Keskustelut Metsänhoito Taimikot, kolme kuviota

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Taimikot, kolme kuviota

    Tämän kesän projektina on kolme eri vaiheessa olevaa taimikkoa. Ensimmäinen on 2019 talvella hakattu ja kesällä istutettu kuusikko. Taimena oli 1,5 v keskipaakku. Kasvu on ollut reipasta, suurimmat on jo reilusti yli metrisiä, mutta vaatimatontakin kasvua löytyy, liekö syynä kuivempi kasvualusta vai mikä. Tasottunee ajan mittaan, jos ei muuten, niin sahalla ainakin. Tähän saakka ei ole ollut heinäystarvetta, mutta tämän kesän ryönän määrä yllätti. Heinääminen on paikoin sen verran myöhässä, että horsma ja vattu on ehtinyt peittää taimen ja hyydyttänyt tämän kesän kasvun. Ensi kesänä osa taimikosta pääsee jo yli heinien korkeuden. Loppujen osalta heinäys pitäisi saada tehtyä viimeistään kesäkuun toisella viikolla, juhannuksena on jo myöhäistä: taimia joutuu etsimään ja kasvu hyytyy. Kepit harkinnassa pienimmille taimille.

  • isaskar keturi

    Jollei mitään muuta tekemistä keksi kuin heinien polkeminen, niin voihan sitäkin tehdä. Tietysti saman ajan voisi käyttää pihamaalla edestakaisin kävellen ja lopputulos olisi sama.

    Ikinä en ole taimikoita heinännyt. Kaikille kuvioille on milloin sanajalan milloin horsman milloin vatukon ja milloin ohdakkeiden ja milloin vain heinän läpi puskenut kasvatuskelpoinen metsä kunnolla muokattuun istutusmaahan hyvin istutettuna.

    Vuosi sitten harvennettiin kakkosharvennuksessa komea männikkö (tukkiprosentti yli 60%), joka aloitti elämänsä sanajalkojen alla 70-luvun puolessa välissä. Hyvin muistan, kun ensimmäiset pari vuotta näkyi vain tasainen sananjalkakenttä. Sieltä ne sitten nätisti istutusriveissä puskivat läpi vesakontorjuntaan, pystykarsittavaksi ja myöhemmin harvennettavaksi.

    Jätkä

    Horsma ei ole taimikolle uhka. Se on niin kankeaa, että se ei kaadu taimien päälle. Heinä on joskus viheliäinen, mutta sen torjunta kemisllisesti on siisti ja helppo temppu. Joko ennen istutusta, laikkukäsittely, taikka ruiskutus / sirottelu istutuksen jälkeen, kun heinä on oikeassa vaiheessa käsitellä kemiallisesti.

    Ola_Pallonivel

    Kyllä se aukolla kasvava ryönä osan taimista tappaa. Se että onko sillä merkitystä lopputulokseen, on toinen juttu. Aukkopaikkoja saattaa jäädä.

    Osan aukosta heinäsin, mutta ei millään riitä aika kokonaan aukon läpikäymiseen. Siellä missä oli heinä tukahduttanut taimia, laitoin säästyneiden taimien ympärille sanomalehtiä ja kiviä päälle. Jääpähän edes jotain kasvamaan eikä tarvitse ensi kesänä heinätä.

    Jos on esim. ajouralle tullut luonnon taimia, olen niitä siirtänyt aukkokohtiin.

Esillä 3 vastausta, 21 - 23 (kaikkiaan 23)