Keskustelut Metsänhoito Tasarakenteisen kuusi-koivusekametsän perustaminen

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Tasarakenteisen kuusi-koivusekametsän perustaminen

    Kuten tiedetään, nykyiset kuusiviljelmät lähtee hirmuiseen kasvuun kun kaikki taimituotannon ja viljelyn osavaiheet tehdään huolellisesti. Viljavilla mailla (mt+ – omt) istutuskuusikko saavuttaa Etelä- ja Keski-Suomessa kolmessa kasvukaudessa metrin keskipituuden ja on kilpailussa lähes tasaväkinen laikkumätästettettyjen kohteiden laikkuihin ilmaantuvien siemensyntyisten koivujen kanssa.

    Nykyisin laikkumätästyksessä laikku ja mätäs ovat vierekkäin. Laikkuihin tuleva siemensyntyinen lehtipuusto häiritsee yleensä mättääseen istutetun kuusen kasvua, eikä lehtipuiden kasvatus ole myöskään puuston tilajakauman kannalta järkevää kuin korkeintaan harvakseltaan.

    Entä jos laikkumätästys toimitettaisiin niin, että laikku ja mätäs tulisivat selkeästi erilleen toisistaan? Tekemällä 800 mätästä hehtaarille, syntyisi saman verran laikkuja ja keskimääräinen etäisyys näillä olisi 2,5 metriä. Tavoitteena puulajisuhteeltaan 50 / 50 % rauduskoivu-kuusisekametsä. Arviolta ensimmäiset viisi vuotta kuusi olisi kasvussa koivua edellä, minkä jälkeen koivut menisivät ohi, mutta ensiharvennukseen mennessä tilanne jälleen tasoittuu. Tasaisen tilajakauman ja nykykäytäntöä hiukan harvemman tiheyden myötä puulajien välinen kilpailutilanne olisi mahdollisesti jokseenkin tasaväkinen eivätkä koivut piiskaisi kuusenlatvoja pilalle ja ensiharvennus voitaisiin tehdä arviolta 16 metrin pituusvaiheessa.

    Konetyön ja istutuspuiden määrän vähentyminen toisi hihavakiolla arvioituna 30 % kustannussäästön taimikonperustamisvaiheessa. Kuusi- ja koivukuidulla ei nykyisellään sanottavaa hintaeroa ole, joten ensiharvennustuloihin jokseenkin tasainen sekametsärakenne ei vaikuta. Ensiharvennuksessa voidaan suosia enemmän tai vähemmän kuusta ja lisäksi onnistuessaan edellä kuvattu menetelmä luo edellytykset huippulaatuisen koivutukin kasvatukseen.

    Kommentteja?

  • Kivelänhanttu

    Kivelänhanttua huolestuttaa liika koivun vesakoituminen. Elokuussa raivasin 2012 koneistutettua kuusentaimikkoa, rauduskoivuista olisi saanut täystiheän koivikon, pois ne piti kaataa istutuskuusien päältä. Tässä kohteessa olisi saanut hyvän kuusi koivu metsikön kun olisi istuttanut kuusia paljon harvempaan. Pienikin maanmuokkaus riittää metsän taimettumiseen 80 % varmuudella. Taimikonhoitorästeistä puhuttaessa ymmärrän siellä olevan liikaakin puustoa jota pitää raivata pois.

    Burl

    Kiitoksia vastauksista. Luontaiseen uudistamiseen liittyvät epävarmuustekijät tunnen hyvin. Omat maat ovat pääosin keskikarkeita moreenimaita, millä edellytykset rauduskoivun luontaseen uudistamiseen on hienojakoisempiin maihin verrattuna hyvät. Kokemus ja pelisilmä uudistamisessa tietysti helpottaa virheiden välttämistä. Täystiheän kuusikon viljely toki on jokseenkin varma menetelmä, mutta kun olosuhteet ovat kunnossa: hyvä koivun siemenvuosi, riittävästi hyviä koivuja joko reunametsässä tai siemenpuina uudistusalalla, ja oikein ajoitettu maanmuokkaus, niin valinnanvaraa taimikonharvennusvaiheessa kyllä on. Ankara kamppailu ylimääräisiä koivuja vastaan on kuusenistutusaloilla enemmän sääntö kuin poikkeus, kuten yleisesti hyvin tiedetään.

    Kuvaamani malli ei poista tai edes helpota taimikonhoitotarvetta. Mättäisiin tulevat siemensyntyiset puut, käytännössä aina jostain ilmestyvät pihlajat ja muu ylimääräinen ryönä on joka tapauksessa raivattava nurin. Etuna saattaisi olla säästö muokkaus- ja viljelykustannuksissa sekä ennen kaikkea puhdasta kuusiviljelmää monimuotoisempi sekametsä. Sekametsienhän on todettu tuottavan puuta yhden puulajin metsiä paremmin, mutta nämä hyödyt kyllä tyypillisesti menetetään hoitotöiden ja hakkuiden hankaloitumisen myötä ja lopulta tukkiprosentti ja tulot sen myötä jää selkeää yhden puulajin metsikköä alemmas.

    Ainakin tämän keskustelupalstan viiteryhmän näkökulmasta viljelymetsätalous on jokseenkin kiistattomasti paitsi yksityistaloudellisesti, niin myös kansantaloudellisesti erinomainen asia. Henkilokohtaisesti kuitenkin kaipaan ammatillisia haasteita niin puuntuottajana kuin metsänhoitajanakin.

    torppari

    kyllä se on tuo yläpihan ukko (luonto) joka tekköö kuusikkoon riitävästi valkorunkosta jos yhtään muokattu..siitä tilihellä tahi husopilla valakkoomaa mitä haluvaa kasvatella..jos yhtä aekoo taemet upotat nii kyllä koevu ottaa voeton 10 – 0

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)