Keskustelut Metsänhoito Tarjouspyynnöt MHY:n kautta & valtakirjakauppa?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 60)
  • Tarjouspyynnöt MHY:n kautta & valtakirjakauppa?

    Iltaa,
    aloitteleva metsänomistaja kyselee:
    Männikön ensiharvennusta pitäisi teettää n. 15 hehtaarille. Kun ei itsellä ole kokemusta tai osaamista työn laadun valvomisesta, niin helpottaisihan se jos MHY:n ekspertti hoitaisi sen homman (olettaen että hän osaa sen, ja tekee työnsä hyvin).

    Mutta mitkäs noin muuten on tällaisen kauppatavan plussat ja miinukset?

  • Tomperi

    Nuihin tommossiin tarjouskirjeisiin edelleen toimitettavaksi en uskoisi pätkääkään. MHY organisaatioiden jatkuva fuusioituminen kannattavammaksi ja kannattavammaksi osottaa sen,  talous ei pysy kunnossa ellei tulorahoitus ole kunnossa. Toisaalta Suomessa juuritasolla ei varsinaista kilpailua ole,  osoittaahan sen että hinnat ovat olleet vakaita ja eikös se johtaja jota haastateltiin 130 euron  hintaisen koivukuitu mottiloiden ostamisesta että suomessa pidetään hinta taso vakaana, voihan olla että muistan väärin. Jos yhteiskunnan tuki loppuu metsänhoitoyhdistyksiä on konkurssissa välittömästi eikä varat riitä ansioituneille kunnianosoitusten ostoon.  Toisaalta kehuihan Waalruussi kuinka kannattavaa jalostus on, eihän kannattavalta toiminnalta voi jalkoja sahata poikki korottamalla mottien hintaa tuottajille. Suomessa MTK ja ranskassa mikä lie siellä tapahtuu, ainakin maatalouspuolella, jos ei muuta niin ainakin hajua syntyy

     

     

     

    metsä-masa metsä-masa

    Männikön ensiharvennus myyntiin, nyt niille on tälle syksylle kysyntää. Jos myyjää epäilyttää omant taidot ja taidot, silloin Mhy:n kautta kilpailutus ja lisäksi hakkuunaikainen valvonta kirjallisessa muodossa.

    Täällä päin Mhy on saanut luotettavuutta toimintaan korjuusta kiinnostuneiden uusien toimihenkilöiden työpanoksen myötä, (korjuusta vastaavat ja toiminnanjahtajat), se muutaman satasen lasku ei ole paljonkaan tuhannen kiinnon leimikosta, kun kaupan ehdot on sovittu ennakkoon.

    Mhy on myös hyvä kanava saada yleistä metsään liittyvää tietoa, ajankohtaisista puun, ostajien ja tilakauppojen hinta- ja käyttäytymis tiedoista, lisäksi sukupolven vaihdokset ja perinnön jakoasiat !

    Apropoo

    Reservuaari-indeksi kirjoitti:

    ”Mhy:n ulkopuolelta ammattilainen valvoo hakkuusi 200€:n kertakorvauksella.”

    Mistä saa MHY:n ulkopuolisen, riippumattoman ammattilaisen valvomaan hakkuita jos tekee kaupat itse suoraan? Oishan tuollainen ihan mainio homma, sen sijaan että valvontaa tekisivät vain ostaja sekä osaamaton myyjä.

     

    Visakallo Visakallo

    Reva-Leena lasketteli saman jutun yhteydessä melko lennokkaita juttuja. Jonkun toisen esittämänä ne olisi saatettu luokitella jopa vaihtoehtoiseksi totuudeksi.

    Apropoo

    @Visakallo, joo ne lukemat nyt ei vakuuttanut, mutta kun luin tän ketjun viestit uudestaan niin tuo toinen väite jäi vaivaamaan, että oisko ollut perää.

