Keskustelut Metsänhoito Tervasrosoa taimikossa

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Tervasrosoa taimikossa

    Nyt olisi tulossa työstettäväksi taimikko missä on jonkin verran tervasrosoa. Taimikon pituus hieman yli 3metriä ja kylvämällä aikaansaatu. Lisäksi myös pienempää luontaista tainta. Eli mitenkä menetellä taimien suhteen joissa on joku oksankärki ruskeana? Kaataakko surutta pois vai onko semmoisesta haittaa koko puulle? Kuusta pyrin jättämään mikäli luontaisia kuusia löytyy. Kannattaako tiheys jättää hieman suuremmaksi tuon tervasroson varalta esim. Lähemmäs 3000 tainta hehtaarille vai hyväksytäänkö kemerassa tämmöisiä särkymävaroja? Taimikon kyllä pystyy raivaamaan normaalitiheyteen siten, että sinne jää erittäin hyvät taimet jatkamaan kasvua, mutta huolettaa jos alkaa tuo tauti jylläämään. Ja miten menetellä luontaisten alle 50cm männyntaimien kanssa? Niittääkö nurin vai jätänkö särkymävaraksi? Tosin tervasrosoa ajatellen taitaa olla turhia särkymävaroja, kun ne menevät siinä missä isommatkin jos tauti alkaa jyllätä.
    Voiko kunnon pakkastalvi pysäyttää tuon tervasroson?

  • pihkatappi pihkatappi

    Minä otin aikoinaan kaikki tervasrosotaimet pois, niissä oli punertavat neulaset. Joku kertoi että pitää saada taimikko kuivahtamaan ja tämäkin auttaisi tervasrosoa ja muita sienitauteja vastaan, eli reilu taimikonhoito tuon ohjeen mukaan, ei mitään 3000 runkoa/ha.

    Nimetön

    Sairaat heti surutta pois, googe löytää aiheesta paljon juttua…
    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/tervasroso-vaivaa-taimikoitakin-1.4338

    arto arto

    Uuden kemeran mukaan kyseessä on nuoren metsän hoito jos taimikon pituus yli 3 metriä. max jäävä puusto 3000r/ha eli kemeran saat,

    jees h-valta

    Harvempaan ja nopsaan. Kaikki saastuneet puut pois. Isoksi pitäisi puusto nopsaan saada. Täyskasvuista ei enää kokonaan juuri tapa vaikka latvus voikin kuivua. Hankala tauti kuitenkin.

    Puuhastelija

    Onko tutkittu auttaako varhaisperkaus tervasrosoa vastaan? Tällöinhän taimikko on ”kuivempi”, kun lehtipuustoa on paljon vähempi. Ja myöskään männyntaimet eivät ole ihan kaikki kosketuksissa toisiinsa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Toinen mahdollinen oksia ruskettava tauti on versosurma, mutta hoito-ohje on sama, eli tautiset pois ja tiheys alemmaksi. Aukkopaikkoihin ja pahoihin tuhokohteisiin voi jättää muita puulajeja eli pyrkiä sekataimikkoon.

    Jätkä

    Eipä taida olla tervasrosoa. Männynversosyöväksi tuota ennen kutsuttiin. Näkyy oksankärjissä ja kylestymättöminä koroina rungossa. Kun puukolla vuolasee, löytyy sinivihreää puuta.
    Pilaa ja tappaakin koko puun – nurin vaan. Parhaiten sen voi torjua pistämällä sairaat nurin ja tiheys pariin tuhanteen.
    ( Joskus on parturoitu koko taimikko ja istutettu uusi tilalle.)

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)