Keskustelut Metsänomistus Tapetaanko metsäteollisuus seuraavaksi?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)
  • Tapetaanko metsäteollisuus seuraavaksi?

    Entinen telakkapomo Martin Saarikangas totesi Ylelle, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ”saattaa jäädä historiaan miehenä joka tappoi telakkateollisuuden Suomesta”.

    Vapaavuori on ennenkin kunnostautunut pelkästään Helsingin etujen ajajana, joten Turun telakkaa saa hänen puolestaan mennä.
    Käykö Suomen metsäteollisuudelle samoin? Onko hallituksella oikeasti kiinnostusta suomalaista metsäteollisuutta kohtaan, vaan nousevatko pääkaupunkiseutu ja suojelu- ja ympäristöasiat tärkeämmiksi? Tulevat bioenergiahankkeetkin on suunniteltu ulkoa tuotavan puun varaan.

  • Metsuri motokuski

    Tietääkseni suurimpia tukien saajia ovat: maatalous, laiva/telakkateollisuus sekä metsäteollisuus. Erikoista tässä STX tapauksessa on se että enää heille ei riittänyt takausten lisääminen vaan nyt he tarvitsivat suoraan rahaa. Se viittaa jo siihen että rahoitusyhtiöt eivät olleet halukkaita sitä antamaan. Toisaalta tilaaja antoi option lisätilauksille mutta eihä se sido niitä mitenkään. Tuo optio tarkoittaa että ” ne tehdään teillä jos me tilataan ja laivoille on bisneskäyttöä” . Ymmärtääkseni EU kieltää suoraan valtionlainan annon yritykselle kilpailua rajoittavan tekijänä ja sen vuoksi Suomi ei voinut lainaa antaa. Nyt katsotaan miten Ranska sen teki.

    Timppa

    Puhuttiin jostain 23000 työvuodesta. Siitä tulee n. 40 miljoonaa työtuntia. Siis bruttona olisi pitänyt alentaa palkkoja n.1,25 euroa/tunti, jotta olisi tuo 50 miljoonaa säästetty. Tuntipalkkana siis selvästi alle 1 euroa/tunti. Jos tuolla ”investoinnilla” olisi säilyttänyt työpaikkansa ja koko metalliteollisuuden Suomessa, niin kyllä täytyy todeta, että se telakkaporukka kusi pahasti housuihinsa.

    Kyllä se katse on kohdistettava tuonne Metalliliiton suuntaan. Ei muille tahoille. Veronmaksajat olisivat ottaneet kuitenkin takuuasiassa tosi ison riskin. Joustivathan ne SAS:n porukatkin.

    metsänvartija

    Jäljelle jää puista ja ihmisistä tyhjentyneet salot.

    Metsäteollisuuden rahan ja työn sosialisoinnin aikaansaamat hoitamattomat risukot jää puolestaan luonnonhoidettavaksi.

    Ei näy pankkien sijoitusneuvojia eikä muitakaan ”kyselijöitä”.

    Vain metsä hiljaa huokuu tuulessa, pimenevässä illassa.

    jees h-valta

    Eihän niillä saloilla ihmistä näy juuri muusta syystä kuin puusavotassa. Joku harva vielä metsällä. EU on taatusti luokitellut sisäpiireissään tämän harmittomaksi syrjäkolkaksi josta ei ole uhkaa suurten maiden röhistymiseen. Jopa susireservaatista voidaan puhua. Turismihan on ailahtelevaa ja suuntautuu yleensä lämpimämmille suunnille. Joku harva voi lähteä jotain eksoottista hakemaan. Tämä ”iltakoulu” alkaa valjeta ehkä pikkuhiljaa meitin maan pikku poliitikoillemmekin. Mutta suurta vaikuttajaa pitää näytellä ettei kansa ala vaan meuhkata liikaa Soinin aatteiden perään. Raha sinnepäin kelpaa. Muuten kun ollaan hiljaa.

    Puun takaa

    Jotenkin tahtoo olla minun käsityskykyni ulkopuolella se, että Suomen maksamat miljardituet muille EU-maille tukisivat Suomen työllisyyttä, mutta pientä tukea ei voikaan maksaa Suomessa toimivalle isolle työllistäjälle.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Metsuri-motokuskin linjoilla ollaan.Metsäteollisuus muuntuu hiljalleen,muttei häviä.Uusia kehitelmiä kylläkin kovasti kaivataan,jottei hiljainen surkastuminen jatkuisi.