    Sehän oiskin liian kätevää että MHY:llä ois jäsenilleen tällainen hakkuunvalvontapalvelu, vaikka sitten lisämaksua vastaan. Siis pelkkä valvonta, jos tekee kaupat itse suoraan ostajan kanssa.
    Toisaalta siinähän se MHY:n asiantuntija sitten varmasti selittäisi myös että ”Jos oisit tehnyt valtakirjakaupat meidän kautta, niin me oltaisiin katsottu katkontatilastoista…    Me tiedetään paikalliset urakoitsijat, että kuka ois osannut hakata tällaisen leimikon parhaiten…    Ei tää nyt välttämättä ollut paras vaihtoehto, ens kerralla tee valtakirjakaupat… ”  ja niin edelleen. 😄

    Apropoo

    Mutta niinhän se on että MHY:n suorittaman palvelun ja työn jälki riippuu ihan täysin omalle kohdalle osuvan metsäasiantuntijan kokemuksesta ja osaamisesta.

    Ja en oo ihan täysin vakuuttunut, kun meillä se sattuu olemaan sen verran nu0ri ihminen, että hällä ei voi olla pitkää työkokemusta, eikä sen tuomaa osaamista ja varmuutta. Jotenkin se on paistanut pari kertaa läpi jo minun ja hänen välisessä kommunikaatiossa.

    Ja entä tämä: Olen katsellut hänen meille tekemää metsäsuunnitelmaa ja leimausselostetta, sekä siinä rinnalla OmaMetsästä kuvioiden tietoja sekä toimenpidesuosituksia. Huomasin että leimausselosteesta puuttui yksi kuvio, jolle OmaMetsä suosittelee  harvennusta tänä vuonna.
    Sitten kun katsoin vielä kerran metsäsuunnitelman kohtaa ”Hakkuuehdotukset 2022 – 2031” huomasin että se oli kuitenkin mukana siellä.

    Minulla, asiaa opettelevalla aloittelijalla, tulee tuosta sellainen olo että itsellä pitää tarkkailla huolella MHY:n asiantuntijan työtä, jos sieltä löytyy tuollaisia huolimattomuusvirheitä.

    Mitenköhän tämän voisi ottaa puheeksi jonkun hänen esimiehensä kanssa ilman että pilaa heti kättelyssä asiakassuhteita, tai muuten vain hankkii hankalan ihmisen mainetta? 🤨

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ottaa ensin puheeksi metsäasiantuntijan kanssa: kysyy oliko siinä jokin syy miksi kuvio oli jätetty pois leimikosta.

    Mhy:llä on ainakin joskus ollut palautekanava jokaisen laskun mukana, mutta en tiedä meneekö se nimettömänä enkä sitä mihin palaute vaikuttaa ja miten se käsitellään.

    Apropoo

    Kysyin eilen lähettämässäni meilissä, vastaus oli vain että ”se on minulla varmaan jäänyt pois tuosta leimikosta, voin lisätä sen leimikkoon”.
    Pffftttt.

    Metsuri motokuski

    Ihminen tekee virheitä. Jos virheen voi korjata niin asia pitäisi olla kunnossa. Kun ikää tulee tarpeeksi, niin olen omalta kohdaltani huomannutettä virheen tunnustaminen on aina helpompaa. Toisaalta arvostelunsieto on taas vaikeampaa. 😀

    Jätkä

    Apropoo.  Kun meiltä on valmistunut näitä metsätalousinsinöörejä, on heillä ollut suoritettuna ne oppimäärät-kin, jotka tarvitaan metsäsuunnitelman tekoon, eli he ovat olleet suorittamassa suunnitelmien tekoon tarvittavia kuviointia aidossa metsäympäristössä. jokaine kuvio on mitattu ja laskettu myös maastotyönä.

    Mutta työ on tehty ryhmätyönä, eli osa opiskelijoista on perehtynyt paremmin joihinkin osa-alueisiin ja huonommin muihin.

    Tuollainen uusi MTI palkataan esim MHY:ssä metsäasiantuntijaksi (Kettätyö) – jolla saattaa olla hyvinkin ohut kokemus alasta. ( En kyllä heitä sanoisi metsäasiantuntijaksi). Monta leimikkoa on hakattu uusien suunnitelmien teon jälkeen, Suunnittelija on jännityksestä täristen kysynyt, paljonko tuli. (Yleensä paljon eri määrä kuin mitä hän on suunnitelmiin laskenut.

    Metsäkeskuksen tekemissä suunnitelmissa on yleensä mukana aina vanha, kokenut suunnittelija, ja ne ovat lähempänä totuutta.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 60)