Keskustelut Metsänhoito Tähtikirjaajat ja kirjanpainajat.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Tähtikirjaajat ja kirjanpainajat.

    Taitaa tulla toinen kesä perätysten että nämä menestyvät. Kuten metsälehden uutisissa oli niin nyt iskevät tähtikirjaajat kuusen latvuksiin.

     

    Muutama vuosi sitten sain lahjoituksena metsää. Eräs lohko oli noin 3ha kuusikko iältään siinä 60v. Tämä oli vain kerran harvennettu.  No käytin siinä yhtä ostoasiamiestä joka ehdotti tämän ja kahden muun lohkon harvennusta. No eikun vähän myöhemmin kilpailuttamaan.  Näillä tehtiin sitten harvennus viime vuoden helmikuussa.

    Tuo 3ha kuusikko on vielä pitkälti aukean reunassa. Pari muuta mäntyvaltaista lohkoa näiden takana.  Viime vuoden kevät myrsky kaatoi muistaakseni 13 kuusta. No nämä koitin tehdä minkä helteella jaksoin niin polttopuiksi.. Muutamaan viikkoon melkein kaikkiin tuulenkaatoihin ilmestyi otsikon ötökät. Pystyyn söivät vain yhden puun jota vasten oli sattunut kolmen tuulenkaadon rypäs. Tämän puun jätin sitten pystyyn koska oli jo syksy kun puu kuivahti.

    No toukokuussa tilanne näytti hyvältä. Ei lisää tuulenkaatoja talven jäljiltä. Parista puusta latva poikki. Nämä tehtiin polttopuuksi. Laitoin myös alueen reunalle 3kpl feromoni pyydyksiä kirjanpainajille. Yhteen pyydykseen meni arviolta maks joitain tuhansia kirjanpainajia. Kahteen muuhun maks muutama sata. Keskimmäiseen ei juuri ollenkaan.

    Nyt kiersin lohkon kertaalleen. Muutama pystyyn kuivanut puu. Aloittanut latvasta eli tähtikirjaajat ensin ja sitten alkanut runkoon vähäinen määrä mennä kirjanpainajia. Toinen mokoma puita joissa latva jonkin verran kuivahtanut.

    Reunalla on jokusia hieman kallellaan olevia puita. Sekä sellaisia joissa latva ”kenollaan” kallellaan hieman. Yhteen tälläiseen on tähtikirjaajat iskeneet. Nämä kaikki pysyi muuten elossa mutta miten käynee jatkossa?

     

    Nyt mietityttää missä menee raja että pitää alkaa miettiä koko lohkon hakkuuttamista. Tässä noin 8km päässä meni kirjanpainajan takia melkoinen pala metsää energiaksi takavuosina.

     

    Uutena metsänomistaja ei ollut älyä että tuo olisi ehkä viisain ollut jättää kokonaan harventamatta. Mut äkkinäisenä uskoin ammattilaista eli ostoasiamiestä. Nämähän ei muistaneet riskeistä mainita sanallakaan.

     

    Tuon lohkon takana on myös pienempi lohko hakkuukypsää metsää. Vielä vanhempaa, kuusivaltaista mutta pitäisin sekametsänä koska on haapaa, koivua ja mäntyä seassa. Luulisin että tuonne ei tuholaiset ehkä niin helppoon iske. Tämänkin päätehakkuu tulisi tehdä lähiaikoina. Mutta en haluaisi mennä 34%  pääomaveroja maksaa.. joten yhtäaikainen kauppa ei sovi..

    Kokemuksia tähtikirjaajan etenemisestä? Myydäkö vai odotella.. Kuvion vuotuinen kasvu on ump api mukaan 20 m3/v ja päätehakkuu 6-9v sisällä.

  • kuusenkiertäjä

    Niin ja tarinan opetus. ÄLÄ teet harvennushakkuuta ainakaan aukean reunalla iäkkääseen kuusikkoon!

