Keskustelut Luonto Suomusalmi. Raakkujoki

Esillä 10 vastausta, 1,281 - 1,290 (kaikkiaan 1,300)
  • Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Viimeksi kun Metsähallituksen luontopalvelut mylläsi Livojokea, joesta tuhoutui täysin harjus, siika ja taimen kanta, joka jouduttiin istuttamaan huonoin tuloksin uudestaan.

    Rane2

    Alla linkki tähän ympäristöministeriön selvitykseen jonka tekemisessä ovat olleet mukana kaikki (100%) Suomen raakkuasiantuntijat.Pyhäpäivän haaste (osaako lukea) Petkelekselle ja kumppaneille:Missä siinä sanotaan että raakkujokien/purojen varteen pitäisi säästää 45 tai 50 metriä leveä vyöhyke?Sanotaanko edes että pitäisi olla leveämpi vyöhyke kuin normaalisti?

    Taustaselvitys_Raakku.pdf

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minä olen löytänyt leveät suojakaistat jostain materiaaleista. Ehkä Life Revives -hanke on saanut pohjoismaisen yhteistyön kautta asiasta tietoa? Tutkimustietoa kaivattaisiin kyllä kalliiksi tulevan leveysvaatimuksen taustaksi lisää: selviytyykö raakku paremmin alueella, jossa on ylileveät suojakaistat? Paikkatietoa raakkujen esiintymisestä voisi verrata paikkatietoon hakkuista.

    Viranomaisten toimenpideohjelmassa on nyt kuitenkin mukana raakkuesiintymien rajaus, ja jos se toteutuu suunnitellusti, korvaustenkin saaminen on mahdollista.

    Veden laatua ja lämpötilaa pidetään tärkeänä, mutta kuinka paljon kaista siihen oikeasti vaikuttaa vai tuhoaako ilmastonmuutos joka tapauksessa raakulle taimenen elinolot etelässä ennen pitkää – oli kaistoja tai ei? Em. linkin raakkuraportissa kerrotaan että veden lämpötila tulee olla alle 25 ja pH yli 6. Tarkoittaa että eteläisemmät raakkupopulaatiot ovat suuremmassa häviämisriskissä kuin pohjoiset, joten Suomen vastuu tässä asiassa on suuri.

    Petkeles Petkeles

    Sivulla 59 taitaa olla jotain vaatimusta kaikkien raakkujokien muuttamisesta luonnnonsuojelualueeksi. Mieluiten ely-keskuksen tekemällä rajauksella. 💞

    Pusuja kiertokoululaisille.

    Rane2

    Eli ei löydy?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tiedä mistä 45 metrin vaatimus tulee. Takana voi olla tutkimustietoa tai halutaan puuston varjostus riittäväksi keskikesällä.

    http://www.jyu.fi/science/fi/bioenv/tutkimus/luonnonvarat/life-revives/julkaisut/raakkuoppaat/raakkuopas_etela-pohjanmaa_epoely.pdf/view

    Sivut 48 – 49:

    Suojavyöhyke metsätaloudessa

    Raakkujokien rannoille tulee jättää riittävä suojavyöhyke myös metsäalueilla. Suojavyöhykkeen tarkoituksena on estää haitallisten kiintoaineiden ja ravinteiden valumista valuma-alueelta, varjostaa vesistöä ja ehkäistä uomien umpeenkasvua. Jokihelmisimpukan ja lohen/taimenen näkökulmasta suojavyöhykkeet ovat elintärkeitä, säilyttäen niiden elinympäristöjä ja lisääntymispaikkoja sekä suojaamalla veden laatua ja lämpötilaa erityisesti hellekausina.

    Suojavyöhykkeen kasvillisuus tarjoaa suojapaikkoja, kulkureittejä ja ravintoa kaloille, linnuille ja muulle eliöstölle. Rantojen puustosta syntyvä karike on tärkeää ravintoa vesieliöstölle. Puut, jotka kaatuvat vesistöön monipuolistavat elinympäristöä ja saavat aikaan veden virtausta. Rantakasvillisuus myös tasaa tulvahuippuja ja hidastaa virtaamaa tulvan aikana. Toisaalta kaatuneet puut, tiheä rantapuusto, liettyminen ja umpeenkasvu voivat heikentää uomien vedenjohtokykyä, mikä saattaa aiheuttaa tulvaongelmia, erityisesti peltoalueilla.

    Raakkuvesistön äärellä suojavyöhykkeen tulisi olla vähintään 45 metriä leveä ja eroosioherkillä rinteillä se saattaa tarvita vieläkin suuremman leveyden. Suojavyöhykkeillä ei saa tehdä raivauksia, hakkuita, ojituksia tai maanmuokkauksia, ja hakkuujätteet on poistettava. Suojavyöhykkeelle ei saa jäädä ajouria eikä muita korjuujälkiä. Suojavyöhykkeiden käyttöä säätelevät metsä- ja vesilait sekä metsätalouden sertifioinnit. [Huom. suojakaista 45 metriä leveä, ei hakkuita. Tavallisilta sertifioinnin suojavyöhykkeiltä muualla kuin raakkujokien varsilla saa poimintahakata.]

