Keskustelut Metsänomistus Tieoikeus

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Tieoikeus

    Jos omistaa metsätilan, olettaisi, että tuolle tilalle on aina tieoikeus jostakin kautta. Näin ei kuitenkin näytä olevan. Noita metsätilojen myynti-ilmoituksi seuranneena olen huomannut useamman kerran, että siellä ilmoitetaan, että tieoikeutta ei ole. Millä tavalla tuossa tilanteessa voi olla varma, että tilalla voi harrastaa metsätaloutta? Onko mentävä hattu kourassa kyselemään naapuritilojen omistajilta, voisiko puita ajella heidän tilansa kautta? Entäs jos kaikki naapurit kieltävät maansa läpi kuljetuksen? Voiko tieoikeuden saada jostain kautta , vaikka kaikki ympärystilat sitä vastustavat. Vai jääkö tuollaisen tilan omistajalle sellainen tilanne, että on omistusoikeus, mutta ei käyttöoikeutta.

  • Panu Panu

    Ymmärtääkseni MML järjestää pyynnöstä tieoikeuden jos se puuttuu, maksaa kyllä jotain ja voi kestääkin jonkin aikaa.

    Visakallo Visakallo

    Näinhän se menee. Jollekin tai joillekin napuritiloille muodostetaan maannittaustoimituksessa ko. tilan tierasite. Jotakin kautta kulku joka tapauksessa järjestyy. On myös olemassa vanhoja sopimuspohjaisia tieoikeuksia, mutta en tiedä, tehdäänkö niitä enää uusia? Omalle kohdalle sattui 90-luvulla mielenkiintoinen tapaus, kun naapurissa oli tila, jolla oli sopimustie toisen naapuritilan läpi valtiontielle. Tilasta oli jossain vaiheessa myyty useita rantatontteja, jotka käyttivät samaa päätilan sopimustietä, kunnes tuli riita sen läpiajotilan kanssa porteista yms. Lopputulos oli, että maaoikeus totesi, ettei näillä myöhemmin lohkotuilla rantatonteilla ollutkaan tieoikeutta päätilan tiehen, eli niille jouduttiin muodostamaan maanmittaustoimituksessa kokonaan uusi kulkureitti, joka kulkee meikäläisen metsätien kautta. Yhden metsätilan metsäätiestä tulikin siten 13 tieosakkaan tie. Minä olen nyt oikein tyytyväinen, kun on reilusti tieosakkaita maksamassa yksikkömaksuja!

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä tieoikeuden saa, vaikka kaikki naapuritilalliset vastustaisivat. Yleensä tälläisessä tieoikeudettoman tilan tietoimituksessa katsotaan sopivin reitti tielle. Lainmukaan jokaiselle tilalle on saatavissa tieoikeus. Asia erikseen on se,että joskus maasto ei mahdollista tilalle tietä kuin karttapaperilla.

    Metsänkävijä

    Juuri noin, jokaiselle metsätilalle on mahdollista saada tieoikeus tietoimituksena. Tieoikeus kannattaa huolehtia lohkomisessa, silloin se kuuluu lohkomishintaan. Jälkeenpäin tehty tietoimitus maksaa. Tietoimituksen hintaa saa käsittääkseni pienennettyä, jos pystyisi sopimaan asian valmiiksi rajanaapurien kanssa ja tietoimituksessa se vain kirjattaisiin järjestelmään kiinteistöille oikeutena ja rasitteina.

    Aimo Jortikka

    Joo olen noita tehnyt, maanmittausinsinööri määrittää paikan ja laskee korvauksen alueesta mikä jää tien alle. Ei muuten ole suuren suuri. Tilat joiden läpi tie kulkee eivät lähteneet osalliseksi tiehen joten eivät saa käyttää tietä vaikka kulkeekin niiden maiden läpi. Hämmentävä juttu ettei omalla maalla kulkevaa tietä voi käyttää mutta näin sen insinööri juurta jaksaen aikoinaan selvitti ja näin on menty.

    Ola_Pallonivel

    Kun sukupolvi vaihtuu, tilanne muuttuu. Hankala on estää toista kulkemasta omalla maallaan, oli alla sitten tie tai metsämaa.

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)