Keskustelut Puukauppa Tienvarsikauppa ja muut innovaatiot

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Tienvarsikauppa ja muut innovaatiot

    Pitäisikö puukaupassa mielestänne siirtyä ruotsalaismalliin tienvarsikauppaan? Vastaako mhyn markkinoima korjuupalvelu mielestänne tienvarsikaupan ideaa? Saako korjuupalvelun asiakas yleensä tietoonsa korjuukulut (energiahakkuustani kulut näkyivät mhy raporteista kyllä)?

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Olisi varmaan hyvä kehityssuunta.
    Pitää kuitenkin muistaa ettei olemassaolevia kauppatapoja ole kovin helppo muuttaa, muulla kuin lainsäädännöllä.

    Kyllä nykyinen pystyhinnoittelu on järjetöntä. Kun esim tukista saa pystyynpäin enemmän kuin tienvarressa, niin jossain on matoja.

    MHY:n korjuupalvelua en ole käyttänyt, mutta on joskus tullut mieleen että pitäisi oikein testata.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Itäsuomen Antti

    Energiapuussa ainakin minä liputan suoraan tienvarsikaupan puolesta. Kuhan tässä hinnoittelupolitiikassa päästään täyteen yhteisymmärrykseen.

    Kasa voi hyvinkin olla pari vuotta peitettynä oman tien varressa kuivamassa tai sitten silputtuna hakesiilossa ja niitä kaupitellaan paikallisille hakeyrittäjille.

    Sahatavaran kanssa on sitten vähän vaikeampaa kun jokainen tahtoo käyttää vaan omia pituuksia ja paksuuksiaan, mutta minun kaltaiselle kaverille tienvarsikauppa tapa sopisi paremmin kuin hyvin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tämä ketju ei herättänyt suurta innostusta. Ilmeisesti olisi tarpeen kääntää taas kerran katse länsinaapuriin ja ottaa selvää miksi siellä tienvarsikauppa on niin suosittu kauppatapa ja ovatko siellä metsänomistajat tyytyväisiä.

    Itse en usko tämän meillä lyövän läpi monestakin syystä. Sen sijaan pitkäaikaiset toimitussopimukset tehtaan portille tai energialaitoksille varmaan yleistyvät.

    Itäsuomen Antti

    Tuo tienvarsikauppa ei sovi kolmelle suurelle joten ne hinnoittelevat silleen että isännät eivät halua siihen hommaan ryhtyä.

    Ruotsissa taas taitaa hankintakaupalla elää vähän eritavalla. Siinä taitaapi se suurin syy olla, mutta mitäs muita syitä A.Jalkasella on esittää?

    jees h-valta

    Kun on muutakin tointa kuin metsänhakkuut on aivan mahdoton ajatellakkaan pelkkää hankintatyyppistä kauppamallia.
    Kyllä jäisi savotat pieniksi. Eläkeläisen taas on helppo noinkin ajatella mutta epäilen kuitenkin ettei se ainakaan metsien tilaa paranna heilläkään. Kyllä hiukan ”rohemminkin” on joskus mentävä.
    Päätehakkuut ja isommat harvennukset esim.

    Itäsuomen Antti

    Totta sekin mitä jesse tuumii. Mutta eihän tässä nyt pystykauppoja pyritäkään lopettamaan. Niillä olisi varmasti edelleen merkittävä rooli tehtaiden puunhankinnassa alkaen energianteosta päätehakkuuseen.

    Toimiva tienvarsikauppa toisi vaan yhden mallin lisää erittäin omatoimiselle MO:lle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tievarsikauppa ei välttämättä ole hankintakauppa, eli metsänomistaja voisi tilata sekä hakkuun että lähikuljetuksen ulkopuoliselta urakoitsijalta, tai tekisi itse. Etuna olisi tietysti että tietää mistä maksaa (korjuun hinta) ja katkonta on omissa näpeissä.

    Tienvarsikaupan en usko yleistyvän koska niitä omatoimisia metsänomistajia on aina vain vähemmän, ja toisaalta ostaja haluaa pitää katkonnan ja muun puun toimitukseen liittyvän aikataulutuksen ja logistiikan omissa näpeissä.

    vänkäri vänkäri

    Omat tienvarsikaupat on tahtoneet olla enempikin pienten kuvioitten tai niitten osien harventelua, niinkuin tämä työn alla olevakin. Eli siis mottimääriltään pieniä kauppoja. Siksi niitä on vähän hankala tyrkyttää urakoitsijoille, aikaa menee ja jälkeä ei tahdo syntyä. Ajaminen on kyllä sitten yleensä jäänyt niille, joilla on pelit ja vehkeet sitä varten. Tukkia en ole rohjennut tällä tavalla kaupata, mitat heittelevät eri sahureitten välillä aika lailla. Kannattaa kumminkin aina hieman haistella eri lajien menekkiä ennenkuin alkaa sahaa käynnistelemään. Joku vuosi sitten koivukuitu ei kelvannut alkuunkaan, nyt kelpaa hyvin kun taas mäntykuitu on vuorostaan miltei ostokiellossa täällä päin.

    Näistä muista innovaatioista sen verran, että aikoinaan joillain isännillä oli pahana tapana sahailla ostajan leimat pois ja myydä puut toiseen tai jopa kolmanteenkin kertaan muille firmoille. Tämä sitten yleensä paljastui autokuskin etsiessä olematonta tai toisen firman lapuilla varustettua kasaa. Tällaisen myyjän metsät saikin sitten lihoa rauhassa pitkähkön ajan ennen seuraavia kauppoja.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)