Keskustelut Metsänhoito Taimien kasvatus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 48)
  • Taimien kasvatus

    Onko kukaan kasvattanut metsäpuiden taimia itse? Onko ajatuksessa mitään järkeä? Taimia on joskus vaikea saada, samoin kuin muokkauskalustoakin. Pitäisi ottaa koko uudistamisketju omaan hallintaan, niin ei olisi aina kiireisten konemiesten armoilla.

  • jees h-valta

    Ole hyvä vaan!

    puunhalaaja

    4h-proggigsena junnuna kasvatin taimia. Muistaakseni oli ihan kamalaa puuhaa, onkiminen kiinnosti enemmän. Nyt tuo voisi olla ihan mielenkiintoinen projekti.

    MJO

    Koko uudistusketjun haltuunottaminen voisi olla harkittavissa 1000ha metsäomaisuudella. Tuskin silloinkaan kasvattaisin taimia itse.

    jpjulku jpjulku

    Noo, traktori ja kaivinkone löytyy aika monelta tilalliselta, melko pieniltäkin tiloilta. Kaivinkonetta tarvitaan metsätaloudessa yllättävän paljon; maanmuokkausta, vesitalouden hallintaa, tien tekoa jne jne. Tietenkin jos metsät ovat yhtenä palstana tai edes samalla alueella, ja alueella on joutilas kaivinkonemies, tilanne on eri. Mutta ainakin itsellä kun palstoja siellä täällä ja kohtuu aktiivinen osto- ja myyntitoiminta, niin omalla kalustolla olisi paljon helpompaa. Jonkun verran on koneiden kanssa tullut touhuttua, joten ei ole teknisesti ihan vieras maailma. Ja jos ei ihan pahimmissa louhikoissa rymmyytä, niin koneiden ylläpitokulut on lopulta aika kohtuullisia.

    Taimien kasvatus ei hommana kuulosta kovin vaativalta, noin luetun pohjalta. Taimikennostot eivät nykyään kovin kalliita ole.

    Puun ostajat kun tarjoavat uudistamispalvelua, niin hinnat ovat karkeasti 1000-1300€/ha, mikä on aika paljon.

    MJO

    Minä taas uskoisin, että aika harvalta löytyy oma kaivinkone.

    Itse tyydyn hoitamaan itse istutukset ja taimikoidenhoidot. Muut palvelut ostan.

    Jätkä

    Jos on itsellä kaivukone, niin kannattaisi mielestäni ensimmäiseksi kokeilla kääntömätästystä, se kun näyttää aika harvalta onnistuvat niin, että voi sanoa, että hyvin tehty!

    Istutus on omana työnä luonnollisesti tuottavinta, koska siinä palkkatyönä pitää maksaa lähes tuplahinnan istutustaksaan verrattuna.

    Mielestäni – jos koko uudistaminen onnistuu alle 1300 € /ha ja siinä on jo raivaus, niin kannattaisi harkita sellaisen palvelun ostamista. Toki jos on edullinen muokkaustapa ja itse raivaa, sekä istuttaa niin, että vain ostotaimien hinta tulisi erikseen maksettavaksi, niin meksettavaa hehtaarille tulisi melko vähän.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Pikkuisen on kokemusta,ensin isän kanssa kerran kasvatimme ja toisen kerran siskon lapsille ostin kuusen jalostettuja siemeniä ja he yhden satsin kasvattivat.On suuri töistä,kun rikkaruohoa tuppaa jo sirkkatainten joukoonkin.Sopii jos tarvitsee isompia täydennystaimia,muutoin ei kyllä liiketaloudellisesti leiville lyö,jos muutakin tekemätöntä työtä odottamassa on.

    Sama koskee kaivinkonetta,jos urakoit muillekkin ja on tarvittavat kääntömätäskauhat niin mikäs siinä.Itsellä vain kuokka ja istutusputki ,taimet ja maanmuokkaus ostopalveluna,vuosittainen istutusmäärä ollut n.20 000 tainta.Istus tehty omin voimin.Metsätalouden kalustoni muodotuu,mootorisahoista,raivaussahoista ,tielanoista ja kahdesta viimevuosituhannelta olevasta traktorista.Niitäkään en ole muutamaan vuoteen talvella käyttänyt,hankintapuiden ajo ja teiden aurauskin ostettu vieraalta.Uskon ja laskin sen todistaa,että konseptini on kustannustehokas,kun on tyhjästä joutunut aloittamaan viidenkympin polkupyörästä mummonmarkka-aikaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Taimet on helppo kasvattaa kennoissa turvepohjaisella alustalla. Vaativat kyllä viikoittaista huolenpitoa, lannoitusta ja kastelua. Taimet voisi kylvää keväällä maaliskuussa kasvihuoneeseen ja istuttaa syksyllä. Näin ei tarvitsisi kantaa huolta talvehtimisesta. Jos ne talvehtivat, sitten lumen alla, eli kate pitää saada pois tai siirrettävä taimet ulos. Siemen voisi olla parasta A-ryhmää

    Taimien kasvatukseen on Luke julkaissut myös oppaan. Nimi muistaakseni ytimekäs ”Taimien kasvatusopas”.

    jees h-valta

    On aika harva joka on todella edes muutamaa vuotta kauempaa viitsinyt kaivinkoneella metsässä rymytä vaikka olisi markkinoita edessäkin. Onhan se fyysisesti ja henkisesti kuluttavaa hommaa yksinään temuta pitkää päivää hakkuuaukoilla. Kyllä se oman luonteensa vaatii ja liksa ei silti huikean iso ole. Helpommallakin leivän päälle lisiä saa.

    jpjulku jpjulku

    Jees h-valta: ei ollut tarkoitus urakoimaan alkaa, omilla tiluksilla pelkästään. Jos uudistaa vuodessa 3-4 ha, se tarkoittaa 3-4 vrk konetyötä. Ei ole kuluttavaa sen enempää henkisesti kuin fyysisesti, ainakaan jos konehommat mieleen. Tekisin mielellään enemmänkin, pitäisi vaan olla enemmän sitä uudistettavaa 😉 Ojitukset ja muut hommat siihen päälle. Harvoin on sellaista tilaa, jossa ei olisi vesitalouden tai tiestön suhteen parannettavaa. Koneiden osalta on vielä muistettava, että koneiden hankintahinta ei ole sama kuin kulu. Itse ostin ensimmäisen kaivinkoneeni ja kaksiakselisen kuorma-auton vuonna 2009, ja vajaan 10 vuoden jälkeen sain niistä enemmän kuin olin maksanut. No, kuorma-auton ylläpito katsastuksineen ei ole ilmaista puuhaa ja satunnaiskäytössä vähän niin ja näin. Sekä kuorma-auto että kaivinkone eivät olleet metsähommiin hankittuja, ja siihen käyttöön vähän epäsopivia. Nyt jos ostaisin kalustoa, ostaisin n. 100 hv nelivetotraktorin, pikku lavetin ja 7-10 tonnin painoisen koneen 600-700 mm lapuilla.

    A.Jalkanen: Metla on vuonna 2012 julkaissut asiasta teoksen ”Metsäpuiden paakkutaimien kasvatusopas”. Kyseinen opas etsinnässä. Kuusen jalostetusta siemenestä on kuulemma pulaa, mutta tilanteen pitäisi olla korjautumassa. Kuusella tosin jalostuksen hyödyt eivät ole muutenkaan niin suuria kuin männyllä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 48)