Keskustelut Metsänhoito Taimikko valtapuuston alla

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Taimikko valtapuuston alla

  Ennakkoraivauksessa tuli vastaan noin hehtaarin kuvio, joka on kauan sitten harvennettu suht. harvaksi (historiasta en tiedä mitään, mutta arvailla voi). Valtapuut kasvunsa lopettaneita (yli)järeitä kuusia. Aukkopaikkoihin on syntynyt luonnostaan 1-1,5 metrinen kuusentaimikko, josta saattaisi syntyä puusto harvennettuna.
  Alueelle on tulossa päätehakkuu. Mikä on viisainta, kannattaako taimikko jättää silleen ja hakkuun jälkeen tutkia onko kasvukelpoista taimikkoa jäänyt henkiin ja sitten raivata?

 • jees h-valta

  Aukoksi vaan ja mätästys kunnolla. Semmottet ”kuppaset” aluskuuset mihkä kasva. Jos isoissa lahoa lehtipuuta uuteen kiertoon.

  japine

  Nämä ei ole mitään kuppasia, valtapuusto on siksi harvaa ja ovat valoa saaneet. Palstalla on muissa osissa kyllä suuri osa niin tiheästi kasvaneita, että aluspuut ovat tosiaan ”kuppasia”.

  William Munny William Munny

  Ehdottomasti Arton ehdottamalla tavalla.

  kuusessa ollaan

  Kaada muutama parhaimmista taimista ja laske kannosta vuosirenkaat…voit yllättyä.

  Jos on pituutta vaikka 2 metriä ja ikää 40 vuotta, on taimien tulevaisuus epäilyttävä ylispuiden poiston jälkeen. Joissain tapauksissa voi myös taimikko olla jo lahoa, jos ovat edellisen hakkuun yhteydessä olleet jo olemassa ja vaurioituneet hakkuussa.
  On ollut yllättävää kun on taimikonhoidossa kaatanut yksittäisiä jo uudistusvaiheessa paikalla olleita taimia, moni 10 senttinen kuusi ollut pönttölahoa täynnä.

  Ja tuossa tilanteessa ensin alustaimikon raivaus, vuosi siitä uudistushakkuu motolla, kaatuvat isot kuuset murskaavat raivaustähteen silpuksi. Tämän jälkeen kääntömätästys ja jees-jees, koivikkoa tilalle.

  Tare Tare

  Minulla on yhdellä kuusen taimikon kuviolla sellaisia isompi kasvuisia kuusi ryppäitä, jotka lienee muodosta päätellen syntyneen ison kuusen kaaduttua joskus. Metsä on ojitusmätästetty aikoinaan ja urat sekä samoin tietysti taimikko kiertää nätisti nämä kohdat. Haittoja en ole keksinyt, mutta mittailin että noissa kohdissa on jo moni puu 18 senttisiä, joten jossain harvennuksessa se tuntuu jo kuutioissa

  japine

  Tällä kuviolla taimet ns. Normaalisti kasvaneita. Ei ole vuosirenkaat olemattomia eikä lahoa. Sadan metrin päässä ihan toista, vuosirenkaita ei pysty lukemaan ja tyvestä alle kymmensenttiset lahoja.

  japine

  Isoimmat viiden tukin puita. Ei ihan pieniä, siis ne ylispuut.

  kuusessa ollaan

  Minkä muotoinen kuvio on ja millaista metsää kuvion ympärillä on?

  Jos ympäröivä taimikko on kasvatuskelpoista tekisin näin:

  Kuvion rajaa myöden ajoura. Kaikki mahdolliset ylispuut kaadetaan ympäröivän kuvion puiden väleihin, jos se on mahdollista. Keskemmällä olevat myös kohden reunan ajouraa. Noin pitkät rungot voi katkoa vasta ajon yhteydessä, eli käyttämällä pitopuu-menetelmää ja vetämällä latvatukista koko runko koneen lähelle (katkaisuissa jätetään 3-4 sentin katkaisematon kohta, joka taitetaan poikki kuormauksen yhteydessä). Yksittäiset kaukana olevat rungot saisivat jäädä pystyyn ”haltijapuiksi”, tai sitten yksi niiden sijainteja seuraileva ajoura niiden luokse.

  Eli käsitöiksi menee, mutta ton kokoiset rungot on hankalia jo motoillekin. Ja käsityönä motteja tulee nopeasti 🙂

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)