Keskustelut Metsänhoito Syksyhakkuut klapeiksi

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
 • Syksyhakkuut klapeiksi

  Merkitty: 

  Heinäkuusta lokakuuhun olen tehnyt nuoren metsän kunnostusta moottorisahalla. Parin viikon päästä on nuppikuorma koivu- ja haaparankaa pihassa.

  mitäs kokeneemmat sanoo: heti näin syksyllä klapeiksi vai rankana kevääseen ja vasta sitten klapeiksi?

  osa on kaadettu rasiin heinäkuussa, osa on pyöreänä kuori ehjänä elokuu-lokakuu-ajalta. Ollaan Varsinais-Suomessa eli kovin kaksista talvea ei ole tiedossa.

 • isaskar keturi

  Rane, pitäisi osata lukea tutkimustuloksia. Tuossahan kuvassa 18 selvästi näkee, että tuore pilke kuivaa läpi vuoden, kun taas kuivattu vain lievästi kerää kosteutta, mutta alkaa taas helmikuun alusta kuivamaan. Tuoreen pilkkeen kosteusprosentti laskee 10 yksikköä talven aikana.

  Rane

  Näin näyttäisi olevan.Marraskuun puolivälissä (ilmeisesti litimäristä rangoista) tehdyt pilkkeet ovat kuivuneet 41 prosentista 38:aan helmikuuhun mennessä.Kuinka paljon tämä kosteusprosentin muutos vaikuttaa sinistymiseen ja homehtumiseen (aloittajan etelä-suomen sääoloissa) voi jokainen tulkita itse.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Mutta jos rangat ovat olleet ns. rasissa lehtineen kuivumassa, tällaisena kesänä kuin tänä vuonna ne ovat syksyllä melko kuivia. Jos otetaan oksat pois ja varastoidaan ilmavasti katon alle, voidaan pätkiminen tehdä myöhemmin. En osaa sanoa mikä on se läpimitta mihin saakka rasiin kaato kuivaa riittävästi. Rungon sisäosa on kuitenkin kuivempaa kuin pintaosa… pitäisi vain saada vesi pois siitä osasta jossa se on kulkenut ylös elävässä puussa eli mantopuussa.

  Rane

  Muutamia klapiyrittäjiä on jotka aisaavat tai kuorivat rangat ja ne kuivavat rankoina pinoissa.Klapeja tehdään sitten kysynnän mukaan ja ne kuljetetaan heti asiakkaalle eikä enää kuivateta pilkkeinä.

  Rane

  Näkyy olevan myös yrittäjä joka kuorii rangat ennen pilkekonetta ja kuivaa kuorettomat pilkkeet kuivurissa.

  Polttopuut (kaunismaentila.fi)

  plaakkonen96

  Juurikin näi. Minulla on metsässä vielä reilu 100 kiintokuutiota motolla harvennettua koivua.

  Ajan niitä sitä muka plaaniin kun kerkeen pilkkomaan. Edelliswnä vuonna tehdyt oli jo kuivia kesäkuussa. En laita mitään peitettä kuin päällimmäisen häkin päälle. Kuivuivat tosi hyvin IBC kontin kehikoissa.

  Moto tekee sen verran pintaan haavaa että kyllä kuivuvat. Luulisin juurikin noin.

  Jätkä

  Jos nimenomaa lehtipuusta on kysymys, ja puut ovat hyväkuntoisia ja kaadettaessa täydessä lehdessä, jotka ovat siis vihreitä, niin kaikki katkaistut puut kuivuvat niin hyvin, että ovat jopa polttokelpoisia, kunhan lehdet ovat ruskeat ja kuivat.

  Jos puut hakataan vaikkapa kolmimetrisiksi ja käytössä on moto, jossa on piikkirullat ja karsintaterät, pöllit kuivuvat aika hyvin, jos ovat irti maasta, Kuorimakone on paras esikuivaaja, kuoritut puut katon alle ja sieltä ostajalle klapikoneen kautta. Koivusta tuohen poisto poistaa myös hormien nokeentumisongelman ja tuohet voi myydä sytykkeinä puiden ostajalle.

  Normandy

  Kiitokset vastauksista.

  Minua mietitytti nimenomaan toisaalta klapin homehtuminen pinnasta ja toisaalta puun kokonaisvaltainen mähettyminen.

  Jos puun tekee klapeiksi näin syksyllä, niin huolimatta halkohäkin korkeasta maavarasta ja leveästä katosta saattaisi käydä niin, että osa klapeista saisi pintahometta. Joka ei tietysti ole kiva.

  Toisaalta jos puut pitää kuoripäällisenä halkomatta, niin lehtipuu alkaa mähettymään niin, että sen tiehyeet menee tukkoon eikä se enää koskaan kuivu kunnolla.

  Eli vaihtoehtoja omassa pihassa on kuoria rangat, pinoa kunnolla irti maasta ja tehdä omaan tahtiin klapeiksi tai ajaa klapeiksi katon alle mahd. pian.

  Taidan ajaa samantien klapeiksi, kun naapuri lupasi konetta lainaan.

  Olisiko hyviä ajatuksia näin syksyllä tehtyjen klapien varastoinnista?

  Ajattelin seuraavaa

  Halot häkkiin, alustava häkin koko 2,4 m * 4,8 m * 2 m (eurolavojen koosta + panssariverkon korkeudesta). Häkin alle pilariharkot 29 cm + 3’*3′ parrut (kun pihassa niitä sattuu olemaan). Päälle pellit, jotka on ainakin 0,5 m joka suuntaan suuremmat kuin halkohäkki. Runko koko systeemille 3’3′ kulmiin, muuten 2’*3′ väyrisistä.

  Kannataako pilariharkkojen alle laittaa pressu maakosteutta vastaan? Muita hyviä ajatuksia?

  isaskar keturi

  Sellaisia yllättäviä asioita monelle on tutkimuksissa selvinnyt, että

  1. Klapit kuivuvat paremmin pinottuna kuin kasassa. Tällöin kaikki klapit ovat päistään tuulettuvasti varastoitu ja pääasiallinen kuivuminen tapahtuu päistä.Kasassa keskimmäiset kuivuvat heikosti näennäisestä ilmavuudesta huolimatta.

  2. Jos klapit kasaa taivasalle kannattaa pinota kuoripuoli alaspäin. Kuori klapin yläpuolella ei suojaa kastumiselta vaan aiheuttaa sen, että vesi valuu läpi koko pinon. Halkaisupinta ylöspäin kastuvat vain ylimmät ja peremmin tuulettuvat klapit, jotka sitten kuivuvatkin nopeammin.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)