Keskustelut Metsänhoito Syksyhakkuut klapeiksi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • Syksyhakkuut klapeiksi

    Merkitty: 

    Heinäkuusta lokakuuhun olen tehnyt nuoren metsän kunnostusta moottorisahalla. Parin viikon päästä on nuppikuorma koivu- ja haaparankaa pihassa.

    mitäs kokeneemmat sanoo: heti näin syksyllä klapeiksi vai rankana kevääseen ja vasta sitten klapeiksi?

    osa on kaadettu rasiin heinäkuussa, osa on pyöreänä kuori ehjänä elokuu-lokakuu-ajalta. Ollaan Varsinais-Suomessa eli kovin kaksista talvea ei ole tiedossa.

  • isaskar keturi

    mitä nopeammin pieniksi, sen parempi – turha lahottaa kuoripäällisenä

    Jätkä

    Ei ne enää lahoa mihinkään, mutta värivikaa voi vielä tulla, eli myyntiklapeina vähän hintaa alentavaa. Jos nyt pienii ja klapit ovat sateelta suojassa ilmavasti, niin ne kuivahtavat tästä eteenpäinkin, alkaen sitten kevätauringon lämmittäessä jo kuivumaan.

    Metät kunnossa!

    Ei missään tapauksessa mitään toimenpiteitä ennen helmikuun loppua.

    suorittava porras suorittava porras

    Heti haloiksi! Tein viime syksynä muutaman kooltaan 700 litraisen pihamännyn suoraan klapeiksi ja pinosin saunan seinustalle kuivumaan. Olivat rutikuivia jo kesäkuun alussa. Eivät ole imeneet kosteutta syksylläkään toisin ,kun esimerkiksi vastaavat tuulikaadoista tekemäni. Jälkimmäiset eivä tahtoneet kuivua millään ja imivät kosteutta sadekeleillä vielä ulkokatoksessakin.

    Tein kerran muutaman 200 litran koivun keväällä pölkyiksi ja jätin ne pinottuna metsään. Ajattelin halkoa ne vasta syksyllä viileämmillä keleillä. Halkoessani koivuja, totesin lievää värivikaa läpi pölkyn.Tehdyt klapit kuivuivat pinottunakin hitaasti ja lämpöarvo oli selvästi huonompi ,kun niillä haloilla ,jotka pilkotaan heti katkomisen jälkeen. Siitä opin sen ,että prosessi poikki,halki ja pinoon on tehtävä viivyttelemättä yhdellä kertaa. Esimerkki käytännöstä löytyy alkukesältä lähettämistäni lukijoiden kuvista 19-26.5.

    Gla Gla

    Jos saat rangat pätkittyä ja sisälle, ei ole enää kiirettä. Voit ihan rauhassa pilkkoa niitä syksyn ja talven mittaan sitä vauhtia, kun muu ajankäyttö antaa periksi. Eri asia on se, jos puut säilytetään ulkona sateessa.

    Itse jätin kerran lehtipuurankoja talven yli metsään ja selvästi niiden laatu heikkeni.

    Tolopainen

    Home ei tykkää auringonvalosta ja sitä on runsaasti vasta keväällä. Laittaisin rankakasan päälle pressun ja odottaisin huhtikuuta. Keväällä klapit voi kuivattaa ulkona ja sen jälkeen varastoida sisälle.

    Rane

    Jos nyt pilkkoo ja on lämmintä ja kosteaa jouluun niin klapeissa on kasvupintaa homeelle.Sinistäjäsieni puolestaan on vain esteettinen haitta ja tässähän ei myyntipilkettä tehdä. Kesän yli olleissa rangoissa kuori irtoaa helposti mikä pilkekonetta käytettäessä hankaloittaa.Itse tekisin vasta keväällä mutta jos nyt tekee esim korkeapohjaiseen verkkohäkkiin ja peittelee sateelta niin kyllä ne keväällä lähtee kuivumaan.

    isaskar keturi

    Vaihtoehtoja on monia. Tilanne pitää ratkaista seuraavien perusasioiden valossa, miten itselle sitten sopii:

    – Kuoripäällinen ranka lahoaa, koska se ei kuiva. Tästä on liiankin paljon kokemusta kaikille. Mitä voi tehdä?

    1. Varastointi katon alle niin, että päistä tuulettuu. Ei pressun alle, mikä vaan kerää kosteutta lämpötilojen vaihdellessa ja tuulettuu heikosti.

    2. Riittävästi kuorta rikki aisaamalla, ellei karsinnassa rikkoudu riittävästi.

    3. Kohdalle 2  vaihtoehtona pätkiminen, mutta edelleenkin kohta 1 pätee – siis pinottava katon alle.

    4. Tuoreena halottu klapi kuivuu ympäri vuoden ilmavasti pinottuna sateelta suojaan.

    5. Luke tutkimusten mukaan auringossa kuivaaminen vähentää polttopuun lämpöarvo UV-säteilyn vuoksi.

    6. Home on vain esteettinen haitta (elää puun sokerinesteillä), ellei puita tarvitse säilyttää huonetiloissa.

    Jokainen tekee sitten niin kuin uskoo parhaaksi.

    Jätkä

    Tasapainokosteus on se, joka löytyy aina, eli kosteammasta tavarasta vesi siirtyy kuivempaan. Kun ilma on kuivempaa kuin puu, siirtyy kosteus ilmaan. Kovallakin pakkasella puu pikkuhiljaa kuivuu.

    Katkaise koivupölkky vaikka klapin mittaiseksi, Ota parin viikon päästä pölli ja halkaise se – näet, että päistään pölli on kuivunut jo jonkin matkaa. Tuohen läpi ei kuivumista tapahdu niin, että sen huomaisi, mutta leikkauspinnoista kosteus lähtee.

    Rane

    Tuossa vähän mitattua tietoa.Kosteuskäyrät kuvissa 18-20 kertovat että polttopuun kosteus lisääntyy syyskuusta tammikuuhun.Huonona vuonna saattaa kostuminen alkaa jo heinäkuussa.

    Ns,ylivuotinen polttopuu ei näytä juurikaan eroavan enää syksyllä saman vuoden keväällä tehdystä tavarasta.

    Microsoft Word – Pa-hankinta Manuaali_suomi_pitkä 2008-12-12_final.doc (hsy.fi)

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)