Keskustelut Metsänhoito Traktorimönkijä metsätaloudessa

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Traktorimönkijä metsätaloudessa

    Minkähänlainen kanta mahtaa nykyään olla verottajalla traktorimönkijän suhteen metsätaloudessa? Paljonko hyväksyy vähennettäväksi ja paljonko täytyy olla käyttötunteja tai metsätalouden tuloja ettei verottajan kanssa ole ongelmia? Olisi kiinnostusta hankkia mönkijä ihan puhtaasti metsätalouskäyttöön, työhönkin eikä vain moottorisahan kuljetukseen palstan perälle. Tuulenkaatojen keräilyyn, polttopuiden ajoon, pienen määrän hankintapuitakin voisi ajaa kun olosuhteet ovat hyvät, metsän lannoitukseen jne. Joskus oli että on oltava vähintään 400 kuutioinen, jotta verottaja hyväksyy metsävähennyksiä, jos mönkijä on esim. 360 kuutioinen, mutta malliltaan 400, niin eikö pitäisi ongelmitta kelvata verottajalle. Tiedän että 700 olisi kova peli, mutta nyt ei ole tarvetta juuri 400 isompaan.

  • arto arto

    Olisi mukava kuulla verottajan perustelut miksei traktori, tässätapauksessa myös mönkijä voi kuulua metsätalouden kalustoon jos sitä siihen käytetään? Samalla periaatteella ei moottorisahakaan kuuluisi metsätalouden kalustoon kun taloudesta löytyy kuitenkin kirves ja pokasaha,,,,,,,Mönkijä ja kelkka kuuluvat 99% vapa-ajan viettoon siksi ei kokonaan ne mene….Käyttötunnit menevät kun perustelee hyvin. Mootorisaha ei kellään ole vapa-ajan vietto juttu

    Berza

    Kyllä nuo kamppeet voivat olla puhtaasti metsätalouskäytössä. Itselläni juuri näin, ei Lynx 650.lla huvia ajeta. Molemmilla hankintaa ajettu vuosittain ja tallissa seisovat muun aikaa, tosin mönkijästä luovuin jo vuosia sitten. Toisekseen valtaosa moottorisahoista on vapaa-ajan käytössä tänäpäivänä, mökeillä, polttopuuhommissa jne..

     

    harrastelija harrastelija

    Ranualla rakennetaan Jarcrakkia. On kumminkin jo 10 x painavampi tuote kuin monkijä tai lynxi. Logbear on vissiin lopettanut, mutta Jarcrakissa on paljon samoja piirteitä.

    Onko kellään kokemuksia?

    Jätkäpätkä

    Kyllä moottorisaha ajelee monen rakennustyömaalla ja remonttihommissa, purkuhommissa kesän, eikä siitäkään vähennetä sitä osuutta pois, vaan koko sahan osuus kelpaa metsätalouden kalustoksi. Ei minulla vaikka suht nuori olenkin ole minkäänlaista kiinnostusta ajella mönkijällä hupiajelua, vaan nimenomaan yli 90% metsätyötä.

    pihkanaama

    Eipä minullakaan tule omaa käyttöä mönkkärille muuten kuin omaan käyttöön tulevan polttopuu rankojen ajo. Tuntimääristä 80-90% on metsäkäyttöä.

    arto arto

    Meillä taas tr.mönkijä ja kelkka kumpikin hupikäytössä kelkan kilometrit tältä talvelta 10t tr mönkijän vuosikilometrit 13t osa omissa metsissä kiertelyä. Eli ei työkäyttöä. kummatkin juniorin käytössä.

    Ola_Pallonivel

    Moottorisaha ja mönkijä on hinnaltaan pikkusen eri luokissa. Saattaa olla siinä syy, miksi toista seurataan tarkemmin kuin toista.

    lintumies

    Jos 10 t tarkoittaa yhtä kuin 10000 ajettua kelkkakilometriä  talven aikana (Arton kommentti) ja kelkkaa käytetään 6 kuukautena  (lienee teoreettisesti  mahdollista vain Pohjois-Suomessa)  ja joka ikinen päivä ajetaan ( ja on 30 päivää/kk),  päivää kohden tulee ajamista  noin 55 kilometriä.

    pihkanaama

    Verottajan ohje yleisellä tasolla on, että mönkijä hyväksytään metsätilan kalustoksi, jos laitteen käytöstä vuosittain on metsäkäyttöä yli 50%. Tähän verottaja tekee yleensä jälkikäteen kyselyn, jossa pyydetään perustelut asiaan. Metsätilan tai -tilojen kokokin pitäisi olla riittävä, että vuosittain tehtäviä töitä on tarpeeksi.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)