Keskustelut Metsänhoito Taimikon pituus

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Taimikon pituus

    Istutin keväällä 2007 maapohjalle tuore kangas (Savo-Karjala) 2-vuotiset paakkutaimet ( kuusi ). Olen kesinä 08, 10, 12 ja nyt 14 käynyt taimikon läpi r-sahalla+kolmioterä ja niittänyt aina pois kaiken mahdollisen roskapuun+heinät+vatut+jne. ( hullun hommaa, mutta aikaa on )

    Sain kesän urakan alkuviikosta valmiiksi ja eilen tein ”koemittauksen” keskipituudesta.

    Pinta-ala kuviolla 1.6 ha. Ruutupaperille merkkasin kuviolta 300 kpl mittaustuloksia ja keskipituudeksi sain 3.20.

    Ei ehken kaikista luotettavin tulos, mutta kuitenkin.

    Pisin mättäälle istutettu oli jo n. 4,80 pitkä! Minusta ihan hyvän mittainen 8-vuotiaaksi. (ylisuuri, joutaa pois)

    Koska kokemusta ja tietoa ei ole, niin lieneekö taimikko keskipituudeltaan normaalitasoa?

    En tiedä, mutta komealta näyttää. Lokakuussa on tarkoitus tehdä lopullinen taimikonhoito ja tiheys n. 2000 kpl hehtaari.

    Lähes kaikki luonnontaimet ovat vielä pystyssä, joten niistä suurin osa lähtee. Louhikkopaikoikkoihin jätän parhaat kasvamaan.

    Kyllä muuten luonnontaimia kannattaa vaalia ja kasvattaa. Saa kätevästi puuta hankaliin paikkoihin, joihin kaivinkoneen kauha ei ole koskenut.

    Suurinpiin aukkopaikkoihin olen jättänyt rohkeasti myös vesasyntyisiä hieskoivuja. Kasvaa minkä kasvaa ja antavat hieman väriä kuusikon sekaan.

    Harmi kun ei ole kameraa, jotta voisi lähettää kuvia.

    Ensi kesänä laitan kuviosta kuvia, sillä kamera on hankintalistalla.

    Hyvää kesää kaikille!

  • Gla Gla

    Ihan normaali pituus hoidetulle taimikolle, ehkä jopa hiukan alakanttiin. Riippuu tietysti kasvupaikan olosuhteista ja maaperästä. Taimesi pukkaa tällä hetkellä todennäköisesti mahtavia vuosikasvuja, joten maisema muuttuu nopeasti.

    Kasvumallien mukaan taimikon pitäisi olla selvinnyt juuri heinikosta, mutta yleisesti on tiedossa, että mallit vähättelevät hyvää hoitoa.

    jees h-valta

    Eiköhän ne mallit kerro keskiarvoista ja kuten olen maininnut on hyvä tulos kun ensimmäisen kymmenen vuoden jälkeen näkyy muutakin kuin horsmaa.

    metsänvartija

    Yrjö Vuokila Metsänkasvatuksen perusteet ja menetelmät s.67 valaisee asian kokonaisuudessaan.

    pihkanaama

    Tuota alkujuromista voi vähentää juuri noin, kun aloittaja on tehnyt, eli heinäämällä. Tympeetä työtä, mutta nopeuttaa ensiharvennusta usealla vuodella edellyttäen, ettei taimikonhoidossa laisteta.

    Itselläni oli ostopalstalla liian rehevälle pohjalle yritetty saada luontaisesti reunametsän puista taimikko aikaan. Lopputuloksena oli miehen korkuinen horsmikko ja vatukko. Ala oli onneksi pieni, noin puoli hehtaaria. Tuon olen heinännyt joka kesä nähdäkseni, miten se vaikuttaa taimikon alkulähtöön. Kuuset istutettiin keväällä 2011. Nyt parhaat on yli metrisiä, keskimäärin 60-80cm. Verrokkina taimet, joita istutettiin mättäiden ulkopuolelle, kun taimia oli enemmän. Näitä on tosi vaikea löytää, joten jäävät usein heinäämättä. Nämä taimet on alle polven korkuisia.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)