    Ketjun aiheen sivusta,tapetaanko telakkateollisuus?.Kyllä loistoristeilijät Suomessa taitaa olla tehty.En syytä siitä hallitusta,telakat saavat syyttää itseään.Hinnat poljettu alle kustannuksien,joten on totuttu valtion ”tukiaisiin”jo hinnoittelu vaiheessa.STX-telakka ilmeisesti kertonut julkisuuteen kaunistellun version tapahtuneesta.Köyhyys ei ilo kellekkään,itse on ole koskaan saanut vakuudetonta lainaa pankista.Onkohan muut palstalaiset paremmilla puhelahjoilla onnistuneet ilman vakuuksia……

    ostaamyy

    Timppa:
    ”Siis bruttona olisi pitänyt alentaa palkkoja n.1,25 euroa/tunti, jotta olisi tuo 50 miljoonaa säästetty. Tuntipalkkana siis selvästi alle 1 euroa/tunti.”

    Siinähän se totuus taisi tulla, liitoilla on peiliin katsomisen aika.

    Timpalta erittäin hyvä havainto

    MaalaisSeppo

    Tuskimpa hallituksen tai muidenkaan tavoitteena on tappaa metsäteollisuus Suomesta, vaikkakin metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä on viime vuosina heikennetty huomattavasti. Eräs esimerkki on työnantajien KELA-maksun poisto, jota kompensoitiin sähköveron nostolla. Puunjalostusteollisuushan hävisi ko. vaihtokaupassa enemmän kuin voitti. Lisäksi tulossa on rikkidirektiivin vaikutukset.

    Välillisesti metsäteollisuuttakin haittaa metsätalouteen kohdistuvat lisärasitteet, kuten puun myyntivoiton verotuksen kiristäminen, Durban -sopimussekoilut (arvioidut kustannukset 100 miljoonaa/a). Lisääkin varmaan löytyy. Myös energiapuun tuen alentaminen, jotta rahaa riittäisi tuulipuistoihin, heikentää metsätaloutta ja välillisesti myös puunjalostusteollisuutta.

    Metsäteolisuuden saamista yhteiskunnan tuista ei minulla ole selvää käsitystä. Olen aikaisemmin uskonut, että ko. teollisuuden tukeminen suhteessa liikevaihtoon on hyvin vähäistä. Voisiko nimimerkki Puun Takaa antaa lisävalaistusta, kun kerran näyttää tietävän, että puunjalostusteollisuus on eniten tuettu teollisuuden ala Suomessa?

    6tukki

    Metsäteollisuuteen ei ainakaan ulkomaisten omistuksessa olevien, kotimaassamme sijaitsevien laitosten taholta telakkateollisuuden kaltaisia ongelmia ole näköpiirissä.

    Saattaa jopa olla, että olemme parin vuoden sisällä tyytyväisiä tuohon STX:n toteutuneeseen kilpailuttamiskuvioon. Helsingin Sanomat jo varsin seikkaperäisesti selosti, miten huonossa hapessa koko STX tällä hetkellä on ja mitä tuon koko manööverin taustalla oikein on… Vastikkeettomat innovaatiotuet eivät riittäneet, vaan nimenomaan pääomalainaa haluttiin. Näin siksi, että STX:n rahoittajat olivat ”jättämässä laivan” johtuen koko STX konsernin huonosta taloustilanteesta.

    On mielenkiintoista nähdä kuinka ranskalaiset selviytyvät superristeilijöiden valmistamisessa. Kilpailutustilanteessa ranskalaisilla oli etulyöntiasema suomalaisiin nähden omistihan Ranskan valtio kolmasosan sikäläisestä telakasta. Toisaalta fransmanneilta puuttuu superristeilijöiden suunnittelukokemus eikä tarvittava laaja alihankintaverkostokaan ole kunnossa. Tämä saattaa johtaa loppuvaiheessa todella kalliiden viivästyssakkojen maksamiseen.

    Timpan vastuunsiirrto telakkaratkaisusta metalliliiton työntekijöille oli kyllä jo ehdotuksenakin tosi surkea. Olettekos katsoneet metalliliiton kirjapalkkoja? Minä olen ja täytyy sanoa, ettei niistä ole poisottamista! Muutenkin jos yleistyisi sellainen urakkakilpakäytäntö, että urakan saa se firma, jonka työntekijät pudottavat eniten palkkojaan, niin mihin se johtaisikaan…

    Puun takaa

    Viime vuonna Suomessa maksettiin yritystukia n. viisi miljardia euroa. Lisäksi tulivat vielä kolmen miljardin maataloustuet.
    Tukea maksetaan monien kanavien kautta erityyppisiin hankkeisiin. Mikään metsäyhtiö ei ole suurimpien yksittäisten tukien saajien listalla, sillä useimmiten tuet ohjataan yhtiöitten alihankkijoille. Metsä Group, UPM, ja Stora Enso ovat mukana tässä toiminnassa jatkuvaluonteisesti. Hallituksen ilmoitettua pienentävänsä yritystukia, jää nähtäväksi, kuinka suuri osa leikkauksista kohdistuu metsäsektorille.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)