Keskustelut Metsänhoito Taimikon hoidosta

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Taimikon hoidosta

  Kysyisin taimikon hoidosta. Minulla on tontillani noin 1,5h taimikoksi luokiteltu alue, jolle pitäisi tehdä ensimmäinen ”hoito”. Kyseessä on luonnollisesti kasvanut männyntaimikko. Taimikko on jo hieman yli-ikäinen ja männyt kasvavat läpipääsemättöminä tiheikköinä, joissa taimiväli on pienimmillään alle 10 cm.  Taimien korkeus on jo 2-3 m. Olisiko taimikko kuitenkin tässä yhteydessä harvennettava ja  mihin harvuuteen?

 • A.Jalkanen

  Jos jättäisi aluksi noin metrin taimivälin, seuraavassa taimikonhoidossa tai energiaharvennuksessa siitä puolet pois, eli taimiväliin 2 metriä, jolla menisi ensiharvennukseen. Miltä kuulostaa raadin mielestä?

  Visakallo

  Ainakin aluetta näkemättä A.J:n ehdotus tuntuu aivan järkevältä. Jos tuommoisen 2-3 metrisen tiheikön harventaa kerralla kahden metrin väleihin, voivat lumi- ja hirvituhot tehdä pahaa jälkeä.

  mehtäukko

  Juurikin noin. Etukasvuisia huonolaatuisia ja alikasvuisia pois laatua vaalien. Välimetrit eivät ole ehdottomia vaan laatu. Kuuden metrin huippeilla taimikkoharvennetaan optimitiheyteen odottamaan eh- käsittelyä.

  Metsäkupsa

  Edellä jo oleellisempi kommenteissa tullutkin esiin, joten työmaata voit aloittaa suunittelemaan, joskaan en suositteli kesällä tautiriskin vuoksi aloittamaan. Jos olet innokas ”puistonhoitaja”, niin syksyllä aloitat ilmojen kylmetessä kapistella pienimpiä hentoja yksilöitä poistamaan pikkuhiljaa. Sitten kun taimikko selvenee, poista lisää, mahdolliset etukasvuiset susipuut, jos niitä on, on syytä raaskia kaataa. Sitten muutaman vuoden päästä kun puut voimistuvat varsinainen kasvatus / maisemanhoito harvennusraivaus.

  Tolopainen

  Tipautat taimimäärän nyt 2500kpl/ha, niin alkaa näkymät parantua.

  Puu Hastelija

  taimiväli pienimmillään alle 10cm”

  Tuo kuulostaa sellaiselta tikkumetsältä, että ennemmin tarkistaisin, millä taajuudella näitä mahdollisia etukasvuisia susipuita on (jos on). Niiden ympärille tilaa, että saavat lisää vauhtia ja loppu vitikon jo sitten luonto hoitaa. Tai jos siis tontista kyse, niin oman maun mukaan.

  Metsänmies

  Jos alueella on lehtipuuta,raivaa ne pois. Harvenna männyntaimikko siten, että jää 4-5000 runkoa hehtaarille, liian suuret ”susipuut”pois. Suunnilleen 6 metrin korkeudessa  raivaa siten, että kasvatettavia puita jää tasaisesti noin 2000 runkoa hehtaarille

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)