Keskustelut Puukauppa Tehdasmittaus viivyttänyt puutilityksiä

Viewing 7 replies - 11 through 17 (of 17 total)
  • Tehdasmittaus viivyttänyt puutilityksiä

    Maaseudun Tulevaisuus kertoo useiden puunostajien puutilitysten viivästyneen kuluneen talven aikana.
    Ongelmia on ollut niillä ostajilla, jotka käyttävät tehdasmittausta puutilityksissään.
    Jos ei ole mittaustodistusta, ei silloin liiku rahakaan.
    Pahimmillaan on ollut neljänkin kuukaiden viivästyksiä.

  • pihkatappi

    Ainahan sinne lanssiin tahtoo joku erä jäädä pitemmäksi aikaa. Minusta ihan selvää että tilitys on hitaampaa, kun mittaaminen tapahtuu myöhemmässä vaiheessa.

    harrastelija

    Suurempien ostajien ollessa kyseessä tilityksetkin tulevat kyllä, mutta aikaahan siinä saattaa vähän mennä. Ainakin MG:ltä saa ennakkona sen verran, että pääsee auton vaihtoon 🙂

    Motomitta ja onhan ajokoneissakin jo vaakoja, joten mitan saa reaaliajassa. Tilitys on sitten ostajasta kiinni. Motomittaa pidän ihan riittävänä, koska urakoitsija saa samalla oman palkkansa ja mitta kalibroidaan riittävän usein.
    Pitkityksessä vaakamitta tehtaalla tai rekalla vähän arveluttaa koska puun kosteus-% on arvauspeliä.
    Aikoinaan ainakin UPM:llä oli upotusmittaus, joka antaa tilavuudesta oikean tuloksen riippumatta kosteudesta. Isommassa määrissä taitaa olla työläs?

    Rane

    Pölkyllä ei näytä tienvarren tukkipinoilla olevan mitään kiirettä sahalle.
    Etenkin paksumpi,Kajaanin sahalle menevä tukki seisoo pitkään.
    Toki otanta on pienehkö.

    Anonymous

    Harrastelijalle sen verta ettei vaakamittauksessa kosteus% arvailla vaan katsotaan taulukosta jossa on joka kuukaudelle om %. Jos syksyllä lumettomana aikana hakkaa hankintapinon ja tammi-helmikuulla myy niin saattaa vähän hävitä vaakamittauksessa. Puutavaraautoilija saa tilin aina sen mukaan mitä kuorma painaa.
    Kesän yli olleesta pinosta tais olla jotain arvioinnin mahdollisuutta?

    harrastelija

    Siinäpä se, taulukot ovat ka-mittoja jotka eivät noteeraa olosuhteita, pinojen paikkoja, säiden vaihteluita eikä puun rakenteesta johtuvien painojen eroa.

    Itse tarkastan klapeista kosteuden mittarilla. Saattaa kyllä löytyä mittareita, jostka saavat kosteu-% myös puupinoista?

    Yksi selkeä hankintahakkaajan mittaustapa on perus pinomittaus. Siinäkin kertoimet tarkistetaan puiden koon ja ladonnan sekä lajin mukaan.
    Kun ostomies on mitassa mukana, niin ainakaan määrästä ei ole tilitys kiinni.
    Yhtiöhän hakee puunsa sitten, kun niitä tarvitsee.
    Samahan se on yhtiölle, onko lanssa tehtaan pihalla vai ostettu pino tien varressa.

    Anonymous

    Yleensä nykyään hankintapino ostetaan niinsanotulla ”yhdistelmämitalla” ja siinävaiheessa kun ostoasiamies käy pinon laputtamassa niin mittaustapaa ei vielä tiedetä. Mittaustapa ratkiaa sen mukaan millä ja mihin pino satutaan ajaan. Suoraan tehtaalle, kelirikkovarastoon, vai vaihdetaanko toisen yhtiön kans….

    Korpituvan Taneli

    Kolme kuormainvaakamittaa on ollut.
    Ensin Metsäliitto osti energiapuuta pystyyn. Hakkuu oli keväällä, ajo keskeytettiin kelirikon takia. Ajettin siis osa heti kaadon jälkeen, osa syyskesällä.
    Toinen keikka oli biowatti osti isohkon monenlaisia pohjia sisältävän energiapuuleimikon. Ensin osa hakattiin kesällä ja ajettiin heti. Loppu hakattiin talvella ja ajettiin heti.
    Sitten oli kolme…neljä rekkakuormaa hankinnalla energiapuuta, joka hakattin syystalvella ja ajatin sen kasalle keväällä. Vaaka-auto haki puut useassa erässä kun oli hyvä paikka lastata, niin käyttivät peräkärryn täyttämiseen. Sitä tehtiin pitkin alkukesää.

    Kaikissa tapauksissa mielestäni kohtuu määrät. Hyvin myönteisiäkin yllätyksiä tuli.

    Keppimitta nykyisiin tienvieriläjiin on, sanonko mä mistä. Kyllä se vielä menettelee kun se tehdään autoon ja sen tekee mies, joka mittaa täysin työkseen. Lisäksi siellä on sitten kontrollimittaukset kapuloittain, joilla arvioinkykyä tarkennetaa.
    Keppimitan vaiheet.
    Läjästä arvotaan ensin kehysmitta, joka on mitä sattuu. Sitten avioidaan tiheystekijät: pituus, järeys, mutkaisuus, karsinta ja ladonta. Näillä saadaan tiheyskerroin.
    Kun sitten kerrotaan arvottu kehysmitta arvioidulla tiheydellä, todetaan että arvonta kertaa arvio on jotain.
    Tulos saattaa olla tietysti myyjälle edullinenkin, mutta todellisen puutavaran määrän suhteen sillä on hyvin vähän yhtymäkohtia.
    Kaiken lisäksi keppimitta on koulutetun työvoiman väärinkäyttöä ja tulee niin kalliksi ostajille, että se lopettaa hankintakaupan täysin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Viewing 7 replies - 11 through 17 (of 17 total)