Keskustelut Metsänhoito Syötyjen taimien jättäminen mäntytaimikkoon.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 38)
 • Syötyjen taimien jättäminen mäntytaimikkoon.

  Onkohan kyseisen videon tapahtumissa mitään hyvää? Itse olen kerran kantapään kautta oppinut, ettei syötyjä taimia kannata raivauksessa kaataa, sillä sen jälkeen syönnit jatkuu niissä ehjissä pystyynjääneissä. Videolla on jo valmiiksi paikoin harvahko taimikko, josta ronskisti kaadetaan vähänkin viottuneet maahan. Tuohan jää aivan liian harvaksi mäntyjen oksikkuuden kehittymisen kannalta ja altistaa loput hyvät taimet seuraavaksi suupalaksi. Mitä mieltä olette? Jos jäävät taimet olisivat pari metriä korkeampia, ymmärtäisin paremmin. Tuon olisin itse tehnyt vasta n. viiden vuoden päästä.

 • Visakallo Visakallo

  Aika lailla samaa mieltä olen. Kova riski tuossa otetaan. Voi tulla todella paha hirvituho tuon raivauksen jälkeen.

  mehtäukko

  Tuossa kehitysvaiheessa vain lehtipuuston poisto, ja räkäpuiksi kehittyvät etukasvuiset…

  Puuki

  Puhtaille männyntaimikoille on suositeltu taimikonhoitoa vasta 5-7 m valtapituudessa (vai olisko ollut keskipituus ?, sama se kumpi).  Aikasemmin voi tehdä, jos ei ole haittaa hirvistä eikä oksien liiasta paksuuntumisesta (tai tuuli-/lumituhoista.).  Kovasti ne kasvaa männyt nuorena , kun on tilaa, mutta ei saa olla liikaakaan.   Männyllähän huippukasvuaika (pituus varsinkin ) on  n. 20-23 vuotiaina. Kuusella selvästi myöhemmin.

  mehtäukko

  Vaikka kyseessä oli kuivan kankaan konekylvömännikkö, se on perattu lehtipuusta,pihlajista,pajuista ja kuusentateista kahteen kertaan. Tietysti kylkiäistaimet myös. Keskipituus nyt n.5-6 m, rl n.3000. Yhtään taimituhoja ei ole, hirviä on ammuttu taimikkoonkin.

  Taimikkoharvennus 2v. sisällä,tuhat pois.

  Jätkä

  Kyllä minullakin on sellainennkokemus, että matalassa männyhtaimikossa pitää jättää hirville kelvanneet männyt kaatamatta. Ja vasta sitten, kun hirvivaara on ohi, pudotetaan etupäässä syödyt puut pois ja runkoluku sinne kahden tonnin pintaan.

  Keskipituus saa olla hyvinkin yli 5 metriä, kun runkoluku pudotetaan kohdalleen.

  Ola_Pallonivel

  Tällä kertaa voi todeta ihan aiheesta, että ”väärin raivattu”.

  Arnold Layne

  Eikö vaurioituneista männyistä voi leikata vauriokohdat pois ja jättää paras latva kasvamaan? Sitten toivoa vain parasta.

  Jätkä

  Voisi tietenkin näperrellä, mutta …  En olisi videon mukaisessa tilanteessa raivuria käynnistänyt.

  TtTyynelä

  Jospa kävelisivät tiheämpään taimikkoon ny

  kuivakorpi

  Latvojen korjailu voisi olla työlästä, mutta tuolla raivaukseen kuluneella energialla olisi monta latvaa kyllä korjannut. Lisäksi kiinnitti huomiota, että myös ehjälatvaisia, mahdollisesti jonkun vian tyvessä sisältäneitäkin taimia meni nurin. Jos puussa on vika puolessa metrissä, mutta loppuosa latvasta kasvaa suoraa runkoa, ei se ainakaan minua haittaa. Pienellä lumpilla saa aikoinaan pois, jos edes vikaa enää tukkipuukokoisena huomaa. Mutta toivotaan kyseiseen kohteeseen parasta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 38)