Keskustelut Luonto Tammet ja pähkinät kumoon

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Tammet ja pähkinät kumoon

  Luonnonsuojelulaki uudistuu ja suojelee jalopuumetsät. Itsellä on joitakin melko nuoria tammimetsiä ja muitakin jalopuualoja. Tarkoitus oli tuottaa parkettipuuta mutta nyt näyttäisi tulevan suojelupeikko.

  Taidan kaataa puut ennen lain voimaantuloa, vai saako viljellyt jalopuumetsät vapautuksen suojelusta.

   

 • A.Jalkanen

  Koska metsätammi kasvaa Suomessa pohjoisrajoillaan ja tarvitsee ihmisen apua menestyäkseen kilpailussa esimerkiksi kuusta vastaan, tammimetsiä ei pitäisikään Suomessa rauhoittaa suojelualueiksi, vaan metsätammien ehdoilla hoidetuiksi luonnonhoitoalueiksi.

  Vaikka tammi on tuulipölytteinen, niin populaatioiden välimatka on liian pitkä hedelmöitykselle, mikä heikentää perimän monimuotoisuutta populaatioiden muodostuessa sukusiittoisiksi.

  Juhana-herttua määräsi 1500-luvulla Suomen tammet rauhoitettaviksi, mikä johti tammen taimien hävittämiseen. Talonpojat eivät halunneet kasvattaa maillaan kuninkaan puita.

  Metsätammen viljelystä on saatu hyviä kokemuksia Etelä-Suomessa, ja sitä voidaan suositella puulajiksi lähes minne vain savikoilla rehevillä hiekkakankaille. Erityisesti metsätammen sopiminen puulajiksi savimaille on lisännyt sen viljelyä Etelä-Suomessa. Ainoa ehto kasvupaikalle on, ettei vesi jää seisomaan puun juurille. Esimerkiksi Etelä-Suomen pellonmetsityksessä loivat savikkorinteet ovat ihanteellisia kasvupaikkoja metsätammelle. Puun viljelyssä on onnistuttu hyvin jopa Elimäen korkeudella saakka, mutta parhaiten tukkipuuksi viljely kannattaa lähinnä Pori–Hamina-linjan eteläpuolella.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Tammi

  Puuki

  Sehän se on jalopuumetsien kannalta haitallista, jos ” suojellaan” ilman että voidaan poistaa ylispuiksi kasvavia kuusia .   Pähkinäpensaslehdotkin on samassa tilanteessa.  Muutamia punatammia kasvaa omalla palstalla istutettuna . Niitä ei kasva Suomessa tietääkseni luontaisesti mutta suht. kestäviä pitäisi olla .

  Tomperi

  Kuopion pohjoispuolella tammi tekee itäviä siemeniä. Pohjoisimmat tammet kasvavat kasvavat Rovaniemellä, ainakin, ehkä pohjoisempanakin.

   

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)