Keskustelut Metsänomistus Tarvitaanko Suomeen ryhmäkannelaki?

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 10 total)
  • Tarvitaanko Suomeen ryhmäkannelaki?

    Hollannissa 900 kansalaista on haastanut maan hallituksen oikeuteen, jotta hallitus ryhtyisi ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin ja vähentäisi kasvihuonepäästöjään. 

    Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kansalaiset yrittävät saada valtion vastuuseen sen mahdollisesti haitallisesta toimettomuudesta.

    – Haluamme hallituksen vähentävän kasvihuonepäästöjä 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, sanoi aloitteen vetäjä Majan Missema.

    Kansainvälinen yhteisö on asettanut tavoitteeksi, että ilmaston lämpenemistä rajoitettaisiin enintään kahteen celsiusasteeseen teollistumista edeltäneeseen aikaa verrattuna. Tutkijat ovat varoittaneet, että nykymenon jatkuessa lämpeneminen on huomattavasti tätä suurempaa. 

    Kansainvälisessä ilmastokokouksessa Pariisissa on tarkoitus solmia ensi vuonna uusi ilmastosopimus, joka koskee vuoden 2020 jälkeistä aikaa.
    Mtv3.fi

    Minulla ei vielä ole jyrkkää kantaa, hivenen nihkeä vasta. Tulisiko siis kansalaisten mahdollisuuksia haastaa erinäisiä tahoja milloin mistäkin epåoikeudenmukaisuudesta. Tulisiko ihmiset haastamaan helpommin ja enemmän fiilispohjalta ilman kivenkovaa näyttöä? Isommalla joukollahan on helpompi haastaa heppoisemmin perustein vai onko epäoikeudenmukaisuutta jäänyt oikomatta kun ihmiset eivät ole pystyneet itse asioihin?

    Maailman suurin joukkokanne on tietosuoja-aktivisti Max Schremsin nostama noin 25 000 käyttäjän joukkokanne Facebookin tavasta kerätä tietoa käyttäjistä ja ohjata sitä eteenpäin. Käyttäjät vaativat 500 ekua per nuppi.

  • Metsuri motokuski

    Ehdottomasti uudistus tarvitaan. Se vähentää kustannuksia ja nopeuttaa oikeusprosessia. Esimerkkinä voisi olla tämä ”lahtosen geissi”. Nyt parista- kolmesta metsänomistajasta tehdään ennakkotapaus oikeusasteissa ja sitten muut jotka ovat mukana kuvioissa hakevat oikeudelta rinnastuspäätöstä ennakkotapauksesta.

    Jos olisi ryhmäkanne niin yhdellä tapauksella käsiteltäisiin kaikki osallistujat,

    Ammatti Raivooja

    ”Uuden tyyppisen kannemahdollisuuden omaksuminen oikeusjärjestelmäämme on omiaan parantamaan yksilöiden pääsyä oikeuksiinsa ja siten edistämään jälkikäteisen oikeusturvan tosiasiallista toteutumista. Ryhmäkanteen voidaan olettaa olevan hyödyllinen etenkin sellaisissa kuluttajasuhteita koskevissa riita-asioissa, joissa yksittäiset intressit ovat yleiseltä kannalta ehkä vähäisiä, mutta henkilöiden itsensä kannalta merkittäviä. Lisäksi ongelmana on, että nykyisin tällaisten pienten vaateiden toteuttamiseen yksittäisellä kanteella liittyy tavallisen kuluttajan näkökulmasta usein huomattava kuluriski.”

    Näin toteaa valiokunta mietinnössään ja päättää mietintönsä seuraavaan arvioon: ”Lakivaliokunta yhtyy ympäristövaliokunnan näkemykseen siitä, että lain soveltamisalan laajentamista esimerkiksi ympäristövahinkoihin on myöhemmin syytä harkita.”
    Tuija Brax, vihreät

    Kynnys haastaa esim. Talvivaara oikeuteen viherihmisten toimesta olisi helpompaa ja saada taloudellinen toiminta siellä loppumaan. Susienhalaajat tai liito-oravaporukka saisi paljon järeämmä aseet käyttöön. Ryhmäkannelaki olisi vihreille ja ympäristöjärjestöille jackpot.

