Keskustelut Tekniikka Teräketjun teroituskoneet

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Teräketjun teroituskoneet

    Onko palstalaislla kokemuksia teräketjun teroituskoneista? Saako niillä ketjun teräväksi? Entä tekeekö teroituskoneenne oikean- ja vasemmanpuoleisista hampaista saman mittaiset vain kääntämällä säädön oikealta vasemmalle (tai päin vastoin). Joillakin teroituskoneilla muuttuu hampaan pituus kun vaihdetaan hiomasuuntaa oikealta vasemmalle. Tämähän tarkoittaa sitä, että hiomakonetta on sitten säädettävä  jos hampaat haluaa – kuten ne olla pitäisi – saman mittaisiksi molemmin puolisissa hampaissa.

    Itse olen tutkinut mm. Tecomecin Jolly malleja Compact, Evo, Star tai Super ja Oregonin malleja 410-230, 520-230 ja 620-230).  Stihlin USG on myös kiinnostava kone. Sillä onnistuisi lisävarusteella myös raivaussahan terien teroitus. Onko Stihl USG kokemustenne mukaan toimiva laite teräketjun ja myös raivaussahan terien teroitukseen?

    Itselläni ei ole vielä kokemusta mistään konemallista, joten odotan mielenkiinnolla käyttäjäkokemuksia ja suosituksia teräketjun teroituskoneista.

     

  • Metsuri motokuski

    Mulla on teroituskone mutta olen käyttänyt sitä aikoinani moton ketjujen teroitukseen. Kyllä siinä mt sahankin terän teroittaa mutta jos hyvä haluaa tehdä niin viilalla on vähän paranneltava. Yleensä syy on siinä että kivi kuluu teroituskoneessa ja kulma muuttuu. Siihen on kulumiseen myös oikaisulaite mutta empä ole sitä käyttänyt. Tuossa minun teroituskoneessa joutuu pituutta korjaamaan kun puolta vaihtaa. Sen oppii nopeasti huomaamaan kuinka paljon pituus muuttuu ja samalla kun suuntaa vaihtaa niin hieman pyöräyttää pituus ruuvia. Silloinhan tuo teroituskone on hyvä kun maahan terän silpaisee ja joutuu enemmän korjaamaan. Normaali teroituksen sitä ei kyllä tarvii.

    Rane

    Moton ketjuja olen näillä muutaman kympin Puuilon ja Tokmannin teroituskoneilla teroitellut.Jättää toiselle puolelle pursetta kun pyörimissuuntaa ei voi vaihtaa.Ei tunnusta motossa haittaavan.Laikkan voi välillä pyöräyttää toisinpäin kun kuluu huonon muotoiseksi.

    Eräs vanha motoyrittäjä,entinen metsuri,teroittaa ketjut paikallaan terälevyllä.Muistaakseni porakoneessa oli laikka.Sanoi että hän on niin paljon näitä teroitellut että tulee pureva näinkin.Oli ennen meinannut illat mennä ketjuja teroitellessa.Mitä katsoin yhden käsivarateroituksen jälkeen niin hyvin puri.Pitäisi oikeastaan joskus kokeilla onnistuisiko itsellä,vaikka vähän epäilen.

    Reima Muristo

    Kokeile vain, juttusi onkin tylsiä YYA-sopimuksen aikasia, jos ne tulisivat tähän päivään.

    Pavekka

    Mielestäni ainakin moottorisaha käytössä on kätevämpää viilata ketju paikallaan kuin alkaa irrottelemaan/ asentelemaan  teroituskoneen vuoksi.

    Rane

    ” juttusi onkin tylsiä”

    Pahoittelut.

    Tarinan mukaan yliopiston luennolla oli eräältä miesopiskelijalta päässyt äänekäs pieru.Kiusallisen hiljaisuuden katkaisi yhden naisopiskelijan äänekäs nauru.Paukuttelija oli kääntynyt katsomaan naurajaa ja oli todennut että neitiäpäs on helppo huvittaa.

    Gruppa Revanovitsit vaativat ilmeisesti enemmän vaivannäköä…

    Jätkä

    Kyllä niillä halvoillakin teroituskoneilla sellaisen perusteroituksen saa, kunhan tunnistaa sen, että niiden rakenne (muovia) ei sovellu voimakkaaseen painelemiseen, koska se joustaa helposti (joka kohdasta)

    Laitteet ovat aika paljon huterampia kuin esim Motokäyttöön tehdyissä n. kymmenen kertaa kalliimmissa koneissa.

    Pyörimissuunnan vaihtamisen vaikutus purseen syntymisessä on tosiasia, mutta on huomioitava, että se purse syntyy vain kourun sivulle, eikä käytännössä luiskahda seuraavan hampaan leikkuusärmään. Normaakiteroituksessa teroituskone on auttamatta hidas, koska terä pitää irroittaa sahasta. Siinä ruuvaamisessa auki / kiinni – menee aikaa rutkasti enemmän kuin teräketjun viilaamisessa paikallaan.

    Heikki Roivainen myy hyviä kovapalaketjuja ja niitä varten huomapuikkoja sekä suorahiomakonetta, jollaisia saa myös akkukäyttöisenä. Hänellä on myös laitteeseen sopiva ohjuri, jolla huomapuikon saa helposti oikeaan asentoon ja -korkeuteen. Minullakin on kovapalaketjua varten nuo varusteet.

    Jos koneella haluatte veisata, niin musituttaisin, että aina hiotaan kevyesti, mieluiten niin, että joka hampaalle kolme hipaisua, jolloin terän särmä ei kuumia liikaa.

    Jos haluaa koneella hyvän, niin smirkelöity ketju sahataan puhtaaksi (= yksi kevyt leikko). Sitten viimeistelyviilataan kevyesti.

    Se oli 70-luvun lopuilla, kun ensimmäisen kerran tutustuin suorahiomakoneen käyttöön, silloin käytettiin viimeistelyssä hiomapuikkoa ja hiomatahnaa kilpailusahojen terien teroituksessa.

    mehtäukko

    Oregonin vekottimella onnistuu molempien ketjujen teroitus, myös syvyydensäätöhampaan lyhennys. Nykyään kun moton ketjut teroitetaan automaattikoneella timanttilaikoin ja jäähdytyksellä, laatu on uuden veroista.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)