliseläinten kohtaaminen tulisi todelliseksi. Pane paikalle riistakamera ja näät metsän aivan uudessa valossa.

  jees h-valta

  Jopa eläimet ovat senverran järkeviä että käyvät juomassa paikoissa joissa ei ole mustaa mutavelliä. Kovapohjaiset ja kirkasvetiset vetävät niitäkin. Ja ojakin riittää jos vesi on hyvää.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Viimeisimmässä Pellervo lehdessä artikkeli lähteiselle suolle kaivetusta tekojärvestä.Nyt sen rannalle rakennettu suosittu lomakeskus,joten tämä tekojärvi oli onnistunut utopian toteutus.

  Herman Herman

  viime syksynä kaivettiin vanha mutakuoppa auki ja tänäkesänä Telkkä oli siellä vierailulla. Ruutana kasvaa siellä pitkäänsiimaan syötiksi ja metsäojien vedet menee sitä kautta eteenpäin. Näitä on tehty 1980 luvulta lähtien ja hyvin on toimineet muutaman heinäsorsan olen sieltä ampunut. Auki ne pysyy vähän heikosti rehevillämailla mutta 10 – 20 vuotta kuitenkin.

  6 m3 6 m3

  Jos vesilintu lammikon haluaa, niin silloin sinne ei kannata kaloja istuttaa.
  Vesilinnut joutuvat kilpailemaan samasta hyönteisravinnosta kalojen kanssa.

  Herman Herman

  Eihän ne vesilinnut niitä ruutanoita kaipaa mutta se pitkääsimaan tullut iso ahven on vaan niin hyvä.

  Kuitupuunkasvattaja

  Olen nähnyt aika kookkaitakin laskeutusaltaita, esim. 5 x 15 m. Eihän tuo 10 m halkaisijaltaan vielä aivan mahdoton olisi.

  Ojita suo ja tee pari 10-30 m halkaisijaltaan olevaa laskeutusallasta. Altaat sen verran syväksi, että niihin mahtuu kiintoainetta. Paikoin voi jättää matalammaksi ja keskelle jopa saari, niin johan vesilinnut tykkäävät. Lupa-asioihin tuskin kannattaa takertua sen tarkemmin. Ojitussuunnitelmaan vain merkitään kookkaat altaat ja homma on sillä selvä.

  Monimuotoisuuden ystävät ja sorsastajat kiittävät isojen laskeutusaltaiden tekijöitä. Samalla ojituksessa paremmat kasvupaikat saa kuivaksi ja tuottamaan.

  Aukusti

  Kyllä se ”sorsalammen” kala kelpaa vesilinnuillekin. Jopa telkkä käyttää ravinnokseen pieniä kalanpoikasia kaikenlaisten nilviäisten liäksi.

  Ei muuta kuin lammikoita rakentelemaan! Muistetaan vain tehdä rannat loiviksi. Eikä lammikon muodon tarvitse olla kuten ojitussuunnitelmien mukaisia suorakaiteita, vaan mutkarantaisia. Ja saariakin niissä voi toki olla. Sorsatkin tykkäisivät!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)