    Ammatti Raivooja

    ”Ryhmäkanne lisää yritysten riskikuluja. Yritysten pitää varautua ryhmäkanteen aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin. Sen enempää hallitus kuin lakivaliokuntakaan ei ole arvioinut tai edes ennakoinut yritystoiminnalle ryhmäkanteeseen varautumisesta aiheutuvia kuluja, mutta jo tässä vaiheessa on selvää, että kuluttajat tulevat maksamaan tuotteiden ja palvelujen hinnoissa ryhmäkanteen tavalla tai toisella aiheuttamat kulut. Lakimiehet ja asianajajat ovat toivottaneet ryhmäkanteen tervetulleeksi. Heidän kannaltaan asia on etujen ajamista. On selvää, että ryhmäkanne ja sen käytön aktivoiminen on taloudellisesti  edullista   lakimiehille ja asianajajille.

    Yritysvaikutusten osalta on esille otettava vielä pk-yritykset. Ryhmäkanne merkitsee pk-yritysten osalta sitä, että valtion kustannuksella ajetaan kannetta yritystä vastaan, joka katsoo parhaimmaksi lopettaa toiminnan, koska ei pysty vastaamaan oikeusprosessin kustannuksista. Huomattakoon, että Suomessa on eri arvioiden mukaan 130 000—140 000 yksinyrittäjää ja valtaosassa muita yrityksiä on alle 10 työntekijää. Yksittäisissä ryhmäkanteissa mukana olevalle henkilölle saavutettava etu saattaa olla mitätön, mutta pk-yritykselle ryhmäkanne voi merkitä toiminnan lopettamista.”
    Jouko Laxell, kokoomus

    Suomi ei minusta tarvitsisi tällä hetkellä lisää kuluja yrityksille. Suomi tarvitsisi myös investointeja ulkomailta Suomeen. Miten ulkomaalaiset uskaltaisivat investoida Suomeen jos täällä on matala kynnys joutua oikeuteen? Kaikki oikeuteen haastetut eivät aina ole tehneet rikoksia ja aiheutettu haitta voi olla subjektiivista eikä vastaisi koko kansan ajettelua ja oikeustajua. Kannattaako Suomalainen teollisuus ja yrittäjyys uhrata ja vähentää vientiteollisuuden mahdollisuuksia ja parantaa ympäristöjärjestöjen ja lakimiesten toimintaympäristöä?

    Tehtaiden alasajo ja sudet ja liito-oravat tilalle?

    Metsuri motokuski

    Minusta nuo eivät ole järkeviä perusteita. Jos kustannuksia pelätään pitää ne osata jo huomioida kun lakia ryhmäkanteista tehdään. Eihän näin voi olla että ryhmäkanne hyväksytään ja siitä tehdään avoin piikki jolla vaikeutetaan yritysten toimintaa. Kyllä ryhmäkanteessa tulee huomioida oikeudenkäyntikulut ja vahingonkorvauskulut ihan kuin muissakin oikeustapauksissa.

    Ammatti Raivooja

    Kanneoikeus ennakoinut laajentaminen muillekkin kuin kulutta-asiamiehelle olisi pandoran lippaan avaamista. Esimerkiksi ammattiliitoille laajennuttuna ay-väki saisi lisää uhkailu&kiristysmahdollisuuksia työtaisteluihin. Tämä olisi Suomen kannalta epätoivottavaa. Tilanteessa, jossa työelämään tarvittaisiin enemmän joustoja niin tämä veisi kehitystä täysin väärään suuntaan. Tätä on esittänyt Vasemmistoliitto erityisesti, mukana myös vihreitä ja sdpeeläisiä.

    Ryhmäkanne oikeuden ulottaminen ympäristöjärjestöjärjestöille voisi vakavasti haitata kaivostoimintaa, rakentamista ja teiden tekoa.

    Jyrkkä ei ryhmäkannelain laajentamiselle. Ay liikkeellä ja ympäristöihmisillä on jo nyt ihan tarpeeksi valtaa. Kunnat, hallitus ja valtio olisivat myös vapaata riistaa kun vaikka tasa-arvoisia oikeuksia palveluihin jaettaisiin perähikiälle. Kuntien rahat loppuisivat aika alta yksiten kun maksaisivat oikeudenkäyntikuluja ja järjestäisivät pienille porukoille kalliita palveluita jokaiseen niemen notkoon.

