Keskustelut Metsänomistus Tee metsän sukupolvenvaihdos ajoissa

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
 • Visakallo

  Tolopaisella on ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan. Miten Tolopainen poistaisi kotihoidon hoitajapulan?

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008103343.html

  aegolius

  >Vanhat ihmiset on yleensä maksaneet veroja eläessään sen verran paljon jotta pieni lisä loppupeleissä ei olisi liian iso kädenojennus yhteiskunnalta

  Siinä mielessä olen tästä eri mieltä, että tuo verokertymä on koko ajan suurempi ja suurempi nuorempien työntekijöiden kohdalla (mm. työurien pidentyessä), että sitä kädenojennusta pitäisi pystyä tekemään koko ajan enemmän. Lisäksi vanhemmat ihmiset ovat eläkkeeseensä nähden maksaneet aikanaan keskimäärin niin pieniä eläkemaksuja, että on melko vaikea nähdä miksi yhteiskunnan pitäisi mitään…. Tällä hetkellä eläkkeellä olevat nauttivat parasta mahdollista vastinetta verrattuna aikansa eläkemaksuihin. Valitettavasti kukaan tällä hetkellä työssä oleva ei pääse lähellekään. Työntekijästä koituvat eläkemaksut ovat viisinkertaistuneet vuodesta 1970 alkaen (5 % -> 24,4 %).

  Pahoitteluni jo etukäteen, jos tuli paha mieli, mutta faktojahan nämä. En väitä etteikö jokainen eläkkeellä oleva olisi varmasti eläkettään ansainnut. Ehkä ennen sen koosta valittamista pitäisi kuitenkin ajatella kahdesti.

  A.Jalkanen

  Kansaneläke ja takuueläke paikkaavat aukkoa. MYEL-eläkettä saavat taitavat olla hieman paremmassa asemassa kuin moni muu ryhmä.

  Metsäkupsa

  Edellinen kommenti on totuuden mukainen, ei me tulevat eläkeläiset pääse vastaavaan hyötysuhteeseen maksujen ja tulevan eläkkeen suhteen. Puhumattakaan  nyt työelämään vasta tulleista, eläkeikä tulee jatkuvasti nousemaan ja maksut. Sitä vastoin eläkeen osalta epävarmuus kasvaa, eli kannattaa laittaa ajoissa sivuun eläkepäiviä varten.

  Metsäkupsa

  Jaa Anneli kerkesi väliin . Myel eläke ei kassaa kyllä kartuta, itsellä menee kymmenen vuotta  aikanaan, että saa vuoden maksun takaisin. Tonneja menee vuodessa ja satasia vuodessa eläkekertymä kasvaa. Ennen isännät ja emännät jäivät 55 vuotiaina eläkkeelle, nyt valittavat pientä eläkettä. Usein yli 30 vuotta ehtivät nauttia, joten eiköhän heidän aikaan maksamat eläkemaksut anna parempaa vastiketta kuin nykyisille maksajille

  Puuki

  Voi olla hyvinkin, että tulevaisuudessa eläkkeet pienenee.  Toisaalta metsätuloista (ellei ole metsäväennys ollut käytössä ) on maksettu ja maksetaan yleensä  korkeammalla vero%:lla kuin vastaavan tulon työtulosta. (Keskimäärin mo:t kuuluu keskituloisten alempaan ryhmään) .  Aiemmin eläkkeen laskenta alkoi muistaakseni vasta  21 vuotta (tai olikohan 23 v ?)  täyttäneillä.  Sitten tuli voimaan vielä leikattu eläkeindeksi Lipposen aikaan.    Jotkut tosin nosti eläkekertymäänsä keinotekoisesti, kun suurin kertymä laskettiin 3 viimeisen työssäolovuoden ansioiden mukaan,  ja palkkoja hilattiin sen takia tavallista korkeammiksi ennen eläkkeelle siirtymistä.

  Marginaaliveron ollessa voimassa, saattoi pinta-alan mukaan verotettaessa mennä metsäveroa etukäteen yli 50 %:n mukaan, jos oli muita työtuloja olemassa. Kun puun kantohintoja keinotekoisesti laskettiin, niin osasta metsiä saattoi joku vielä joutua maksamaan huonoimmassa tapauksessa jopa 2 x verot ; pinta-alaverot suuremmasta tulosta etukäteen kuin lopulta puista sai myytäessä ja myyntituloveron.

  Eläkepottihan on kaikkiaan jotain 200 mrd euroa ja vain  osa siitä sijoitetun summan tuotosta   käytetään eläkemaksuihin.

  Keskipalkatkin on nousseet reaalisesti paljon 1970 luvun ajoista . Taisi olla  että n. v:n 1975 markka vastasi 2001 vuoden euroa ja nykyeuron suhde  ~ 5 mk/ 1 euro    Silloin keskipalkat oli n. 1/2 nykyisestä palkkatasosta.

  aegolius

  Korjaan Puuki sen verran, että vaikka työntekijästä aiheutuvat eläkemaksut ovat nykyisin nuo 1970-lukuun verrattuna viisinkertaiset (24,4 %), maksut eivät riitä edes eläkkeisiin. Nämä maksut JA koko eläkevarojen potille laskettu noin 4 % tuotto yhdessä riittävät. Eipä siis juuri kasva tuo eläkevarojen potti enää.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)