     

    p.s; maksanko oppirahoja 🙁

    Kurki

    Aukkojen reunat olisi kannattanut jättää harventamatta. Lisäksi kuusikuvio pitäisi olla jo toisen kerran harvennettu 40 ..45 vuodenn iässä, niin päätehakkuuta voi pitkittää yli 65 vuodenkini, sillä kuvio on toisen harvennuksen jälkeen parhaassa kasvussa ja siksi pihkan eritys kuusissa  pysyy hyvänä, joka on kuuselle hyvä suoja kirjanpainajia vastaan.

     

     

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Yleensäkin iäkkään kuusikon harvennus kyseenalaista, itse laitan iäkkäät kumoon. Harvennus lisää  ehtoopuolen metsän riskiä, valosokista tuulenkaatoihin, jolloin heikkokuntoisia puita on ötökkä riskillä. Vanhaa kuusikkoa  etelää vasten uudishakkuussa myös kannattaa vältellä, jollei halua kirjanpainajille tarjotinta asettaa.

    kuusenkiertäjä

    Juu no nämä on itelle selvinneet jo kun kantapään kautta opiskellut ja lueskellut nettiä pitkin poikin.

    Piruuttani otin superzoomi kameran mukaan ja kävin vakoilemassa naapurin samaan aikaan harventamaa kuusikkoa. Kahdessa eri lohkossa tuossa 1-2km säteellä. Nämä oli semmosia riukuuntuneita kuusikoita iältään joku 30v kanttturoissa. Ei aiemmin harvennettu.  Toisessa näissä näkyi myös muutamia tänä kesänä pystyyn kuivaneita kuusia.  Toisessa näkyi sitten näitä latvakenoja aukean reunalla.

     

     

    Samalla katselin noita sekametsiä joita tässä valtaosa on. Ei ainuttakaan ötököiden vaivaamaa kuusta näkynyt.

    Timppa

    Meillä on  reilu 50.vuotias 2 kertaa harvennettu OMT-kuusikko.  Viimeinen harvennus 8 vuotta sitten, mutta jäi mielestäni vähän liian tiheäksi.  On  Päijä’nteelle suutautuvalla länsirinteellä.  Olen  ”arponut”, että mitä tekisi.  Harventaa vielä kerran tai ei.  Noiden tuholaisten lisääntyminen helpottaa kyllä päätöksentekoa.  Antaa kasvaa vielä rauhassa.

    kuusenkiertäjä

    Kuoleeko nämä tähtikirjaajat edes jos pilkkoo 45cm klapeiksi puut? Vai jääkö vielä kehittymään ja henkiin? Ainakin 220cm pitkissä talven yli pinossa oli osa keväällä elossa, nämä tein keväällä klapiksi.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metinfo, kuusentähtikirjaaja (kursivoinnit minun):

    ”Nuorten kuusikoiden harvennuksien yhteydessä se saattaa aiheuttaa merkittäviä tuhoja. Laji on yleensä sekundaarinen, eli se iskeytyy heikentyneisiin puihin. Heikentäväksi tekijäksi riittää loppukesän kuivuus karummilla kasvupaikoilla tai harvennuksen aiheuttama valoshokki yhdessä kasvaneen lisääntymismateriaalin määrän kanssa.”

    Tomperi

    Aika paljon näkee tuhoja näitten puuvarastojen ympärillä joissa vuodesta toiseen varastoidaan puutavaraa.  Niistä ei näytä kuitenkaan vaaraa olevan vaikka metsät ympäriltä näyttävät kärsineiltä, neulasiaan menettäneiltä.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Männyn ytimennävertäjät aiheuttavat kasvutappioita varastojen ympäristöissä ja jos tuulenkaatoja jätetään liikaa metsään.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tätä kuusettamistahan on jatkunut luokkaa puoli vuosisataa (holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen ansiosta). Kuusihan on hiivistellyt syväjuurisempien rauduskoivun ja männyn vanavedessä viimeisenä metsiimme. Ja ensimmäisenä lähtee. Mitä isommaksi se ehtii kasvaa, sitä suurempi on vedentarve. Ja ne pintajuuret eivät kykene tyydyttämään sitä tarvetta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)