Keskustelut Luonto Tammet ja pähkinät kumoon

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
 • Tammet ja pähkinät kumoon

  Luonnonsuojelulaki uudistuu ja suojelee jalopuumetsät. Itsellä on joitakin melko nuoria tammimetsiä ja muitakin jalopuualoja. Tarkoitus oli tuottaa parkettipuuta mutta nyt näyttäisi tulevan suojelupeikko.

  Taidan kaataa puut ennen lain voimaantuloa, vai saako viljellyt jalopuumetsät vapautuksen suojelusta.

   

 • A.Jalkanen

  Saavat vapautuksen. Eihän ls-laki saa estää jalopuiden kasvatusta.

  Tomperi

  Pitkässä juoksussa on parkettilattia, 200 – 300 vuotta kun kasvattaa niin jotain saattaa saada aikaiseksi, arvopuuta.

   

  tilkku

  Minusta sitä ei lakiehdotuksessa sanota, onko tietoa muusta vai vain usko?

  Puuki

  Mitä siellä uudistuksessa sanottaan ?  Luont. syntyneet jalopuumetsät on olleet ennenkin ls-lain perusteella suojeltuja. Viljellyt ei.

  A.Jalkanen

  Muuttuvassa ilmastossa myös luontaisia jalopuumetsiä tulee lisää. Niiden kaikkien kategorinen suojeleminen vähentäisi monimuotoisuuden lisääntymistä (aavistusmetsänhoidon kautta) ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Käytännössä en usko tuosta koituvan ongelmaa, jos nuo esiintymät ovat osana normaalia talousmetsää, saati viljelemällä perustettuja jalopuumetsiä.

  Lakiehdotuksen pykälä 68:

  ”luonnontilaiset tai luonnontilaiseen verrattavat”

  https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=bdb5d206-830a-48b5-8e12-07715971dc44&proposalLanguage=da4408c3-39e4-4f5a-84db-84481bafc744

  Lataa kohdasta Liitteet > Lakiehdotus LSL luonnos_fi_.pdf

  Myös lausunnot mielenkiintoista luettavaa, mm. MTK:n lausunto varsin perinpohjainen.

  http://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=YM012:00/2020

  Tomperi

  Suomi on aika tehokkaasti jo Ruotsin vallan aikaan hävittänyt vaateliaimmat lehtipuut häiritsemästä maisemakuvaa. Muistot säilyvät pitkään paikannimistössä kuten Niinilammet ja Niinimäet.

   

  Scientist

  Eihän metsälehmus helpolla häviä, yleensä uudistuu paljolti kantovesojen kautta. Aiemmin puu harvoin tuotti itävää siementä. En näe mitään syytä sitä hävittää, päinvastoin. Aikanaan maksettiin veroja niinipuulla, mikä vähensi niiden määrää Suomessa. Mutta lienee edelleenkin yleisin jalo lehtipuu, levinneisyyden pohjoisraja keski-Suomessa.

  Ruotsin vallan aikana tammi julistettiin kuninkaan puuksi. Piti myös viljellä tammea laivanrakennusta varten. Kaikki tammimetsät eivät ennenkään olleet luontaisia. Nykyisin tammi leviää tehokkaasti kuusikoihin lähiympäristöstä mm oravien ja närhien kautta.

  Tomperi

  Taimikonhoitotöissä lähes poikkeuksetta jalava hakataan pois, raivaajat eivät tunnista edes sitä, saatika metsänomistajat puhumattakaan motomiehet.  Vaahteran, jalavien luontaista levinneisyyden  pohjoisrajaa ei tiedetä varmuudella.  Istutettuna tammikin taitaa kasvaa Napapiiriä myöten runkopuuksi?

   

  A.Jalkanen

  Ei tammi vielä menesty napapiirillä, jonkin verran tulee ilmaston lämmetä ensin. Mutta olet Tomperi oikeassa: ne ovat matkalla pohjoiseen ja istuttamalla sitä matkaa voi nopeuttaa.

  Kuitupuunkasvattaja

  Kuinka pohjoisessa tammi tekee itävää siementä? Pihatammista on levinnyt siementaimia ainakin Oulun korkeudella.

  Aikoinaan jossakin vanhassa puukirjassa kerrottiin, että Torniossa olisi ollut 11 metrinen tammi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)