Keskustelut Luonto Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

Esillä 4 vastausta, 41 - 44 (kaikkiaan 44)
 • Suurpetojen käyttö hirvieläinten kannanhoitoon

  Merkitty: 

  Sudet hyppäävät jokaiseen keskusteluketjuun, joten on syytä avata oma ketju suurpetoasioille.

  Yellowstonen kansallispuistossa on näyttöä, että sudet pystyvät palauttamaan luonnon tasapainon, kun jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon.

  Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja, monimuotoisuus kasvoi.

  Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eroosio väheni, eivätkä penkereet romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

  Voidaanko Suomessa käyttää suurpetoja hirvieläinkannan hoitoon, mikäli metsästys syystä tai toisesta hiipuu, eikä sillä pystytä enää hallitsemaan eläinkantoja.

  Suomi ei kuitenkaan ole kansallispuisto. Ihmisten ja petojen yhteiselo Suomalaisessa kulttuurissa on ollut hankalaa.

 • rööri roope

  Susia on ja hirviäkin.Juuasta p-savoon sekä Lieksa Ilomantsi alueet on synkinmmät alueet salametsästykseen.Ollut ja on.Turha inistä kun kaksijalkaiset ne hirvet tappaa ja myy.Samalla tapetaan sudetkin.

  Pankopojilla on aikaa ajella ja metsästää.

  Puuki

  Susien palauttaminen Yellowstoneen  hävitti sieltä luonnollisen kojoottikannan myös.  Luonnon tasapaino palautui siis vain osittain. Jos yksi laji , tässä tapauksessa susi, suojellaan ja sen lisääntymistä edistetään,niin jokin tai jotkut toiset lajit kärsii siitä.

  Vieraslajien kuten esim. juuri Laukon peuran, supikoiran ja minkin (joita ”vapautettiin” aikoinaan luontoon)  lisääntyminen varsinkin vaikuttaa haitallisesti monien ”kotoperäisten” lajien menestymiseen.   Sitten  monet ”löytää” agendaansa parhaiten sopivan tehometsätalouden mm. metsäkanalintukadon syyksi.

  Planter Planter

  Kojootti esiintyy runsaana Yellowstonessa:

  https://www.nps.gov/yell/learn/nature/coyote.htm

  Puuki

  No sitten se oli jokin toinen paikallinen  elukka joka hävisi susien suojelun  myötä sieltä.

Esillä 4 vastausta, 41 - 44 (kaikkiaan 44)