Keskustelut Metsänhoito Taimikonperkaus mosaiikki maasto

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Taimikonperkaus mosaiikki maasto

    Isojen kuvioiden sisällä vaihtelevat kasvuolosuhteet ja olemassa oleva puusto. Vähänkin kumpuilevassa maastossa kumpareet saattavat olla kuivahkoa kangasta, muutoin tuoretta kangasta ja notkoissa on soistumia. Tarkoitus olisi tietysti, että kuvio olisi käsiteltävissä kokonaisuudesaan yhtäaikaisesti. Miten taimikonhoidossa sitten pitäisi menetellä, kun kumpareilla männyt ovat 6 metriiä, muualla on hirvensyömiä mäntyjä, parimetrisiä kuusia ja 5 metrisiä hieskoivuja ja soistumalla on hieskoivua ja pientä mäntyä harvakseltaan. Männikkö tietysti pudotetaan 2000 runkoon/ ha, rinteeseen jätetään hieskoivuja 1600 kpl/ ha ja väleihin jätetään kuusia ~1000 kpl/ha ja soistumaan jätetään 2000 kpl/ha hieskoivikko ajatuksena että männyt eivät vaan kerkiä tukkikokoon.

    Tarkoituksena on ensiharvennuksessa poistaa koivut kuusten päältä, tasata mäntyalueet ja harventaa soistuman koivikkoa, jos tarpeen. Lannoitus männikkö ja kuusikko alueelle ja päätehakkuussa kuusista tullee vain tukkipölkky tai kaksi tyveltä ja männyistä ehkä 2 – 3.

    Mielipiteitä kaivataan. Onko hieskoivujen kasvattaminen kuusten päällä tuhoontuomittua. Kuusissa kuitenkin selvästi hallan tai boorin puutteesta johtuvia latvus ongelmia.

  • Pete

    Omalle kohdalle on osunut paljolti samanlaisia pohjia. Taimikonharvennuksessa luodaan motokorjuun edellytykset. Kuuset pois kuivilta töppyröiltä ja ylispuu koivut notkoissa valmiiksi harvaan asentoon. Kokonaisrunkoluku max 2000kpl, mieluummin alle.

    Motokuskia kannattaa sitten ensiharvennuksen aluksi ohjeistaa erityisen huolellisesti. Erittäin helposti käy niin, että kuski ei osaa tehdä puulajivalintaa oikein. Tämänkin takia kannattaa raivata reippaasti kuuset kuivilta paikoilta pois eikä kasvatella ”kun mahtuuhan se siellä kasvamaan ja siitä saa kuitupöllin harvennuksessa”.

    Malaxissa ei ole boorinpuutosta metsäpohjilla. Tästä olen 100% varma. Hallaa on ollut viime kesinä Etelä-Suomea myöten ja koivut hakkaa kuusenlatvoja ympäri Suomea.

    Jätkä

    Tuollaisessa savotassa pitää olla ammattilaisen silmää, joka havaitsee kaikki muutokset kasvupaikassa ja puustossa. Jos jollekin Tollolle antaa yhden neuvon, hän pahimmillaan päästelee sillä koko alueen ja pieleen menee.

    Nuorten kanssa joskus käynyt niin, että alueessa onkin pieniä – muutaman aari läimäreitä, joissa on viljely täysin epäonnistunut, mutta siihen on tullut ehkä runsaskin – juuri siinä hyvinkin sopiva hies, niin eikös nämä lakaise sen sileäksi. Kun on tullut sanottua alueen yleissilmäyksen perusteella, että tässä ei kärsi jättää yhtään hieskoivua.

    Tollo tietenkin lakaisee hiekset kumoon, ja aloittaa uuden viljelykierroksen, joka päättyy samalla tavalla.

     

    pihkatappi pihkatappi

    Kiitos Pete ja muut, täytyy tästä taas lähteä pelipaikalle ja yrittää tehdä rahametsää niillä palikoilla mitä on tarjolla. Pakkasta on öisin oikein reippaasti ja pohjoisesta tuulee välillä lunta sadellen, parempi että pakkaset on huhtikuussa kuin kesäkuussa.

    Jätkä

    Erään vanhan Metsänhoitajan mielipide luennolta on jäänyt mieleeni: ”Metsä tehdään niistä aineksista, mitä on käytössä”.

    Metsuri motokuski

    Kyllä tuo Peten ajatus on ihan hyvä. Itse olen samaa mieltä että hieskoivussa laatu on tärkeämpi kuin koko. Siis reilusti haarapuiden kimpuun. Vieläkin sanoisin että olisin vieläkin ankarampi tuon koivun osalta kuusien seassa. Olen yleensä pitänyt jopa neljän metrin toleranssia lähimpään kuuseen. Ideana on ollut että jos ja kun koivut kuitenkin kasvavat ylispuuksi niin tilanne ei mene sellaiseksi että koivut pitäisi poistaa ennen kuin muu alue on harvennuskoossa. Pahinta lienee se että koivut piskaavat kuusien latvan ja sen jälkeen kuusi joutuu tekemään uuden latvan. Tästä seuraa väsitämättä mutka tyvi tukkiin joka tekee siitä pahimmassa tapauksessa raakin / järeän kuidun myöhemmässä vaiheessa.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)