Keskustelut Metsänhoito Taimikon suojaus sähkö- tai muulla aidalla

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
  • Taimikon suojaus sähkö- tai muulla aidalla

    Jees H-vallan uraa uurtava työ sähköaitojen kanssa ansaitsee kerätä omaksi ketjukseen. Taas tuolla metsälakiketjussa tuli lisää tiedonmuruja asiasta.

    Tarvikkeiden saatavuus ja hinta. Rakentaminen
    – Riistakeskus
    – Omarahoitteisena

    Huolto akuilla / aurinkopaneelilla.
    – Akun kesto per lataus. Latausten lukumäärä per akku
    – Kustannukset akuista?
    – Niittohuolto

    Aidan pelotevoima, eli pitääkö aina olla sähkö?

    Muut aitaratkaisut, miten ”kova” aita tarvitaan että hirvi pysyy pois.

    Tietoja ratkaisuista, ei Jees taatusti ole ainoa, joka on kokeillut.

    Sovitaan niin että tässä ketjussa puhutaan vain aitaamisesta, ei mistään haju ym. hommista, elleivät ne ole oleellinen osa aitaa.
    Varsinaisen hirvipolitiikan voimme hoitaa muissa ketjuissa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Panu Panu

    Ohjeissa ja tuotetiedoissa kovasti muistutetaan, että akku pitää säilyttää lämpimässä talven yli. Nämähän on tehty kesälaitumella olevia eläimiä paimentamaan.

    Onko kellään (Jees-h-valta?) kokemusta sähköaidasta ja akun toiminnasta talvella?

    Visakallo Visakallo

    Itse akun käytössä ei ole ongelmaa talvella, mutta sen lataaminen (ja säilytys) täytyy tietysti tehdä lämpimässä. Markkinoilta löytyy aivan varmasti talviaitaamiseen parhaiten soveltuvia akkuja. Panun aita on sen verran lyhyt, että akusta riittää tarpeeksi potkua pakkasellakin.

    Panu Panu

    Säilytyshän tapahtuu tässä tapauksessa ulkona lumessa ja pakkasessa. Pitäisi nyt saada jotain käsitystä kuinka kauan akku kestää talvella. Alkaa nimittäin kuulostaa, että tässä on kovempi homma kuin Tricon levityksessä. Aidan tuntumasta kun pitäisi poistaa heinät ja vesakko myös.

    Sitten on vielä lumi. Akku ja varmaan itse paimenkin pitäisi olla jonkinlaisen katoksen alla etteivät hautautuisi lumeen.

    Nostokoukku

    Paimen ei kaipaa lumisuojaa. Akulle kannattaa tehdä vesivanerista yksinkertainen päältä avattava ”arkku”. Virran riittävyys riippuu tietenkin akun koosta ja aidan pituudesta sekä pakkasista. Pimeimpään ja kylmimpään aikaan vaihto n. kerran viikossa. Aurinkokenno alkaa jo maaliskuulla harventamaan vaihtoväliä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Akkua ei viedä pois kesämökiltä talveksi, mutta on vähän eri juttu kun hirviaita kuluttaa jatkuvasti virtaa. Ratkaisu jossa virta menee päälle liiketunnistimella säästäisi akkua.

    Panu Panu

    Jos ”Kerran viikossa” pitää paikkansa niin tunnin ajomatkalla palstalle tämän projektin suunnittelu päättyy tähän.

    Tricon levittäminen kerran vuodessa alkaa kuulostaa helpolta.

    Nostokoukku

    Voi se akku kestää pitempääkin. Riippuu jonkun verran lankojen määrästä ja aidan pituudesta. Itse huolsin yli kilometrin mittaista aitaa, jossa lankoja oli kuusi. Siinä 140 Ah  akku kesti noin viikon kylmimpään ja pimeimpään aikaan. Ei se koskaan viikossa tyhjäksi mennyt, mutta laitoin aina vaihto-akun ettei tullut virtakatkoja.

    Visakallo Visakallo

    Panulle: Akun säilytys tarkoittaa siis sen säilytystä ilman käyttöä. Säilytettävääkin akkua on joskus syytä ladata. Siinä olet kyllä oikeassa, että vain 0,7 hehtaarin männikkö ei ole kovin työläs käsitellä Tricolla kerran vuodessa. Koivikko tarvitse kaksi käsittelyä, joten sähköaita on silloin jo etenkin isommilla pinta-aloilla houkuttelevampi vaihtoehto.

    Kurki Kurki

    Paimen ei kaipaa lumisuojaa. Akulle kannattaa tehdä vesivanerista yksinkertainen päältä avattava ”arkku”.

    Paimenia on saatavana muovinen arkkuakku samassa paketissa.

    Minä lopetin aidan. Tosin sitä ei enää tarvinnut, kun taimet varttuivat. Vaikka oli lähellä 5 km, oli aika työläs. Tosin aidan sisässä oli 10 ha taimikoita. Niiden Trico käsittely olisi ollut vielä kovempi työ. Eikä tuo aitaus ollut edes pahalla hirvialueella. Ei tullut hirvivahinkoja.

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)