Keskustelut Harrastukset ”sorsalammikko” metsään ?

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
 • ”sorsalammikko” metsään ?

  Onko kellään kokemuksia yksittäisten 10-30m halkaisijaltaan olevien soille / metsän painanteisiin (1 ha )rakennettujen lampien toimivuudesta pidemmällä aikavälillä ?

  Tilanteeni on seuraava: Metsässäni on muutama (3) vettynyttä painannetta, osittain suota, jotka keräävät vettä ja ”vetyttävät” alueen ympäröimää metsää.
  Idean tasolla tarkoitus oli teetättää kaivurilla riittävän syvä (2-3 m ) lampi / rinkula , johon ympäristön vedet tulisivat naveroita pitkin metsän kasvua pilaamasta. Bonuksena tarjolla pieni vesilintuympärästö sinisorsille.

  HUOM! Ojien kaivu ja vesien johtaminen sitä kautta ei ole mahdollista näissä tapauksissa.

  Toimiiko ratkaisu pidemmällä (5v+ ) aikajänteellä ? täyttyykö allas esim. maa-aineksesta ?

 • Aukusti

  Kyllä ne kaivetut lammikot ainakin ”isältä pojalle” kestävät
  kasvamatta umpeen.

  Ja ainahan niitä voi käydä ruoppaamassa myöhemmin, jos kovin alkavat vesikasvit riehaantumaan.

  Jos kyseessä on läpivirtaava ojituksen laskeutusallas, niin kasvillisuus sitoo ravinteita ja kiintoainesta, joten siitä on hyötyä vesien silymiselle puhtaanpina alavirran puolella.

  Mosku

  Naa ku mie kerhon mitä telekälä voihan tehä. esin ammuthan telekhä, lokathan se. Otamma kattilan ja keitämmä telekhän vedesä. heitethän vesi poies ja laitethan tilalle maitua, keitethän taas, kun tarpheksi on kiehunna lisäthän sekhan pari leppä tikua ja keitethä taas. sitte ko on kiehunna tarpheksi heitämmä maiton ja telekä poies ja laitamma leppätikut viinaan likoamhan, annethan olla yön yli, aamula heitethä tikut poijes ja juomma viinan. Näin met opetimma tämän kolomosen Jaakon.
  Kehu jäläkhen päin notta ko resehtiä kokheili nin seuraavhana yönnä peitokki oli kevyttä tavarhaa,

  kuusessa ollaan

  Sellaisissa kohteissa, joissa veden johtaminen sopivaan paikkaan vaatisi pidempiä ojia esim naveromätästykseltä, olen korvannut tuollaisella 5-10 metrin altaalla tilanteen…siihen johdetut vedet haihtuvat yllättävän äkkiä alkukesästä ja altaat ovat vähitellen kadonneet maisemaan.

  Samoin olen tehnyt pellonojien kohdalla, vedet on johdettu 10 metriä metsän siimekseen ja sinne on kaivettu syvä monttu. Ravinteet siirtyvät niistä vähitellen maastoon ja puiden hyötykäyttöön. Ainakin latvakasvaimista voi sen hyvin päätellä 🙂

  Haavikko

  Kaivuri (8tn) mylläsi viikon joulun alla ja valmista tuli. Kolme allasta joisa isoimmat 10×20 metriä, lisäksi 1-2 m syvillä ojilla 0.5- 1 ha vedet ympäriltä johdatetaan altaalle.

  Näin vesisateiden jälkeen harmittaa vaan että altaan (eli jotain 3 m syvät ) ,ovat jo piripintaa täynnä vettä… olisi nähtävästi pitänyt kaivaa jo valmiiksi metri pari syvemmäksi, ainakin osa altaasta….

  Kevättä odotellessa.

  Haavikko

  kuten aiemmin totesin, seudulla ei ole paikkaa , johon vedet johtaa. Eli
  Kuten Taneli totesi, vesi pääsee pois vain haiduttamalla ja kenties pohjavedeksi. Toivottavasti edes vesilinnut kiittävät…

  Aukusti

  Kiitän kaikkien eläväisten otusten puolesta kaikkia lammikoitten rakentelijoita!

  Puuhastelija

  Ensi kesänä olisi tarkoitus tuommoinen lammikko tehdä. Paikalla ollut kymmeniä vuosia sitten pieni lampi, joka on kasvanut umpeen. Ensi kesänä metsäojitus ja kaivatan tuon lammen auki ja samalla lampi toimii laskeutusaltaana. Lammen koko tullee olemaan n. 5x20metriä. Pääsee kaivamaan molemmin puolin mikäli on tarvetta.

  Aukusti

  Hyvä,hyvä!

  Kaikki metsänomistajat lampia kaivamaan.

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)