Keskustelut Metsänhoito syrjitty leppä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 51)
 • syrjitty leppä

  Merkitty: 

  MT 5.2.18-tutkimusmatka osiossa johtavatutkija Aino Smolander pohtii lepän olemusta melkoisena typpikerääjänä.

  Tosiaankin sitä raivataan metsistä jopa joskus kerrottiin,että tauteja levittää.

  Jutun mukaan typen tuottoa olisi melkoisesti.

  Mielestäni olisi hyvä tutkia tuota luonnon omaa systeemiä.Tietysti säkkituotteista kerää voittoja joku lannoitefirma.Ja me maksamme kulut

 • Tolopainen

  Leppä on pioneeripuu joka leviää ensiksi maankohoamisen ansiosta vapautuvalle maalle. Sitä.seuraavat muut puulajit eikä se pärjää kasvussa muille puille ja jää varjoon ja lahoaa pois. Ei kannata raivata kuin tiheiköt pois. Muokkaa juuristollaan maaperää ja sitoo typpeä.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Lepän pelkkä karikesato on 60-100 kiloa typpeä hehtaarilla vuodessa. Metsän NP:tä levitetään tuo määrä kuuden vuoden välein.

  r.ritva r.ritva

  Tervaleppä on vesien lähellä kasvava puu.Melko isoiksi kasvavat ja joskus hiljalleen kuivuvat.

  Harmaaleppää sitä on ojien varsilla aina ollut.Äitini haetti luudaksi tuoreita oksia.Sillä kun lakaisi lattiat niin siivoa tuli.Lehtien nahkeus keräsi pölyt ja roskat hyvin.Luuta joutui kompostiin ja ns.kiertoon.Taisi kerryttää typpeä tämän nyky opin mukaan.

  Käväisin lukesin sivuilla.Sieltä löyty mm.haapa onkin melkoinen pilaantuneiden maiden puhdistaja.Öljy mm.

  Sitäkin raivataan ja tuntuu,ettei sillä juuri arvoa ole.Kun näitä metsien arvoja jää pohtimaan päädyn ajatukseen,että metsän on oltava monipuolinen puustoltaan.Siis aitoa sekametsää.Asennetta tietysti tarvitaan kuten jatkuvankasvatuksen mallissa.

  r.ritva r.ritva

  Juuri tuo Antonin mainisema karike oli tuossa jutussa kerrottu.Muutoin tuossa tiede sivulla oli laajempaakin juttua .

  Jätkä

  Tervaleppä on siitä hieno puu, että se kasvattaa melko hyvän runkomuodon. Puuaines on kuitenkin vaalempaa kuin harmaalepässä, joten tervaleppä ei kovin selkeästi erotu koivusta.

  Hyvälaatuisen harmaaleppäpanelin hinta on melko ”suolainen”, joten sopivassa paikassa Leppää kannattaisi jopa pystykarsia, koska siinä kuivuneet oksat ovat pian mustia ja lahoja. leppä pyrkii tekemään simultaanisilmuja ja niistä uusia oksia karsiintuneiden tilalle, eli hyvälaatuisen lepän tuottaminen edellyttää aika aktiivistakin hoitoa.

  Sahapölkyksi kelpaa hyvinkin lyhyt pätkä, kunhan laatu on hyvä. Leppä”tukit” mitataan 10 sentin jaolla pituudeltaan, eli katkonta on melko vapaata. Yleensä ottaen sydänpuussa oleva tumma – kova laho ei heittaa, vaan se lasketaan lisäväriksi puussa. kun leppäpaneli lakataan vesiliukoisella lakalla, sen punertava väri syvenee.

  Lepikkoon syntyy helposti luontainen kuusikko, joka kyllä lehtomaisella kankaalla kasvaa rajusti.

  Perassic Park Perassic Park

  Olen jättänyt muutaman leppäryhmän riistanhoidollisista syistä. Leppää kun jättää, joka syksy saa pyypillillä makoisan paistin.

  Isosta poikueesta kestää yksi tai kaksi ottaa. Se on aivan erinomainen tuotto muutamasta puusta. Lisäksi mieltä lämmittää luonnon monipuolistuminen ja pyyn elinympäristöahdingon helpottaminen omalta osaltani.

  r.ritva r.ritva

  Meille kertyi hienoja tervaleppä liekö 20-25cm halkaisijaltaan pätkiä jota puusta sahailin ja n.30cm pituisiksi.Tosi hienoja punaiset keskusta ja ihan ehjää nättiä.halusin vain katsella pölkkyinä.kuori päällä.Aikansa ja alkoivat sivusta nätisti haljeta.Pari pölkkyä päätyi isomman taulun näytille laitossa jalustaksi.Eipä noista euroja etsitty.

  Nykylepästä yritän saada kuvaa palstalle.Mielestäni hyvä kun tämäkin aihe kiinnostaa metsiemme immeisiä.

  Kuitupuunkasvattaja

  Kuusitaimikkoon on tulossa taimikonhoitoa vuoden kahden sisällä. Osalla kuviosta on tullut harmaaleppää ja tulipahan katkottua 3-5 m lepistä latvoja pois, jotteivat ennätä pieksää kuusenlatvoja. Syy siihen, että pelkät latvat pois on typensidonta. Josko lepät jäisivät henkiin ja samalla toisivat typpeä maahan. Latvat katkomalla lehtikarikkeen määrä kyllä pienenee, mutta juuriston sidonta ainakin jatkunee.

  Homma saattaa kuulosta naurettavalta, mutta lepän typpi on aika edullista. Harmi vain, että niille paikoille leppää ei tahdo tulla missä sitä typpeäkin tarvittaisiin eniten.

   

  Jätkä

  Leppä ei ”piiskaa” kuusia läheskään samalla tavoin kuin koivu. Jos se on samankorkuinen kuin kuusi, niin siitä ei pahemmin haittaa ole.

  Harmaaleppää ei kannata kasvatella yli 25 senttiin D 1,3 korkeudella. Se alkaa tekemään kuolemaa yleensä siinä vaiheessa. Myös ikänä 25 vuotta on suositeltu päätehakkuuikä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Elinympäristöahdingosta puheen ollen, järeä leppä lienee myös harvinaisuutensa vuoksi erittäin suositeltava säästöpuuksi, kun sillä ei ole suurta taloudellista arvoakaan (paitsi puusepälle).

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 51)