Keskustelut Metsänhoito taimikon raivaus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 64)
  • taimikon raivaus

    Merkitty: 

    Katselin kuvaa kun toimittaja aloitteli raivausta.Kivasti terä vingahti kun sivalsi risukkoa pois.Opastaja tietysti vierellä selvitteli tilanetta ja työn jälkeä.

    Tuli mieleeni mitä jos noita pusikoita ei raivattaisi.Ehtisikö ne kovasti kasvua haitata ennen kunnes ensiharvennus olisi tehtävissä?

    Toinen aiheeseen liittyvä aloitus jutusta -Keveämpiä metsäkoneita harvennushakkuille.Olisi varmasti pehmeämpää jälkeä kuin näillä melkoisilla motoilla tehtynä.Tietysti nämäkin koneet joita nyt saataisi ovat kalliita hankkia mutta moni asiakas mielellään metsiinsä sallisi.

  • Jätkä

    Turhaa haaveilua, Mopokuskit ovat täällä julistaneet, että ”Ei tule mitään, jos kone ei ole kolme ja puoli metriä leveä, 124 senttisillä kuuden metrin mittaisilla teloilla ja puomilla, jolla nousee tonnin kuorma 15 metrin päästä”

    Kuitenkin näkisin, että harvennuskoneeksi sopisi 2,5 metrinen ruoko-ohjattava nelipyöräinen hakkuukone, joka viiden metrin ulottuvuudella hakkaisi kahdella haamu-uralla (Mopokuskeille pitäisi selostaa, mikä on haamu-ura) – hakkaisi kolmenkymmenen metrin ajouraväleillä (Mopokuskien mielestä kapealla koneella ei voi, eikä osata hakata leveämpää ajouraa, kuin mistä se itse mahtuu)

    Jos hakataan rankaa, päästää isompaan ajouraväliin.

    Tuon kokoisella koneella myös raivaus / perkaus onnistuu hyvin.

    Pian toki koneet myös pienenevät 24 tuntia vuorokaudessa työskenteleviksi robotti-motoiksi, jolloin Mopokuskien tarve loppuu. Viikonloppuisinkin robottiarmeija paiskisi töitä. Yhdellä lavetilla kulkisi kuusi motoa ja yksi valvoja / huoltaja hoitaisi homman.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aloittajalle: kyllä risut ehtivät haitata kasvua ja kaupallisten hakkuiden saanto jää pysyvästi selvästi pienemmäksi. Varhaishoito ja taimikonhoito ovat yleensä aina tarpeellisia tehdä, paitsi jos hirvi on harventanut sopivasti tai taimettuminen on jäänyt jostain syystä vajaaksi ja taimikko on jo valmiiksi sopivassa tiheydessä. Työhönhän saa myös rahallista tukea.

    mehtäukko

    Vaikka manumies hakkaisi eh:n, hän joutuu raivaamattoman tureikon sahaamaan,voidakseen tehdä ja kasata kapulansa. Näköala sellaisessa raivaamattomassa sekasorrossa on jo melkoisen vaarallista.

    Palataksemme todellisiin mittoihin, esim. keskiraskas Komatsu 845 on 600 mm renkailla 2640 mm leveä. 710 millisillä 2850. Keskiraskas 901 XC on yhtä leveä, joka 8 pyörällä on pienempi pintapaineinen kuin nelirattainen. Kun nelirattainen 5 m ulottuvuudella keikkuu kahdella pyörällä myötärinteissä, 8-pyöräisellä työskentely 11 metrin ulottumalla ei tuota mitään ongelmaa.

    Suurin ongelma eh-korjuissa on siinä, että hakkuuta tyrkytetään hoitamattomuuttaan liian pienirunkoisista leimikoista. Se johtuu mm. raivaamattomuudesta.

    Jätkä

    mehtäukko:”Vaikka manumies hakkaisi eh:n, hän joutuu raivaamattoman tureikon sahaamaan,voidakseen tehdä ja kasata kapulansa. Näköala sellaisessa raivaamattomassa sekasorrossa on jo melkoisen vaarallista.”