    Ajo puron yli

    Pienvettä ei tule ylittää koneilla esiintymispaikan kohdalta ja pienveden ylityspaikka esiintymispaikan yläpuolelta tulee valita siten, ettei ylityksestä aiheudu kiintoaineen huuhtoumista. [Tässäkin siis esiintymispaikan yläpuolelta.]

    Raakkupurojen ja taimenen elinympäristöiksi sopivien sivu-uomien yli ei tule ajaa koneilla. Raakut voivat tallaantua tai kutusoraikot tärveltyä koneiden alla. Jos vaihtoehtoa ei ole, raakkupuron yli on tehtävä väliaikainen silta tai kulku-ura paikkaan, jossa ei ole raakkuja tai kalojen kutupaikkaa. Lisäksi on huolehdittava, ettei sillasta synny vaellusestettä eikä kiintoainetta pääse vesistöön. Uuden ajouran luominen tulee suunnitella ja toteuttaa erityisen huolellisesti. Tällaisista toimenpiteistä on tehtävä metsänkäyttöilmoitus, ja suunnittelijan on hyvä tarkistaa vesilain mukaiset rajoitukset alueellisesta ELY-keskuksesta.

    Nostokoukku

    ELY-keskukset kannattaa ja pitäisi pitää mahdollisimman kaukana kaikesta luontoon ja sen suojeluun liittyvästä. Vaikeuttavat ja tekevät mahdottomiksi tavallisten ihmisten luonnon kannalta merkityksettömiä pieniä hankkeita. Ovat puolestaan riittävän isojen yhtiöiden käskyläisiä ja aisankannattajia. Kunhan raha liikkuu, niin mikä tahansa käy näille keskuksille. Tekevät jopa kesäteattereiden maalaiskomedioita muistuttavia ns. Yva-selvityksiä. Kun hakija on riittävän suuri, niin yva-selvitys antaa luvan rakentaa ison huolto-aseman tai kerrostalon järveen ( Viitasaari , Jyväskylä ) Mutta vaatimattoman rantasaunan rakentaminen on mahdotonta.

    Rane2

    Tuo Annelin linkki on siis neljän Ely-keskuksen virkamiehen/naisen laatima opas.He ovat ilmeisesti omasta päästään repäisseet tuon suosituksen 45 metriä jota kukaan ei ole kyseenalaistanut koska 45 kuulostaa kovin tarkasti harkitulta ja tutkitulta luvulta.Mykkänen sitten reiluna kokoomuslaisena(kokoomuslainen voi olla reilu kun kyse on jonkun muun omaisuuden luovuttamisesta ilmaiseksi) pisti 5 m kaupan päälle ja sopi asiasta kolmen iloisen rosvon kanssa.Näillekin kävi hyvin että voi esittää reilua toisen omaisuudella.

    Elyn 45 metriä on siis jonkinlainen suositus ja 50 metriä on Mykkäsen ja yhtiöiden välinen sopimus joka ei sido muita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä, suositus ja sopimus. Ilmaisu ’kolme iloista rosvoa’ sopii tähän kohtaan hyvin. Jos tutkimustuloksia suojakaistoista löytyy, ilmiantakaa tänne. Pohjoismaisen yhteisprojektin raportti:

    https://julkaisut.metsa.fi/en/publication/salmus-saving-our-northern-freshwater-pearl-mussel-populations/

    Raportin s. 272: ”Concentration of 28 elements in water and mussel’s tissue (foot) were analyzed using ICP-OES (Inductively coupled plasma-optical emission spectrometry) and ICP-MS (Inductively coupled plasma-mass spectrometry). ICP-OES was used for determining Mg, Na, and K, and ICP-MS for Ag, Al, As, Ba, Be, Bi, Cd, Co, Cr, Cs, Cu, Fe, Ga, In, Li, Mn, Ni, Pb, Rb, Se, Sr, Tl, U, V, and Zn.”

    Mistä mahtaa johtua, että elohopeaa (Hg) ei tutkittu, jos se kerran on niin suuri ongelma vesistöissä kuin Koitere-jutussa Hesarissa väitettiin?

    S. 275 kuvat: mitä enemmän vedessä on liuenneena orgaanista ainesta (dissolved organic carbon, DOC), sitä enemmän siinä on metalli-ioneja.

    Raportissa puhutaan myös siitä mistä simpukoiden ravinto tulee: vesieliöistä ja maalta suojakaistoilta eli karikkeesta. Kaista siis tuottaa ravintoa raakuille.

    Nostokoukku

    Elohopeaa ei kannata tutkia tai ainakaan tuloksia julkaista, koska sen lähde on tiedossa ja sille ei enää mitään saa. Elohopea on ja pysyy. Tutkimisesta syntyy vain kiusallisia tilanteita ja rajoitteita.

Esillä 10 vastausta, 1,281 - 1,290 (kaikkiaan 1,300)