Keskustelut Metsänhoito Taimilaatikot auringossa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Taimilaatikot auringossa

  Kuinka monta laatikkoa sopivan kosteita taimia voi kuljettaa aukolle auringonpaisteeseen? Menee korkeintaa 1000 tainta/pv.Olen avannut laatikot puukolla,käsivaraisesti kokeillen laatikon pinta lämpiää yllättävän vähän.Nykyään pitäisi pottiputkityöläiselläkin olla logistiikka kunnossa ja turha taimien peittely vie aikaa.

 • tamperelainen

  Nostetaan kysymystä ylöspäin

  Anton Chigurh

  Varsinaiseen kysymykseen olen kykenemätön vastaamaan, koska en enää käsittele taimia aloittajan kertomalla tavalla.

  Kun ämhooyyy tuo jäisiä taimia sisältävät laatikot tuonne talousrakennusten tuntumaan kenturalle, siirrän ne välittömästi ilmavaan varastoon varjoon.
  Kun taimet ovat sulaneet, avaan laatikot (nyt varastossa olevat ovat finforelialta, pahvilaatikoita, jotka revitään auki; pohja on sitten taimilaatikko).
  Annan taimien tottua hämyiseen valoon joitakin päiviä.
  Sitten siirrän niitä tarpeen mukaan ulos, jossa ne saavat tottua raakaan valoon pari päivää.
  Noiden operaatioiden jälkeen ne ovat valmiita istutettavaksi. Taimille on tietenkin pitänyt sopivasti juottaa vettä.

  Noin operoiden vuoden 2009 istutukset (kuusi, 1-vuotias keskipaakku) ovat lyhyydeltään luokkaa yksi metri. Jos vielä kykenen kehittämään kasvualustan valmistelua, niin ehkä tuota kasvuunlähtöä voisi vieläkin nopeuttaa.

  kisi

  AC, minkä pituinen on 1-vuotias kuusentaimi, keskipaakku? Siis kokonaispituus juurineen.

  Anton Chigurh

  Latvasta paakunkärkeenkö?

  kisi

  Kyllä, sitä juuri tarkoitin. Onko parikymmentäsenttiä vai vähemmän?

  Anton Chigurh

  Kävin ihan vartavasten mittaamassa (itseasiassa on ole noita ennen mitannutkaan).
  Näyttäisivät useimmat olevan haarukassa 25-30 senttimetriä, lyhyempiäkin löytyi. Juuripaakku näkyy olevan about 60 millimetriä.

  Eli niistä jää näkyviin istutettuna 10-15 senttimetriä.

  kisi

  Ehdin käydä tässä välissä FinForelian sivuilla: siellä oli 1-vuotiaan kuusen, keskipaakku, tavoitekeskipituus 18 – 24 cm. Eli olet saanut laadukkaan lastin!

  Istutat sitten niin, että juuripaakku sijoittuu kunttaan? Ja kääntömätästys?

  Anton Chigurh

  Nyt aletaan lähestyä sellaisia ratkaisevia yksityiskohtia, joista ehkä paljastan osan nimimerkkien tapaamisessa pudasjärvellä; valitulle joukolle.

  Taimien laadusta olen aina antanut palautetta, mikäli aihetta on ollut. Niitä palautteen antajia on ämhooyyn mukaan vain hyvin vähän. Taimien laatu on viime vuosina parantunut.

  Mutta, tavoite on saattaa juuripaakun kärki kahden kuntan rajaukseen; tavoite on myös, että taimesta on muokkaamattomaan maahan vähintään 70-80 senttimetriä. Edelleen, olisi toivottavaa, että kuntta on lämmin ja kostea, jolloin juuret levittäytyvät nopeasti riittävän laajalle.

  Anton Chigurh

  Voisit lukea hieman keskittyneemmin nuo kirjoitukseni; ne sisältävät kyllä tarvittavan informaation. Vai viekö joku ajatuksia sivuraiteelle?

  kisi

  AC: ”…tavoite on myös, että taimesta on muokkaamattomaan maahan vähintään 70-80 senttimetriä.”

  Mitenkähän tähän päästäneen? Pitääkö muokatun mättään ollakin näin ollen melkoisen paksu? Tuntuu mahdottomalta ajatukselta…

  Lisäys: Taisit tarkoittaa etäisyyttä horisontaalisuunnassa? Eli mätäs saisi olla noin puolitoista metriä halkaisijaltaan?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)