    Jos hakkuu suoritetaan manulla, pitää varsinainen raivaus (ennakkoraivaus) tehdä vasta hakkuun yhteydessä. Kutan Ukko sanoo, hän joutuu raivaahaan, mutta hänen kannattaa kaataa raivauspuut ensisijaisesti ajouran suuntaisesti ainespuukasojen alle.  Kelistä riippuen ennakkoraivatussa metsässä jalkamiehen on todella epämiellyttävä liikkua.

    Työnantajani (entinen) – viimeksi hankkima harvesteri on jo painoltaan sitä luokkaa, että taloon piti hankkia neliakselisen auton tilalle viisiakselinen, että pysyttäisiin laillisissa kuormapainoissa.

    Nostokoukku

    Oi niitä aikoja, kun nuorena riskinä miehenä ensiharvennuksia manuna hakattiin. Joskus oli tosi tureikoita. Ennakkoraivaus tehtiin hakkuun yhteydessä, ei ollut muuta vaihtoehtoa. Vähän vaarallistakin oli, kun rungon alle jääneitä taivukas räippiä katkeili karsittaessa ja moksahtelivat vähän sinne tänne kehoa. Niin se tyyli muuttuu. Koneet tulivat miesten tilalle, niin kaikki mustikanvarpua kankeampi alettiin raivaamaan etukäteen lattiaan. Ilmeisesti risukko ei miestä haitannut, konetta kyllä.

    mehtäukko

    Jos seikkaillaan aloittajan haaveilemassa raivaamattomuudessa ja eh:sta aletaan raivaamaan ja tekemään manuna, se on melkein tekemätön sotkos. Sellaisen rojukasan päällä työskenteleminen loppuu kyllä seinään!

    Vrt. keskustelu pelkän raivauksen järjestelmällisyydestä….!!

    Nostokoukku

    Manu-hakkuuseen ei ole paluuta, mutta ennen sitä vain täytyi pystyä työskentelemään sen rojukasan päällä. Ei kaikilla palstoilla, mutta aina niitä eteen tuli. Hankalimmat löytyivät kunnostusojituskohteiden ojalinjojen aukihakkuista. Vaihtoehtoja seinään ajamisessa oli kaksi, lopettaa työnteko tai lopettaa leivänsyönti.

    mehtäukko

    Muistan ajan mennehen…

    Makarov

    Kyllähän taimikonraivuut kannattaa tehdä. MT metsä liitteessäkin juuri oli että raivaus vaikuttaa puun paksuuskasvuun välittömästi. Näkeehän sen omillakin plantaaseilla kun niitä hoitaa niin jatkuvasti saa kauppaa tehdä.

    Kyykkymoto se ois paras enskoille. Aika paljon niitä olen tehnytkin mutta onhan ne tietysti koneellakin aika hyvin onnistuneet kun ei niitä kaikkea kerkeä tekemään.  Käytännössä tekevät toiseen harvennukseen aina uudet ajourat ainakin kangasmailla kun puiden väli on jo kuitenkin niissä reippaampi.

    Jalmari Kolu

    Laitoin lukijoiden kuviin pari esimerkkiä. Kuvat nimellä Sekametsä, luontainen syntytapa. Uudistaminen siemenpuilla kevyesti äesttettynä loi luonnontaimikon jossa pelkästään koivua yli 20 000 kpl/ha. Varhaisperkauksessa säästettiin kaikki luontainen havupuun taimiaines. Menetelmä on edullinen ja oikein tehtynä varma. Mutta vaatii: erittäin hyvin ajoitetun varhaisperkauksen ja minunkin tapauksessa vielä toisen taimikonhoidon jonka oikea ajoitus on varsin tarkkaan pohdittava. Eli ei liian aikaisin eikä liian myöhään. Varhaisperkaus on työläs, mutta toinen taimikonhoito kevyt. No jos kumpaakaan ei tehdä niin lopputulos on tiheä risukko jolla ei ole mitään rahallista arvoa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 64)