    MIISU4F

    Mitään lakko tms työtaistelu-uhkaa ei tarvittaisi, jos työnantajapuoli itse noudattaa sovittuja ehtoja.

    Kannatan siten ryhmäkanneoikeutta ja juurikin edellisten kommentoijan mainitsemista syistä. Tämän hetkiset *pelotteet* ja sanktiot ovat aivan liian heppoisia pitämään hämäräfirmoja aisoissa. Irtisanomissuoja ja irtisanomisen korvauksetkin ovat Suomessa todella surkeat moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna.

    On työpaikkoja, joissa on surkeat olot mutta kukaan työntekijöistä ei uskalla ilmiantaa työnantajaa seurausten pelossa. Itsekin tiedän yhden pikkuyrityksen missä ei toteudu mitkään tessit eikä työsuojelu mutta vaikea on ulkopuolisen mitään tehdä, kun kukaan työntekijä ei halua itse halua viedä asiaa eteenpäin.

    Jospa yritykset olisivat kuuliaisempia sovittuja ehtoja noudattaamaan, kun olisi pelko, että joutuu suurempaan vastuuseen laiminlyönneistä.

    Sitä paitsi eikö se ole käräjäoikeus ensin mikä edes päättää, otetaanko joku kanne käsittelyyn ylipäätään? Tuskin talous siihen kaatuu, kun pahimmat kyykyttäjät saisi ansionsa mukaan. Rikoksen syyllistynyt maksaa kulut ja mahd. sakkoa + korvausta. Kai se hillitsisi kaikkia osapuolia ja ohjaisi toimimaan alunperinkin asioissa oikein.

    Niko

    Toisikohan ryhmäkanne tolkkua laittomiin lakkoihin, joista työtuomioistuimessa määrätyt korvaukset ovat naurettavan ja itkettävän rajamailla.

    ”Koko maan vienti ja 10 tehdasta laittomalla lakolla kiinni, korvaussumma 4000€.”

    Ammatti Raivooja

    Jos ryhmäkannelakia laajennetaan niin voi vain arvailla mitä tapahtuu turvetuotannolle. Niin paljon on rantojenasukkeja ja muita ryhmiä, jotka mukamas kärsivät turpeennostosta. Turpeennostoa syytetään herkästi vesistöjen pilaantumisesta mutta vesien tummuminen johtuu myos mm. metsäojituksista ja ilmastonmuutoksesta mutta ihmiset eivät ole rationaalisia asian suhteen vaan varmasti tulevat haastamaan paljon turpeennostajia käräjille jos laajennus toteutuu.

    Korpituvan Taneli

    Ulkomaillahan tuota on muutamissa maissa ollut käytössä. Onko joku maa tehnyt konkurssin tämän lain takia?

    Ei siitä kuitenkaan saa tehdä mitään virtuaalikanne lakia vert tuo hollannin esimerkki. Ympäristöasioihin kyllä, mutta ei niin että kuka vaan voi vastustaa mitä vaan. Pitää olla nimenomaan asianomistajia liikkeellä.
    Kuluttajan suojaan kai sopii parhaiten. Ei siinäkään saa mennä jenkkien tupakkikanteiden tasolle. Että ensin 30 vuotta itse savutetaan ja sitten syytetään tupakkitehdasta.
    Työmarkkinoilla voisi olla erinomainen keino oikoa työnantajan rikkeitä. Olisiko jopa joskus lakon korvike?

    Malttia ja harkintaa, sekä muiden kokemusten selvittelyä, niin kyllä siitäkin hyvä tulee.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Periaatteessa ryhmäkanne on hyvä asia, mutta sopiiko se suomalaiselle kansanluonteelle, onkin jo ihan eri juttu.
    Kun katsoo mitä tuhoa suomalaiset ihan itse ovat aiheuttaneet omalle kansantaloudelleen viime vuosina useissa kansainvälisissä kokouksissa, en voi kannattaa uusia teurastusmenetelmiä suomalaisia yrityksiä kohtaan.

Viewing 10 replies - 1 through 10 (of 10 total)